• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Jabuka
zelene jabuke

Jabuka

Objavljeno: 17.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Jabuka (lat. Malus domestica) spada u skupinu jezgričavog voća, a smatra se kako potječe iz jugozapadne Kine. Sa ovog se prostora tijekom povijesti širila prema Perziji i Crnom moru, a od tamo u jugoistočnu pa cijelu Europu. Postoje zapisi prema kojima je Aleksandar Veliki bio taj koji je na ovo područje donio jabuku iz Kazahstana.

Ciljani razvoj novih sorti započinje sredinom 19. stoljeća u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, kasnije i u SAD-u, gdje je jabuka prvi puta donesena u 17. stoljeću.

Danas je poznato više od 20.000 sorti jabuka, no još uvijek u Kini postoji dvadesetak divljih vrsta. Jabuke spadaju među svjetski najpoznatije i najkonzumiranije voće, odmah iza banana, grožđa i agruma. Trećina svjetskih jabuka se proizvodi u Europi u kojoj je Njemačka največi uzgajivač. Zanimljivo je napomenuti kako Njemačka proizvodi skoro pola količine europskih jabuka, no i dalje je jedan od najvećih uvoznika. Na tržištu se može naći oko dvadesetak sorti jabuka među kojima su najpopularnije Gala, Jonagold i Elstar.

Vrijeme skladištenja i berbe su različiti, ali postoji pravilo ako neka sorta mora biti duže skladištena, ranije se bere. Okus jabuke ovisi o omjeru kiselina i šećera, za konzumaciju su dobri oni plodovi u kojima je škrob skoro razgrađen, a odnos između arome, kiseline i šećera postaje optimalan. Danas je dobro razvijen sustav skladištenja u kojima jabuke mogu stajati trostruko dulje vremena nego inače.

Jabuka sadrži više od 80% vode, vrlo malo masti i bjelančevina, stoga je izvrsna namisrnica za reguliranje i održavanje tjelesne težine. Sadrži mnogo dijetalnih vlakana pa postoje mnoge dijete u kojima je glavna namirnica jabuka. Kako biste zadržali što više hranjivih i zdravih sastojaka jedite jabuku sa kožom jer se u njoj i ispod nje nalaze mnoge bitne tvari.

Plodovi jabuka se koriste na razne načine, a najčešće se jedu sirove same ili kao dodatak nekim slatkim i ostalim salatama. U svim svjetskim kuhinjama jabuka se prerađuje na mnogo načina, koristi se za pripremu kolača, nabujaka, kompota ili soka. Termičkom obradom jabuke gubi se velika količina vitamina C, a morate pripaziti i kod dodavanja šećera jer su neke vrste bogate njime bez obzira što su kiselog okusa.

Svakako isprobajte Waldorfsku salatu koja se priprema u kombinaciji sa celerom, orasima i majonezom, jabuke pečene u pečnici ili čips od jabuke.

Recepti:

Waldorfska salata

Pekmez od jabuka

Engleska pita od jabuka

Štrudla od jabuka

Kompot od jabuka

Čips od jabuke

Sok od jabuke

Karamelizirane jabuke

Pohane jabuke

Flambirane jabuke s orasima

Pikantni umak od jabuka

Recept za klasičnu pitu od jabuka

Torta od jabuka

 

Autor: M.T., Foto: Fievet/Wikimedia

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

čokoladni keksići

Savršeno čokoladni keksi

Kekse već duže vrijeme smatramo svakodnevnim, nezaobilaznim desertom, a tu, naravno, podrazumijevamo čokoladne kekse, čajne kekse i sve ostale koje možete naći i kupiti u trgovinama. Mogućnosti su beskrajne. Čokoladni …

čokoladni kolač s tikvicama

Brzi čokoladni kolač s tikvicama

Danas vam donosim recept za najsočniji kolač na planeti. Stvarno je fin, brzo se priprema i preukusan je. Sigurna sam da većinu namirnica već imate u kuhinji pa nemate izgovor da ga ne napravite. Ako volite ovakve suhe …

muffini od banane, grčkog jogura i zobenih pahuljica

Ukusni muffini za sve koji žele biti fit

Ustvari - puno drugačiji muffini… Za početak, ne sadrže apsolutno nikakvo brašno. Gotovo ništa masnoća (samo iz grčkog jogurta), a na cijeli recept ide samo 1 mala žličica meda ili agavinog sirupa kao …

Prethodna objava: « Kim
Sljedeća objava: Kamenice »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.