Danas vam donosimo priču našeg novog gastro kolumnista Darka Debića, food blogera koji stoji iza bloga Samo jedan griz.
Oduševljeni njegovom kreativnošću i egzotičnim jelima želimo mu dobrodošlicu u našu gastro zajednicu iskusnih food blogera kolumnista.
U nastavku pročitajte kako je započeo svoju gastro priču, koja bi tri sastojka ponio na pusti otok i koji recept je odlučio podijeliti s vama kao dio svoje kolumne.
Kako je započela tvoja gastro priča?
Kao i kod većine počeci su bili u djetinjstvu, gledajući i pomažući mami pri kuhanju. Nastavilo se školovanjem za kuhara, nakon toga sam imao sreću zaposliti se u vrhunskom hotelu i raditi tamo vise od dvadeset godina. Putovanja su mi dosta proširila i kulinarske vidike.
Kako bi opisao svoj blog Samo jedan griz novim čitateljima?
Samo jedan griz je blog kojim pokušavam čitateljima približiti jela koja me oduševljavaju, podijeliti pokoji savjet i zainteresirati ih da se i sami okušaju u njihovoj pripremi.
Iz čega crpiš inspiraciju za recepte? Poznatih kuhara, neke knjige s receptima?
Inspiraciju većinom crpim iz putovanja, ali je često nalazim i u neposrednoj blizini. Ponekad je dovoljno otići na plac, prošetati prirodom i ideje dolaze same.
Koji je tvoj najveći neuspjeh u kuhinji? Postoji li nešto određeno što ti nikad ne uspijeva koliko god puta to pokušao napraviti?
Kod prvih susreta s kuhinjom bilo je tu svega i svačega, skužio sam da je bitno s veseljem pristupiti kuhanju, kada nemate volje i kuhate na silu, teško da će rezultat biti dobar.
Koja je najbolja i najgora stvar u tome da budeš food bloger?
Čitateljima nudim provjerena jela, nadam se da će im recepti pomoći i ubrzati njihovo kulinasko umijeće, dati nove ideje za vječno pitanje: “Što sutra kuhati?” 🙂
A najgora…nema je.
Kad bi morao birati tri (3) sastojka koja bi ponio na pusti otok sa sobom, koje bi sastojke odabrao?
Riža, zeleni čaj i natto – fermentirana soja. Nadam se da na pustom otoku raste neko voće i jestivo bilje.
Koja su to tri (3) sastojka koja svjesno izbjegavaš ili eliminiraš čak i kada se u receptu traži da se doda?
Nijedan sastojak mi nije na crnoj listi. Uvijek nastojim koristiti organske namirnice i izbjegavati gotova jela, konzervirane namirnice, ali naravno, to nije baš uvijek moguće.
Preferiraš li neku određenu vrstu kuhinje?
Preferiram azijsku kuhinju. Raznovrsna je, karakterizira je brza priprema i kratka termička obrada namirnica, koristi se puno voća, povrća i začina.
Koji je tvoj omiljeni recept s bloga?
Blog je tek u začetku, tako da ne mogu jedan recept izdvojiti. Moj prvi recept koji je ujedno i prvi objavljen na Gastronomija.hr mi je je jako drag – šrilankanski curry s bučom. Šri Lanka je zemlja prekrasnih ljudi, tamo se osjećam zaista dobrodošlo, uživao sam u svakoj kuharskoj radionici i sva jela uključio u svoje svakodnevne jelovnike.
Curry od buče je jedno od takvih jela, u koje se zaljubite na prvo kušanje.
Zahvaljujemo Darku na izdvojenom vremenu i što nam je strpljivo odgovorio na sva pitanja kako bismo ga mogli malo pobliže upoznati. Svakako vas pozivamo da ostanete pratiti Darkova gastro iskustva i recepte na Gastronomija.hr, a u međuvremenu svakako zavirite u njegov blog i Instagram profil.
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.