Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, potrebno je pogoditi točan omjer sastojaka i pripaziti na još nekoliko sitnica.
Ako ste u potrazi za jednostavnim i provjerenim receptom koji će sigurno uspjeti svaki put, u nastavku vam donosimo potrebne sastojke i način pripreme klasičnog biskvita za torte i kolače.
Recept za klasični biskvit
Sastojci
- 4 jaja
- 190 g šećera
- 40 ml ulja
- 100 ml mlake vode
- 160 g glatkog brašna
- pola praška za pecivo
Priprema
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, dodajte im prstohvat soli i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Bjelanjci će se najbolje tući ako su prethodno bili na sobnoj temperaturi, a kako bi se dobio čvrsti snijeg od bjelanjaka, posuda u kojoj se miksaju, kao i metlice miksera, moraju biti potpuno suhi i čisti. Kod odvajanja bjelanjaka od žumanjaka treba paziti da dio žumanjka ne uđe u bjelanjke jer se u tom slučaju neće moći izraditi dovoljno čvrst snijeg. Snijeg je dovoljno čvrst onda kada možete okrenuti zdjelu u kojoj ste ga miksali, bez da smjesa iscuri van.
Snijeg od bjelanjaka nakon izrade ostavite sa strane, a žumanjke pomiješajte sa šećerom i miksajte dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu. Zatim u tu smjesu dodajte ulje i mlaku vodu pa još jednom kratko izmiksajte sve zajedno.
U posudu u kojoj se nalaze izmiksani žumanjci dodajte glatko brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno izmiješali u posebnoj posudi. Lagano miješajte smjesu sve dok ne nestanu grudice, a nakon toga dodajte dio po dio snijega od bjelanjaka. Kako bi smjesa bila prozračna, snijeg se ne miješa mikserom nego kuhačom ili špatulom.
Prije nego što smjesu za klasični biskvit izlijete u kalup za pečenje, dno kalupa treba premazati maslacem i pobrašniti ili ga obložiti papirom za pečenje. Biskvit stavite peći u pećnicu koja je prethodno zagrijana na 180 °C i pecite ga 20-25 minuta. Biskvit je najčešće pri kraju pečenja kad krene mirisati, a kako biste provjerili je li zaista gotov, u sredinu biskvita ubodite suhu čačkalicu. Ako je čačkalica suha i čista, biskvit je gotov. Pripazite da biskvit ne pečete duže nego što je potrebno jer će u tom slučaju biti suh.
Biskvit nakon vađenja ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi i nemojte ga vaditi iz kalupa dok se potpuno ne ohladi ili barem dok ne bude mlak. Nakon hlađenja prođite nožem uz rub kalupa kako biste ga mogli lakše odvojiti od stranica kalupa za pečenje. Prije rezanja i nadijevanja kremom, biskvit mora biti potpuno hladan.
Dodatni savjeti za ukusan i sočan klasični biskvit
Klasični biskvit možete pripremiti i ispeći dan ranije, a kako bi bio još sočniji, prije nanošenja kreme možete ga namočiti s malo mlijeka u koje možete dodati i rum (ili vodom koju ste prokuhali sa šećerom). Za izradu aromatičnog biskvita, u smjesu možete dodati vanilin šećer, bourbon vaniliju, mljevene orahe ili lješnjake, ribanu koru limuna i naranče i slično. Ako se odlučite dodati mljevene orahe ili lješnjake, potrebno je smanjiti količinu brašna kako smjesa ne bi bila pregusta.
Ako želite napraviti tamni biskvit, u smjesu s praškom za pecivo i brašnom dodajte veliku žlicu kakaa ili čokolade u prahu (kakao prilikom dodavanja u smjesu treba obavezno prosijati kako bi se uklonile sve grudice).
Tijekom pečenja izbjegavajte otvaranje pećnice kako biskvit ne bi splasnuo. Pećnicu možete otvoriti tek pred kraj pečenja, kada želite provjeriti je li biskvit gotov.
Biskvit se najlakše reže kad je potpuno hladan pa ga nakon hlađenja na sobnoj temperaturi možete omotati u prozirnu foliju i ostaviti sat vremena u hladnjaku. Ako klasični biskvit želite prerezati na nekoliko dijelova, to možete napraviti velikim nožem ili koncem. U slučaju da se odlučite za rezanje biskvita koncem, prvo odredite visinu na kojoj želite rezati, a zatim na toj visini na nekoliko mjesta ubodite čačkalice tako da do pola vire iz biskvita. Nakon toga omotajte konac oko biskvita, ali pazite da je naslonjen na čačkalice. Krajeve konca prekrižite i vucite od sebe prema van.
Foto: Malin Båtmästar/Pixabay; Andreas Lischka/Pixabay