• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Kamenice
Kamenice, Foto: 663highland/Wikimedia

Kamenice

Objavljeno: 17.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Kamenica (lat. Ostrea edulis), ili Europska kamenica, morska je školjka iz porodice kamenica (Ostreidae). Gotovo sva svjetska proizvodnja kamenica otpada na pacifičku kamenicu (lat. Crassostrea gigas), a poznate su još i američka kamenica (lat. Crassostrea virginica), te evropska kamenica (lat. Ostrea edulis). Grad Bretanja smješten na francuskoj obali najpoznatije je uzgajalište kamenica u Europi.

.

Kamenice, Foto: 663highland/Wikimedia

U Hrvatskoj značajnija uzgajališta kamenica nalazimo u Limskom kanalu, Pulskom i Malostonskom zaljevu, uvali Klimno i Pirovačkom zaljevu. Pogodne uvjete za život kamenica imaju svi zaljevi i kanali Istre, Creska uvala, Klimno (otok Krk), Novigradsko more, Pašmanski kanal, Šibenski zaljev, manje uvale oko Splita, i Mljetska jezera.

Tijelo kamenice ili njen jestivi dio smješten je unutar dviju nesimetričnih ljuštura. Lijeva udubljena ljuštura služi kamenici za prihvaćanje za podlogu, a desna je ravna. Ljušture spaja jaki mišić. Kamenica je duguljasta i srcolikog oblika, nazubljenih rubova ljušture, a boja ljušture varira od kamenobijele do bjelkasto sive. Naraste do 13 cm u dužinu. Kamenica živi isključivo prilijepljena na tvrde podloge kao što su stijene i to u manjim kolonijama. Hrani se isključivo planktonom. Najveći neprijatelji su joj rakovi, morske zvijezde, puž volak, i razne vrste riba.

Kamenice su još u doba starih Rimljana smatrane izuzetnom i kvalitetnom delikatesom. Meso joj je izrazito hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina A, B1, B2, C i D.

Kamenice se jedu dok su još sviježe, odnosno sirove uz dodatak malo limunova soka i par kapi maslinovog ulja. Bitno je da budu hladne, a to je i glavni razlog njihovog serviranja na ledu. Također, kamenice se mogu jesti flambirane u konjaku (u otvorenu kamenicu se kapne konjak te se kamenica zapali, kad se vatra ugasi u nju se kapne par kapi maslinovog ulja i limun), te pečene u ljušturi na žaru.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

bijelo rebro

Iskoristite bjelanjke – napravite kolač Bijelo rebro

Bijelo rebro zgodan je način za potrošiti bjelanjke. Brz, jednostavan i sočan biskvitni kolač ostavlja prostora za igranje sa sastojcima koje možete ubaciti u smjesu. Sastojci: 6 bjelanjaka 20 dag šećera 12 …

Apple tart

Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama

U moru čokoladnih slastica kod mene se našla ova savršena pita od domaćih jabuka i krušaka koja je nastala sasvim slučajno, a nestala brzinom munje. Tijesto je tako savršeno prhko da se uopće ne osjeti razlika između …

Lebdeće činkice (bez jaja, ali s bananom)

Svi znamo za one male bucmaste (takozvane) američke palačinkice… Ako niste sigurni o čemu govorim, to su one male okrugle, one koje u filmovima redovito u idiličnoj, vikend-prazničnoj atmosferi - on njoj, ili ona njemu …

Prethodna objava: «zelene jabuke Jabuka
Sljedeća objava: Češnjak »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.