Šparoge su sjajna namirnica koja našem tijelu čini dobro. Uz bogatstvo hranjivih sastojaka kao što su vitamini, minerali i mikroelementi i niska kalorijska vrijednost, unatoč tome što nije priznata kao ljekovita biljka, ima mnoge blagotvorne učinke na organizam.
Ona sadrži mnogo rutina koji je zaslužan za redukciju kolesterola i snižavanje krvnog tlaka. Imate li oslabljene krvne žile potrudite se uvrstiti ovu namirnicu na svoj dnevni meni. No, to nije sve. Unutar ove biljčice nalazimo i glutation koji ima jedno od najsnažnijih antikancerogenih i antioksidantskih djelovanja. Na taj način čuvaju molekule DNA i sprečavaju oštećenja stanica i čak će i pomoći osobama koje trenutno prolaze period u koje se od njih zahtjeva izniman mentalni napor.
Zato brzo po stručak šparoga i načinite ovu ukusnu i hranjivu gustu juhu. Šparoge dobro operite i zatim ih prokuhajte natrgane u posoljenoj vodi u koju ste stavili i nešto maslaca. Pazite li na liniju maslac možete i izostaviti. Zatim ih ocijedite. Odvojite vrhove, a skuhane stabljike izmiksajte.
Dodajte im mlijeko i zatim vratite natrag u vodu u kojoj su se kuhale stabljike. Posolite i popaprite. Kako biste juhu zgusnuli popržite malo brašna na maslacu ili maslinovom ulju, želite li jači okus na ulju prije toga popržite i sitno nasjeckan češanj češnjaka. Zamiješajte ovu zapršku u juhu i dobro promiješajte. Na kraju ulijte još slatko vrhnje i ostavite da krčka još koju minutu. Juhu poslužite toplu s time da vrhove koje ste prije maknuli iskoristite kao ukras i posipajte parmezanom. Dobar tek!
Sastojci (za 6 osoba):
- 300 g šparoga
- 6 žlica krupice
- 1.2 lite temeljca
- sol
- papar
- 30 g maslaca
- 6 žlica parmezana
Autor: L.K.