Jabuka (lat. Malus domestica) spada u skupinu jezgričavog voća, a smatra se kako potječe iz jugozapadne Kine. Sa ovog se prostora tijekom povijesti širila prema Perziji i Crnom moru, a od tamo u jugoistočnu pa cijelu Europu. Postoje zapisi prema kojima je Aleksandar Veliki bio taj koji je na ovo područje donio jabuku iz Kazahstana.
Ciljani razvoj novih sorti započinje sredinom 19. stoljeća u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, kasnije i u SAD-u, gdje je jabuka prvi puta donesena u 17. stoljeću.
Danas je poznato više od 20.000 sorti jabuka, no još uvijek u Kini postoji dvadesetak divljih vrsta. Jabuke spadaju među svjetski najpoznatije i najkonzumiranije voće, odmah iza banana, grožđa i agruma. Trećina svjetskih jabuka se proizvodi u Europi u kojoj je Njemačka največi uzgajivač. Zanimljivo je napomenuti kako Njemačka proizvodi skoro pola količine europskih jabuka, no i dalje je jedan od najvećih uvoznika. Na tržištu se može naći oko dvadesetak sorti jabuka među kojima su najpopularnije Gala, Jonagold i Elstar.
Vrijeme skladištenja i berbe su različiti, ali postoji pravilo ako neka sorta mora biti duže skladištena, ranije se bere. Okus jabuke ovisi o omjeru kiselina i šećera, za konzumaciju su dobri oni plodovi u kojima je škrob skoro razgrađen, a odnos između arome, kiseline i šećera postaje optimalan. Danas je dobro razvijen sustav skladištenja u kojima jabuke mogu stajati trostruko dulje vremena nego inače.
Jabuka sadrži više od 80% vode, vrlo malo masti i bjelančevina, stoga je izvrsna namisrnica za reguliranje i održavanje tjelesne težine. Sadrži mnogo dijetalnih vlakana pa postoje mnoge dijete u kojima je glavna namirnica jabuka. Kako biste zadržali što više hranjivih i zdravih sastojaka jedite jabuku sa kožom jer se u njoj i ispod nje nalaze mnoge bitne tvari.
Plodovi jabuka se koriste na razne načine, a najčešće se jedu sirove same ili kao dodatak nekim slatkim i ostalim salatama. U svim svjetskim kuhinjama jabuka se prerađuje na mnogo načina, koristi se za pripremu kolača, nabujaka, kompota ili soka. Termičkom obradom jabuke gubi se velika količina vitamina C, a morate pripaziti i kod dodavanja šećera jer su neke vrste bogate njime bez obzira što su kiselog okusa.
Svakako isprobajte Waldorfsku salatu koja se priprema u kombinaciji sa celerom, orasima i majonezom, jabuke pečene u pečnici ili čips od jabuke.
Recepti:
https://www.gastronomija.hr/pekmez-od-jabuka/
Autor: M.T., Foto: Fievet/Wikimedia