Fondue etimološki dolazi od francuskog glagola fondre koji znači topiti i po prvi puta se spominje 1735. Kasnije je u nepromijenjenom obliku naziv za jelo usvojen i u engleskom jeziku. Iako se tek tada spominje po prvi puta pod ovim imenom već u kuharici iz 1699. možemo pronaći jelo koje nalikuje ovome.
Radi se o jelu u kojem se dugim vilicama komadići kruha umaču u topljeni sir. Sir je postavljen na stol u vatrostalnoj posudi koja stoji na prijenosnom kuhalu kako se on ne bi ohladio i zgrušao.
1930-ih Švicarska je upravo ovo jelo promovirala kao svoje nacionalni specijalitet, a tridesetak godina kasnije i Sjeverna Amerika ga prihvaća sa oduševljenjem. Vrlo je istaknuto u kuhinjama svih onih zemalja koje posjeduju dugu tradiciju izrade kvalitetnih sireva kao što su Italija, Francuska i Švicarska.
Fondue je brzo gotov i ukusan obrok koji će vaši ukućani obožavati. No, zbog prisustva punomasnih sireva vrlo je kaloričan stoga ga uključute u prehranu kao povremenu deliciju ili kada vam je potrebno mnogo energije i teža hrana.
Prvo prerežite češanj češnjaka i njime dobro premažite unutrašnjost lonca. Zatim dolijte vino i limunov sok i kuhajte dok vino ne zakipi, na taj način će iz njega ispariti sav alkohol. Dodajte sireve koje ste prethodno naribali ili narezali na kockice i dodajte ujedno i kukuruzni škrob. Ubacujte sir u nekoliko navrta s time da novi ubacujete tek kada se prethodni otopi. Začini koje će sjajno odgovarati su muškatni oraščić i papar, no želite li jači okus češnjaka možete dodati još sušenog ćešnjaka u prahu.
Izuzetno bitno je da plamen smanjite na minimum dok topite sir jer bi se on trebao postepeno topiti. U nijednom trenu ga nemojte dovesti do ključanja. Primijetite li mjehuriće, smanjite plamen. Ne biste htjeli ovo ukusno jelo pokvariti mirisom zagorenog sira. Kruh narežite na kockice i polijte maslinovim uljem ili pak otopljenim maslacem.
Možete dodati začine po želji. Zapecite ga u pećnici dok ne postane hrskav i ne dobije lijepu boju. Jedan po jedan komadić bodite na vilicu i umačite u fondue zdjelu. Pazite da se ne pokapate vrućim sirom i želimo vam dobar tek.
Sastojci (za 4 osobe):
- 250g Bovidur sira (jer je originalni švicarki Gruyere teško nabaviti)
- 250 g ementalera
- 1 češanj češnjaka (uz dodatak onoga u prahu po želji)
- 2 dcl bijelog vina
- 3 žlice kukuruznog škroba
- žlica soka od limuna
- začini po želji (preporučamo papar i muškatni oraščić)
Autor: L.K.