• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti
klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Objavljeno: 29.03.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, potrebno je pogoditi točan omjer sastojaka i pripaziti na još nekoliko sitnica.

Ako ste u potrazi za jednostavnim i provjerenim receptom koji će sigurno uspjeti svaki put, u nastavku vam donosimo potrebne sastojke i način pripreme klasičnog biskvita za torte i kolače.

Recept za klasični biskvit

biskvit

Sastojci

  • 4 jaja
  • 190 g šećera
  • 40 ml ulja
  • 100 ml mlake vode
  • 160 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo

Priprema

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, dodajte im prstohvat soli i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Bjelanjci će se najbolje tući ako su prethodno bili na sobnoj temperaturi, a kako bi se dobio čvrsti snijeg od bjelanjaka, posuda u kojoj se miksaju, kao i metlice miksera, moraju biti potpuno suhi i čisti. Kod odvajanja bjelanjaka od žumanjaka treba paziti da dio žumanjka ne uđe u bjelanjke jer se u tom slučaju neće moći izraditi dovoljno čvrst snijeg. Snijeg je dovoljno čvrst onda kada možete okrenuti zdjelu u kojoj ste ga miksali, bez da smjesa iscuri van.

Snijeg od bjelanjaka nakon izrade ostavite sa strane, a žumanjke pomiješajte sa šećerom i miksajte dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu. Zatim u tu smjesu dodajte ulje i mlaku vodu pa još jednom kratko izmiksajte sve zajedno.

U posudu u kojoj se nalaze izmiksani žumanjci dodajte glatko brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno izmiješali u posebnoj posudi. Lagano miješajte smjesu sve dok ne nestanu grudice, a nakon toga dodajte dio po dio snijega od bjelanjaka. Kako bi smjesa bila prozračna, snijeg se ne miješa mikserom nego kuhačom ili špatulom.

Prije nego što smjesu za klasični biskvit izlijete u kalup za pečenje, dno kalupa treba premazati maslacem i pobrašniti ili ga obložiti papirom za pečenje. Biskvit stavite peći u pećnicu koja je prethodno zagrijana na 180 °C i pecite ga 20-25 minuta. Biskvit je najčešće pri kraju pečenja kad krene mirisati, a kako biste provjerili je li zaista gotov, u sredinu biskvita ubodite suhu čačkalicu. Ako je čačkalica suha i čista, biskvit je gotov. Pripazite da biskvit ne pečete duže nego što je potrebno jer će u tom slučaju biti suh.

Biskvit nakon vađenja ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi i nemojte ga vaditi iz kalupa dok se potpuno ne ohladi ili barem dok ne bude mlak. Nakon hlađenja prođite nožem uz rub kalupa kako biste ga mogli lakše odvojiti od stranica kalupa za pečenje. Prije rezanja i nadijevanja kremom, biskvit mora biti potpuno hladan.

Dodatni savjeti za ukusan i sočan klasični biskvit

Klasični biskvit možete pripremiti i ispeći dan ranije, a kako bi bio još sočniji, prije nanošenja kreme možete ga namočiti s malo mlijeka u koje možete dodati i rum (ili vodom koju ste prokuhali sa šećerom). Za izradu aromatičnog biskvita, u smjesu možete dodati vanilin šećer, bourbon vaniliju, mljevene orahe ili lješnjake, ribanu koru limuna i naranče i slično. Ako se odlučite dodati mljevene orahe ili lješnjake, potrebno je smanjiti količinu brašna kako smjesa ne bi bila pregusta.

Ako želite napraviti tamni biskvit, u smjesu s praškom za pecivo i brašnom dodajte veliku žlicu kakaa ili čokolade u prahu (kakao prilikom dodavanja u smjesu treba obavezno prosijati kako bi se uklonile sve grudice).

Tijekom pečenja izbjegavajte otvaranje pećnice kako biskvit ne bi splasnuo. Pećnicu možete otvoriti tek pred kraj pečenja, kada želite provjeriti je li biskvit gotov.

Biskvit se najlakše reže kad je potpuno hladan pa ga nakon hlađenja na sobnoj temperaturi možete omotati u prozirnu foliju i ostaviti sat vremena u hladnjaku. Ako klasični biskvit želite prerezati na nekoliko dijelova, to možete napraviti velikim nožem ili koncem. U slučaju da se odlučite za rezanje biskvita koncem, prvo odredite visinu na kojoj želite rezati, a zatim na toj visini na nekoliko mjesta ubodite čačkalice tako da do pola vire iz biskvita. Nakon toga omotajte konac oko biskvita, ali pazite da je naslonjen na čačkalice. Krajeve konca prekrižite i vucite od sebe prema van.

Foto: Malin Båtmästar/Pixabay; Andreas Lischka/Pixabay

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

Limoncello kolac

Mekan i ukusan Limoncello kolač

Moj omiljeni liker s aromom limuna dodatak je ovom mekanom i ukusnom kolaču. Upravo Limoncello mu je podario onu posebnu savršenu citrusnu notu koja jednostavno osvaja! Sastojci potrebni za izradu kolača: 200 ml …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

croissant

Croissant

Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i …

Prethodna objava: «Lungić 2 načina za pripremu svinjskog lungića
Sljedeća objava: Najbolji način za spremanje lovačkog umaka Lovački umak»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.