• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Dalmatinska pašticada, vrhunac dalmatinske kuhinje
dalmatinska pašticada

Dalmatinska pašticada, vrhunac dalmatinske kuhinje

Objavljeno: 24.10.2012. Autor: Sanja Štetić

Pašticada je poznata kao tradicionalno dalmatinsko jelo od goveđeg buta koje se danas sprema na više načina. Pašticada se smatra vrhuncem dalmatinske kuhinje, gdje se u originalnu pašticadu stavljaju suhe smokve, dok bazu čini svinjska mast.

Naime danas se po restoranima može vidjeti zaista bezbroj kombinacija gdje su se kuhari naučili eksperimentirati s različitim namirnicama kako bi dobili ukusno jelo. Ako se odlučite na spremanje pašticade tada vam je potrebno:

  • sol
  • ulje
  • papar
  • 1 kg goveđeg buta
  • 40 g pancete
  • 100 g suhih šljiva
  • 5 režnja češnjaka
  • 100 ml prošeka

Za marinadu:

  • 600 ml crnog vina
  • 2 mrkve
  • 1 lovorov list
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 glavica luka

Znači uzmete goveđi but koji prije spremanja dobro ocijedite i nabodete štapićima češnjaka i pancete. Meso odložite u zdjelu i prelijete pripremljenom marinadom te ostavite u hladnjaku preko noći.

Drugi dan marinirano meso ocijedite i osušite te ga popržite na vrućem ulju u loncu, gdje potom dodajete ocijeđeno povrće iz marinade. Sve začinite solju, paprom te pirjate na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša.

Nakon toga u lonac dodajemo rajčicu i suhe šljive te podlijevamo vodom. Kuhamo sat vremena, a kad je meso gotovo izvadimo ga dok ostatak smjese izmiksamo. Jelo poslužimo tako da uz meso stavimo i umak.

Dobar tek!

Foto: Joe Gough/Shutterstock

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

muffini s malinama

Eksplozija voćnih okusa – muffini s malinama

Nakon čokoladnih muffina s čokoladnim preljevom koje smo imali jučer, vrijeme je za malu promjenu u okusima. Ovi lagani i sočni muffini u kombinaciji naranče i vanilije punjeni malinama, a za koje nam je recept poslala …

Brze i ukusne čokoladne kocke

Čokolada je postala sinonim za nešto fino i ukusno. Postala je sinonim za namirnicu za koju je skoro svaki drugi čovjek zainteresiran. Iako je davno u naš svijet došla kao gorak okus nečeg novog, zahvaljujući dvojici …

Prethodna objava: « Tagliatelle s vrganjima
Sljedeća objava: Kineska kuhinja, bogatstvo začina »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.