Poznati su mnogi specijaliteti turske kuhinje, od musake sa krumpirima ili tikvicama, punjeno lišće vinove loze, baklave pa sve do kebaba. Turska kuhinja obiluje tradicionalnim receptima koje cijene mnogi gastronomi.
Turska kuhinja, jednako kao i njen položaj, predstavljaju mješavinu namirnica koje stižu iz Azije i Europe. Tako postoji velika sličnost sa grčkom kuhinjom po korištenju janjetine ili recepti u kojima se koriste orašasti plodovi kao u zemljama Azije. U nastavku ćemo vam opisati jednu tradicionalnu salatu koja se sprema u Turskoj.
Za pripremu turske salate sa grahom i sezamom potrebno vam je:
- 200 g suhog graha (preporuča se bijeli)
- 2 rajčice
- 1 luk
- 2 jaja
- 2 zelene paprike
- malo vinskog octa
- maslinovo ulje
- crni papar
- malo smjese od sezama
- 2 žlice limunova soka
- 50 g crnih maslina
- pola vezice peršina
Večer prije pripreme ostavite grah da se namače u vodi. Slijedećeg dana bacite vodu i u novu vodu kuhajte grah do 45 min. Paralelno dok se kuha grah tvrdo skuhajte dva jaja koja ohladite u hladnoj vodi.
Pripremite rajčicu, luk i papriku. Operite ih, očistite, rajčicu narežite na kockice a papriku i luk na tanke rezance. Grah pomješajte sa octom, soli i paprom te ga dodajte u povrće. Od tahinija, umaka od sezama, napravite smjesu sa vodom i limunom. Ovaj dresing prelijte po salati. Kuhana jaja narežite i servirajte uz salatu. Dobar tek!
Autor: S.Š.