• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Fondue
fondue
Fondue, Foto: Bernd Juergens/Shutterstock

Fondue

Objavljeno: 11.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Fondue etimološki dolazi od francuskog glagola fondre koji znači topiti i po prvi puta se spominje 1735.  Kasnije je u nepromijenjenom obliku naziv za jelo usvojen i u engleskom jeziku. Iako se tek tada spominje po prvi puta pod ovim imenom već u kuharici iz 1699. možemo pronaći jelo koje nalikuje ovome.

fondue
Fondue, Foto: Bernd Juergens/Shutterstock

Radi se o jelu u kojem se dugim vilicama komadići kruha umaču u topljeni sir. Sir je postavljen na stol u vatrostalnoj posudi koja stoji na prijenosnom kuhalu kako se on ne bi ohladio i zgrušao.

1930-ih Švicarska je upravo ovo jelo promovirala kao svoje nacionalni specijalitet, a tridesetak godina kasnije i Sjeverna Amerika ga prihvaća sa oduševljenjem. Vrlo je istaknuto u kuhinjama svih onih zemalja koje posjeduju dugu tradiciju izrade kvalitetnih sireva kao što su Italija, Francuska i Švicarska.

Fondue je brzo gotov i ukusan obrok koji će vaši ukućani obožavati. No, zbog prisustva punomasnih sireva vrlo je kaloričan stoga ga uključute u prehranu kao povremenu deliciju ili kada vam je potrebno mnogo energije i teža hrana.

Prvo prerežite češanj češnjaka i njime dobro premažite unutrašnjost lonca. Zatim dolijte vino i limunov sok i kuhajte dok vino ne zakipi, na taj način će iz njega ispariti sav alkohol. Dodajte sireve koje ste prethodno naribali ili narezali na kockice i dodajte ujedno i kukuruzni škrob. Ubacujte sir u nekoliko navrta s time da novi ubacujete tek kada se prethodni otopi. Začini koje će sjajno odgovarati su muškatni oraščić i papar, no želite li jači okus češnjaka možete dodati još sušenog ćešnjaka u prahu.

Izuzetno bitno je da plamen smanjite na minimum dok topite sir jer bi se on trebao postepeno topiti. U nijednom trenu ga nemojte dovesti do ključanja. Primijetite li mjehuriće, smanjite plamen. Ne biste htjeli ovo ukusno jelo pokvariti mirisom zagorenog sira. Kruh narežite na kockice i polijte maslinovim uljem ili pak otopljenim maslacem.

Možete dodati začine po želji. Zapecite ga u pećnici dok ne postane hrskav i ne dobije lijepu boju. Jedan po jedan komadić bodite na vilicu i umačite u fondue zdjelu. Pazite da se ne pokapate vrućim sirom i želimo vam dobar tek.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 250g Bovidur sira (jer je originalni švicarki Gruyere teško nabaviti)
  • 250 g ementalera
  • 1 češanj češnjaka (uz dodatak onoga u prahu po želji)
  • 2 dcl bijelog vina
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • žlica soka od limuna
  • začini po želji (preporučamo papar i muškatni oraščić)

Autor: L.K.

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako …

Smokvenjak

Ako niste čuli, smokvenjak predstavlja tradicionalnu hranu primorskih krajeva, a posebno razna mjesta na samom otoku Cresu, gdje se već neko vrijeme njeguje tradicija očuvanja onog što su nam ostavili naši …

Prethodna objava: «kremšnita Kremšnite
Sljedeća objava: Krem juha od šparoga krem juha od šparoga»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.