Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama – okruglice od šljiva.
Okruglice, koje još nazivamo i knedlama, savršene su za sve ljubitelje slatkih deserata. Najčešće se serviraju sa dodatkom krušnih mrvica, cimeta i šećera, a mogu se preliti i različitim umacima od slatkog vrhnja i ostalih začina.
Za pripremu okruglica od šljiva potrebno vam je:
- 500 g krumpira
- 50 g maslaca
- 50 g pšenične krupice
- malo soli
- jedno jaje
- 120 g brašna
- 10 šljivi za kuhanje kojima su izvađene koštice (oprez, nemojte ih prepoloviti do kraja)
- 10 kocki šećera
Krumpire koje zamotate u aluminijsku foliju stavite sa korom peći na 200 stupnjeva. Nakon što su gotovi, ogulite koru i sprešajte krumpir koji kasnije ostavite da se ohladi. Možete koristiti i kuhani krumpir.
U sredinu sprešanog krumpira stavite maslac, krupicu i malo soli, prstima izmješajte pa dodajte brašno. Izmjesite ga, a nakon što dobite glatko tijesto ostavite ga da stoji. Tijesto razvaljajte tako da bude debelo oko 5 cm.
Po tijestu razrežite kvadrate u koje ćete staviti šljivu. U svaku šljivu, umjesto koštice stavite kocku šećera. Formirajte okruglice. U posudu sa ključalom posoljenom vodom stavite okruglice. One bi se trebale kuhati oko 10 min, a znat ćete da su gotove kad isplivaju na površinu. Servirajte ih sa krušnim mrvicama i začinima.
Autor: S.Š.