Ustvari – puno drugačiji muffini… Za početak, ne sadrže apsolutno nikakvo brašno. Gotovo ništa masnoća (samo iz grčkog jogurta), a na cijeli recept ide samo 1 mala žličica meda ili agavinog sirupa kao zaslađivač!
Kombincija iskušanih i hranjivih sastojaka u jednoj novoj verziji – čija priprema traje ravno 15 minuta! Ono što volim kod ovog deserta je da mirne duše može “glumiti” doručak, a obzirom na to da praktički nema dodanih šećera – čak i zdrav doručak!
Malo su “konkretniji” pod zubima – tj. nisu rahli kao standardni muffini, ali barem kad ga zagrizeš – znaš da si ga zagrizao! A onda se rastope u ustima – okus je pun banana, čokolade, pa hrskavih pahuljica… ma divota!
Taman za uz jutarnju kavu 🙂
Recept za zdrave muffine
Sastojci:
- 2 srednje velike banane
- 2 jaja
- 1 grčki jogurt
- 1/2 šalice mlijeka od lješnjaka
- 2 šalice mekih zobenih pahuljica
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/4 šalice komadića crne čokolade bez šećera (ono što zovu “choco chips”)
Priprema:
- Za početak, namočite zobene pahuljice u mlijeku od lješnjaka 15-ak minuta.
- Upalite pećnicu na 180°C.
- Dok se zobene namaču, štapnim mikserom izmiksajte banane, jaja, med i jogurt.
- Dodajte zobene zajedno s mlijekom, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sve izmiksajte još jednom štapnim mikserom ili u multipraktiku. Zobene se ne moraju potpuno pretvoriti u kremu/tijesto, neke će se raspasti, a neke ostati u komadu i baš to i želimo.
- Na kraju žlicom umiješajte komadiće čokolade i raspodijelite na 12 zdjelica muffina.
- Stavite u toplu pećnicu i pecite cca 30 minuta.
Kad se ohlade izvadite iz zdjelica i možete krenuti s konzumacijom 🙂
Ako želite, slobodno ih ukrasite i nekom kremom, ja sam se osobno zadržala na ovoj jednostavnoj varijanti…
Iako, navodno, svaki muffin koji vjeruje u čuda jednog dana može postati cupcake… uz vašu pomoć 🙂
Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati. Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂