• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Dalmatinska pašticada, vrhunac dalmatinske kuhinje
dalmatinska pašticada

Dalmatinska pašticada, vrhunac dalmatinske kuhinje

Objavljeno: 24.10.2012. Autor: Sanja Štetić

Pašticada je poznata kao tradicionalno dalmatinsko jelo od goveđeg buta koje se danas sprema na više načina. Pašticada se smatra vrhuncem dalmatinske kuhinje, gdje se u originalnu pašticadu stavljaju suhe smokve, dok bazu čini svinjska mast.

Naime danas se po restoranima može vidjeti zaista bezbroj kombinacija gdje su se kuhari naučili eksperimentirati s različitim namirnicama kako bi dobili ukusno jelo. Ako se odlučite na spremanje pašticade tada vam je potrebno:

  • sol
  • ulje
  • papar
  • 1 kg goveđeg buta
  • 40 g pancete
  • 100 g suhih šljiva
  • 5 režnja češnjaka
  • 100 ml prošeka

Za marinadu:

  • 600 ml crnog vina
  • 2 mrkve
  • 1 lovorov list
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 glavica luka

Znači uzmete goveđi but koji prije spremanja dobro ocijedite i nabodete štapićima češnjaka i pancete. Meso odložite u zdjelu i prelijete pripremljenom marinadom te ostavite u hladnjaku preko noći.

Drugi dan marinirano meso ocijedite i osušite te ga popržite na vrućem ulju u loncu, gdje potom dodajete ocijeđeno povrće iz marinade. Sve začinite solju, paprom te pirjate na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša.

Nakon toga u lonac dodajemo rajčicu i suhe šljive te podlijevamo vodom. Kuhamo sat vremena, a kad je meso gotovo izvadimo ga dok ostatak smjese izmiksamo. Jelo poslužimo tako da uz meso stavimo i umak.

Dobar tek!

Foto: Joe Gough/Shutterstock

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Istarske fritule

Osim dalmatinskih fritula koje nam mame uzdahe svaki put kad ih probamo, tu su i čuvene istarske fritule koje poput dalamtinskih predstavljaju pravo slatko otkriće svaki put kad ih probamo. Fritule su danas poznate kao …

Punjene palačinke

Palačinke su danas postale nezaobilazan dio na svakom stolu u skoro svakom kućanstvu, a pritom mislimo podjednako na restorane i naravno na privatne domove. Radi se o slastici koja već neko vrijeme mami uzdahe …

karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke

Uvijek se govori kako bismo trebali konzumirati sezonsko voće i povrće u što većoj mjeri. Jabuka je jedna od najukusnijih i najsvestranijih voćki u kojima možemo uživati u ove tople dane. Upoznati smo s njenim …

Prethodna objava: « Tagliatelle s vrganjima
Sljedeća objava: Kineska kuhinja, bogatstvo začina »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.