Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno vrijeme buja sočno voće, a za našu lisnatu kombinaciju ovoga puta odabiremo maline.
Uzmite svih 200 g lisnatog tijesta i razvaljajte ga valjkom na debljinu od oko 3 mm. Sada izrežite na njemu 12 kolutova koji će biit promjera 5 ili 6 centimetara. Možete se poslužiti rezačem tijesta ili pak širokom čašom ili zdjelicom kako biste dobili jednake krugove. Kalupe premažite hladom vodom i stavite u njih tijesto. Svaki komadić tijesta nekoliko puta upiknite viljuškom. Sve ostavite da odstoji pola sata.
Zagrijte pečnicu na 180° C i na svaki komad tijesta postavite foliju i kupčić riže kak bi ostalo malo udubljenje po pečenju. Nakon 15 minuta sve izvadite i maknite foliju sa tijesta. Sada je vrijeme da istučete slatko vrhnje i šećer u prahu. Stavite ga u vrećicu za ukrašavanje i na svako lisnato tijesto istisnite kup. U njega zataknite oprane i osušene maline i polijte želeom od marelice koji je potrebno samo otopiti u zdjelici sa jednom žlicom vode. Ohladite i poslužite. Dobar tek!
Sastojci (za 6 osoba):
- 2.5 dcl slatkog vrhnja
- 25 g šećera u prahu
- 2 žlice želatine od marelica
- 200 g lisnatog tijesta
- 200 g malina
Autor: L.K.