• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Kineska kuhinja, bogatstvo začina
Rezanci sa povrćem, Foto: Nayashkova Olga/Shutterstock

Kineska kuhinja, bogatstvo začina

Objavljeno: 25.10.2012. Autor: Sanja Štetić

Mnogi su čuli za kinesku kuhinju, pa i probali je. No koliko vas je znalo da kineska kuhinja predstavlja zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini te u drugim zemljama Istočne i Jugoistočne Azije.

Rezanci sa povrćem, Foto: Nayashkova Olga/Shutterstock

Unatoč mnogim zajedničkim karakteristikama, između brojnih regija Kine postoji velika razlika što se tiče sastojaka, začina i metoda koje se koriste u kuhinji.

Pekinška kuhinja je zasigurno jedna od njih, a radi se o kuhinji koja je nastala na temelju kulinarske tradicije pokrajina Hebei i Shandong. Osnovu čine kruščići od pšenice i tjestenina, a snažan su utjecaj imali Mongoli uvođenjem mesa pečenog na ražnju.

Šangajska kuhinja predstavlja kuhinju istočne Kine gdje je čest sladak okus te gdje se smeđi šećer dosta često može naći kao dodatak raznim jelima. Šangajska kuhinja poznata je po jelima od ribe i morskih plodova, a predstavlja gradove kao što je Šangaj, Suzhou, Hangzhou te Nanjing.

Kantonska kuhinja je kuhinja južne Kine koja koristi rižu i sitno sjeckane sastojke koji se prže u woku. Seičuanska kuhinja je kuhinja zapadne Kine koja se temelji na govedini i dimljenoj hrani.

Hunanska kuhinja predstavlja kuhinju središnjih područja duž rijeke Yangtze gdje prevladavaju jela od riže. Fukienska kuhinja odnosi se na jugoistočnu Kinu, a najpoznatija je po umaku od soje i velikom izboru juha.

Nyonya kuhinja djeluje na području Malezije i Singapura gdje se zapravo radi o spoju kineske i malajske kuhinje. Caozhou je kuhinja regije Chaoshan u pokrajini Guangdong, poznata po plodovima mora te ukusnim jelima.

Smatra se kako sva kineska jela, odnosno način spremanja i nije baš najzdraviji, jer im je kuhanje bazirano na vrlo kratkom vremenu pripreme. Skoro sve se radi u woku i prži u dubokom ulju. No unatoč tome, pozitivna stvar je u tome što se hrana uvijek sjecka do veličine zalogaja.

Odlučite li se na pripremu tih jela kod kuće, evo jednog recepta koji će vam se učinit zanimljivim. Radi se o piletini s ananasom, a potrebno vam je:

  • 1 pile
  • 40 dag ananasa
  • mrkva
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica rižina brašna
  • umak od soje
  • 12 šljiva
  • 2 žlice bijelog vina
  • limunov sok
  • sol
  • 1 jaje

Znači prvo očistite pile te izvadite kosti i izrežete ga na komadiće. Ananas isti tako narežete na sitne komadiće te sve zajedno marinirate u soli, limunovom soku i bijelom vinu. U posebnoj zdjeli prepržite kožu pileta s narezanom mrkvicom, raspolovljenim šljivama te zgusnutim rižinim brašnom.

Sve zalijete sokom od ananasa te stavite kuhati na pola sata. Marinirano pile i ananas morate umočiti u jaje te u rižino brašno i ispeći na vreloj masti dok ne požute. Nakon toga ih prelijete umakom i poslužite dok su vrući.

Autor: S.Š.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

Zdrava verzija popularnih brownies-a

Tek kada sami sebi priznate da ste ovisnik o šećeru, tek tada možete učiniti nešto po pitanju toga. I ne, NE MORATE se kažnjavati i odricati slatkog. Samo se odreknite nezdravih šećera i namirnica. Jer slatko ne znači …

cokoladna babka

Čokoladna babka – najukusniji čokoladni kruh

Predivno mekano tijesto, aromatizirano narančom i rumom te punjeno bogatom čokoladnom kremom - cure vam sline?!? I meni isto kod pomisli na ovu predivnu čokoladnu štrucu, poznatu pod nazivom čokoladna babka. Ako ste …

zdravi nougat namaz od ljesnjaka

Zdravi nougat namaz od lješnjaka

Lješnjak... To malo okruglo čudo koje nam priroda daje, bogato proteinima i dobrim mastima. Osim što imaju odličan okus i vrlo su zdravi, lješnjaci štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidansima, mineralima …

Prethodna objava: «dalmatinska pašticada Dalmatinska pašticada, vrhunac dalmatinske kuhinje
Sljedeća objava: Turska salata s grahom i sezamom »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.