Mnogi su čuli za kinesku kuhinju, pa i probali je. No koliko vas je znalo da kineska kuhinja predstavlja zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini te u drugim zemljama Istočne i Jugoistočne Azije.
Unatoč mnogim zajedničkim karakteristikama, između brojnih regija Kine postoji velika razlika što se tiče sastojaka, začina i metoda koje se koriste u kuhinji.
Pekinška kuhinja je zasigurno jedna od njih, a radi se o kuhinji koja je nastala na temelju kulinarske tradicije pokrajina Hebei i Shandong. Osnovu čine kruščići od pšenice i tjestenina, a snažan su utjecaj imali Mongoli uvođenjem mesa pečenog na ražnju.
Šangajska kuhinja predstavlja kuhinju istočne Kine gdje je čest sladak okus te gdje se smeđi šećer dosta često može naći kao dodatak raznim jelima. Šangajska kuhinja poznata je po jelima od ribe i morskih plodova, a predstavlja gradove kao što je Šangaj, Suzhou, Hangzhou te Nanjing.
Kantonska kuhinja je kuhinja južne Kine koja koristi rižu i sitno sjeckane sastojke koji se prže u woku. Seičuanska kuhinja je kuhinja zapadne Kine koja se temelji na govedini i dimljenoj hrani.
Hunanska kuhinja predstavlja kuhinju središnjih područja duž rijeke Yangtze gdje prevladavaju jela od riže. Fukienska kuhinja odnosi se na jugoistočnu Kinu, a najpoznatija je po umaku od soje i velikom izboru juha.
Nyonya kuhinja djeluje na području Malezije i Singapura gdje se zapravo radi o spoju kineske i malajske kuhinje. Caozhou je kuhinja regije Chaoshan u pokrajini Guangdong, poznata po plodovima mora te ukusnim jelima.
Smatra se kako sva kineska jela, odnosno način spremanja i nije baš najzdraviji, jer im je kuhanje bazirano na vrlo kratkom vremenu pripreme. Skoro sve se radi u woku i prži u dubokom ulju. No unatoč tome, pozitivna stvar je u tome što se hrana uvijek sjecka do veličine zalogaja.
Odlučite li se na pripremu tih jela kod kuće, evo jednog recepta koji će vam se učinit zanimljivim. Radi se o piletini s ananasom, a potrebno vam je:
- 1 pile
- 40 dag ananasa
- mrkva
- 1 šalica ulja
- 1 šalica rižina brašna
- umak od soje
- 12 šljiva
- 2 žlice bijelog vina
- limunov sok
- sol
- 1 jaje
Znači prvo očistite pile te izvadite kosti i izrežete ga na komadiće. Ananas isti tako narežete na sitne komadiće te sve zajedno marinirate u soli, limunovom soku i bijelom vinu. U posebnoj zdjeli prepržite kožu pileta s narezanom mrkvicom, raspolovljenim šljivama te zgusnutim rižinim brašnom.
Sve zalijete sokom od ananasa te stavite kuhati na pola sata. Marinirano pile i ananas morate umočiti u jaje te u rižino brašno i ispeći na vreloj masti dok ne požute. Nakon toga ih prelijete umakom i poslužite dok su vrući.
Autor: S.Š.