Kada se sunce popne visoko u zenit i žega sjedne na ulice, kuće i zgrade ne pada vam na pamet unositi u sebe masna i kalorična jela koja će nam tako dobro prijati u hladnim zimskim mjesecima. Ljetne vrućine zahtijevaju mnogo laganiju prehranu i nije potrebno opteretiti tijelo teškom hranom jer ćete mu samo otežati prirodne procese hlađenja.
Naravno, govorimo sada o prikladnosti mediteranskog načina prehrane za ove toplije mjesece, ali to nipošto ne znači da se ovaj način prehrane ne bi mogao primjenjivati tijekom cijele godine. Jedina razlika bi mogla biti samo nešto ograničeniji izbor voća i povrća.
Prehrana je zapravo ključ zdravlja. Sve ono što u tijelo unesete postoji njegov dio sutra. Ova jabuka ili čokoladica danas postat će neka nova stanica sutra stoga birajte mudro. Lagana prehrana nipošto ne znači odsustvo divnih i očaravajućih okusa koji plešu po okusnim pupoljcima. Baš suprotno, brza priprema sa malo masnoće čuva važne nutrijente i okusi su čišći i intenzivniji.
Ovakav način prehrane za cilj ima uspostaviti ravnotežu u organizmu i to pomoću kombinacije matoda pripreme hrane, odabira svježih namirnica i njihova kombiniranja na način da obrok bude siromašan mastima i šećerima, a bogat esencijalnim nutrijentima potrebnim tijelu za normalono funkcioniranje.
Jeste li ikada tijekom ljeta primijetili kako vam se smanjio apetit? Tijelo samo prilagođava svoje funkcije novim uvjetima i traži što više svježih i neprerađenih namirnica. Zamislite kako bi vam teško na +35°C bilo sada pojesti sarmu. Salate od voća i povrća posebice su bogate toliko potrebnom tekućinom vitaminima, mineralima i antioksima koji će ujedno popravljati štetu koju na tijelu uzrokuju nemilosrdne sunčeve zrake.
Jedan koristan savjet kojim ćete dobiti mnoštvo esencijalnih masnih kiselina je korištenje samo ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje je u potpunosti neprerađeno sirovo ulje. Također pokušajte izbaciti mesne prerađevine koje su prožete skrivenim mastima, šećerima i aditivima.
Koncentrirajte se na ribu i plodove mora, a ne možete li bez mesa neka to bude ono peradi. Odaberite čisti komad i ispržite ga na naglo sa začinima na malo maslinova ulja. Također rasporedite obroke tako da najveću kalorijsku vrijednost dobijete ujutro i zatim je postupno smanjujete kako dan odmiče. Međuobroci neka budu sačinjeni od lako probavljiva voća i povrća ili šake sjemenki. Dobar tek i uživajte u ostatku ljeta!
Autor: L.K.