• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Salate / Turska salata s grahom i sezamom
Turska salata s grahom, Foto: Apolonia/Shutterstock

Turska salata s grahom i sezamom

Objavljeno: 26.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Poznati su mnogi specijaliteti turske kuhinje, od musake sa krumpirima ili tikvicama, punjeno lišće vinove loze, baklave pa sve do kebaba. Turska kuhinja obiluje tradicionalnim receptima koje cijene mnogi gastronomi.

Turska salata s grahom, Foto: Apolonia/Shutterstock

Turska kuhinja, jednako kao i njen položaj, predstavljaju mješavinu namirnica koje stižu iz Azije i Europe. Tako postoji velika sličnost sa grčkom kuhinjom po korištenju janjetine ili recepti u kojima se koriste orašasti plodovi kao u zemljama Azije. U nastavku ćemo vam opisati jednu tradicionalnu salatu koja se sprema u Turskoj.

Za pripremu turske salate sa grahom i sezamom potrebno vam je:

  • 200 g suhog graha (preporuča se bijeli)
  • 2 rajčice
  • 1 luk
  • 2 jaja
  • 2 zelene paprike
  • malo vinskog octa
  • maslinovo ulje
  • crni papar
  • malo smjese od sezama
  • 2 žlice limunova soka
  • 50 g crnih maslina
  • pola vezice peršina

Večer prije pripreme ostavite grah da se namače u vodi. Slijedećeg dana bacite vodu i u novu vodu kuhajte grah do 45 min. Paralelno dok se kuha grah tvrdo skuhajte dva jaja koja ohladite u hladnoj vodi.

Pripremite rajčicu, luk i papriku. Operite ih, očistite, rajčicu narežite na kockice a papriku i luk na tanke rezance. Grah pomješajte sa octom, soli i paprom te ga dodajte u povrće. Od tahinija, umaka od sezama, napravite smjesu sa vodom i limunom. Ovaj dresing prelijte po salati. Kuhana jaja narežite i servirajte uz salatu. Dobar tek!

Autor: S.Š.

Kategorija: Salate

Želite se zasladiti?

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i boja, u ovom ukusnom kolaču možemo uživati i u druge dane. Možemo slobodno reći da se radi o poprilično zahvalnoj slastici …

pohane banane

Pohane banane

Vrijeme da kušate nešto novo i egzotično. Pohane banane možda nekima nisu novost, ali puno je onih koji još uvijek nisu imali priliku kušati ovu poslasticu. Pohane banane su desert čarobnog okusa koji se najviše …

cokoladna babka

Čokoladna babka – najukusniji čokoladni kruh

Predivno mekano tijesto, aromatizirano narančom i rumom te punjeno bogatom čokoladnom kremom - cure vam sline?!? I meni isto kod pomisli na ovu predivnu čokoladnu štrucu, poznatu pod nazivom čokoladna babka. Ako ste …

Prethodna objava: « Kineska kuhinja, bogatstvo začina
Sljedeća objava: Salata od krušaka i šljiva s medom »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.