Pašticada je poznata kao tradicionalno dalmatinsko jelo od goveđeg buta koje se danas sprema na više načina. Pašticada se smatra vrhuncem dalmatinske kuhinje, gdje se u originalnu pašticadu stavljaju suhe smokve, dok bazu čini svinjska mast.
Naime danas se po restoranima može vidjeti zaista bezbroj kombinacija gdje su se kuhari naučili eksperimentirati s različitim namirnicama kako bi dobili ukusno jelo. Ako se odlučite na spremanje pašticade tada vam je potrebno:
- sol
- ulje
- papar
- 1 kg goveđeg buta
- 40 g pancete
- 100 g suhih šljiva
- 5 režnja češnjaka
- 100 ml prošeka
Za marinadu:
- 600 ml crnog vina
- 2 mrkve
- 1 lovorov list
- 2 režnja češnjaka
- 1 glavica luka
Znači uzmete goveđi but koji prije spremanja dobro ocijedite i nabodete štapićima češnjaka i pancete. Meso odložite u zdjelu i prelijete pripremljenom marinadom te ostavite u hladnjaku preko noći.
Drugi dan marinirano meso ocijedite i osušite te ga popržite na vrućem ulju u loncu, gdje potom dodajete ocijeđeno povrće iz marinade. Sve začinite solju, paprom te pirjate na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša.
Nakon toga u lonac dodajemo rajčicu i suhe šljive te podlijevamo vodom. Kuhamo sat vremena, a kad je meso gotovo izvadimo ga dok ostatak smjese izmiksamo. Jelo poslužimo tako da uz meso stavimo i umak.
Dobar tek!
Foto: Joe Gough/Shutterstock