• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Voćni deserti / Okruglice od šljiva
Okruglice od šljiva, Foto: Grafvision/Shutterstock

Okruglice od šljiva

Objavljeno: 19.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama – okruglice od šljiva.

Okruglice od šljiva, Foto: Grafvision/Shutterstock

Okruglice, koje još nazivamo i knedlama, savršene su za sve ljubitelje slatkih deserata. Najčešće se serviraju sa dodatkom krušnih mrvica, cimeta i šećera, a mogu se preliti i različitim umacima od slatkog vrhnja i ostalih začina.

Za pripremu okruglica od šljiva potrebno vam je:

  • 500 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 50 g pšenične krupice
  • malo soli
  • jedno jaje
  • 120 g brašna
  • 10 šljivi za kuhanje kojima su izvađene koštice (oprez, nemojte ih prepoloviti do kraja)
  • 10 kocki šećera

Krumpire koje zamotate u aluminijsku foliju stavite sa korom peći na 200 stupnjeva. Nakon što su gotovi, ogulite koru i sprešajte krumpir koji kasnije ostavite da se ohladi. Možete koristiti i kuhani krumpir.

U sredinu sprešanog krumpira stavite maslac, krupicu i malo soli, prstima izmješajte pa dodajte brašno. Izmjesite ga, a nakon što dobite glatko tijesto ostavite ga da stoji. Tijesto razvaljajte tako da bude debelo oko 5 cm.

Po tijestu razrežite kvadrate u koje ćete staviti šljivu. U svaku šljivu, umjesto koštice stavite kocku šećera. Formirajte okruglice. U posudu sa ključalom posoljenom vodom stavite okruglice. One bi se trebale kuhati oko 10 min, a znat ćete da su gotove kad isplivaju na površinu. Servirajte ih sa krušnim mrvicama i začinima.

Autor: S.Š.

Kategorija: Voćni deserti

Želite se zasladiti?

Palačinke s mesom

Palačinke su danas postale nezaobilazna slastica na brojnim događanjima. Međutim iako smo ih upoznali kao poznatu slasticu punjenu čokoladom ili marmeladom, poznato je kako danas palačinke možemo jesti i u slanoj …

brownie

Browniesi s tamnom čokoladom

Browniesi s tamnom čokoladom bit će idealan desert za sve ljubitelje kvalitetnijih čokolada, s većim postotkom kakaa i gorčine. Ovaj savršeni kolač topi se u ustima već nakon prvog zalogaja. Idealne je teksture, iznutra …

frape od jagode

Osvježavajući frape (smoothie) s jagodama

Kad se živa u termometru krene penjati sve više i više, vrijeme je da se rashladite ukusnim međuobrokom ili desertom. Znamo da što je toplije da nam se sve manje preko dana jede topla i masna hrana. Želimo nešto …

Prethodna objava: « Kompot od jabuka
Sljedeća objava: Parfe od marelica »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.