• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Krem juha od šparoga
krem juha od šparoga
Krem juha od šparoga, Foto: Lisovskaya Natalia/Shutterstock

Krem juha od šparoga

Objavljeno: 12.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Šparoge su sjajna namirnica koja našem tijelu čini dobro. Uz bogatstvo hranjivih sastojaka kao što su vitamini, minerali i mikroelementi i niska kalorijska vrijednost, unatoč tome što nije priznata kao ljekovita biljka, ima mnoge blagotvorne učinke na organizam.

krem juha od šparoga
Krem juha od šparoga, Foto: Lisovskaya Natalia/Shutterstock

Ona sadrži mnogo rutina koji je zaslužan za redukciju kolesterola i snižavanje krvnog tlaka. Imate li oslabljene krvne žile potrudite se uvrstiti ovu namirnicu na svoj dnevni meni. No, to nije sve. Unutar ove biljčice nalazimo i glutation koji ima jedno od najsnažnijih antikancerogenih i antioksidantskih djelovanja. Na taj način čuvaju molekule DNA i sprečavaju oštećenja stanica i čak će i pomoći osobama koje trenutno prolaze period u koje se od njih zahtjeva izniman mentalni napor.

Zato brzo po stručak šparoga i načinite ovu ukusnu i hranjivu gustu juhu. Šparoge dobro operite i zatim ih prokuhajte natrgane u posoljenoj vodi u koju ste stavili i nešto maslaca. Pazite li na liniju maslac možete i izostaviti. Zatim ih ocijedite. Odvojite vrhove, a skuhane stabljike izmiksajte.

Dodajte im mlijeko i zatim vratite natrag u vodu u kojoj su se kuhale stabljike. Posolite i popaprite. Kako biste juhu zgusnuli popržite malo brašna na maslacu ili maslinovom ulju,  želite li jači okus na ulju prije toga popržite i sitno nasjeckan češanj češnjaka. Zamiješajte ovu zapršku u juhu i dobro promiješajte. Na kraju ulijte još slatko vrhnje i ostavite da krčka još koju minutu. Juhu poslužite toplu s time da vrhove koje ste prije maknuli iskoristite kao ukras i posipajte parmezanom. Dobar tek!

Sastojci (za 6 osoba):

  • 300 g šparoga
  • 6 žlica krupice
  • 1.2 lite temeljca
  • sol
  • papar
  • 30 g maslaca
  • 6 žlica parmezana

 

Autor: L.K.

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Pečene punjene jabuke

Pečene jabuke punjene orasima i lješnjacima

Jabuku s punim pravom nazivamo – kraljicom voća. Mjesto je našla i u brojnim desertima, a ja vam donosim jednostavan i brz recept u kojem jabuka ostaje gotovo cijela, a unutar sebe skriva punjenje od orašastih …

muffini od banane, grčkog jogura i zobenih pahuljica

Ukusni muffini za sve koji žele biti fit

Ustvari - puno drugačiji muffini… Za početak, ne sadrže apsolutno nikakvo brašno. Gotovo ništa masnoća (samo iz grčkog jogurta), a na cijeli recept ide samo 1 mala žličica meda ili agavinog sirupa kao …

Smokvenjak

Ako niste čuli, smokvenjak predstavlja tradicionalnu hranu primorskih krajeva, a posebno razna mjesta na samom otoku Cresu, gdje se već neko vrijeme njeguje tradicija očuvanja onog što su nam ostavili naši …

Prethodna objava: «fondue Fondue
Sljedeća objava: Bučnica, ukusno jelo bučnica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.