• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Jabuka
zelene jabuke

Jabuka

Objavljeno: 17.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Jabuka (lat. Malus domestica) spada u skupinu jezgričavog voća, a smatra se kako potječe iz jugozapadne Kine. Sa ovog se prostora tijekom povijesti širila prema Perziji i Crnom moru, a od tamo u jugoistočnu pa cijelu Europu. Postoje zapisi prema kojima je Aleksandar Veliki bio taj koji je na ovo područje donio jabuku iz Kazahstana.

Ciljani razvoj novih sorti započinje sredinom 19. stoljeća u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, kasnije i u SAD-u, gdje je jabuka prvi puta donesena u 17. stoljeću.

Danas je poznato više od 20.000 sorti jabuka, no još uvijek u Kini postoji dvadesetak divljih vrsta. Jabuke spadaju među svjetski najpoznatije i najkonzumiranije voće, odmah iza banana, grožđa i agruma. Trećina svjetskih jabuka se proizvodi u Europi u kojoj je Njemačka največi uzgajivač. Zanimljivo je napomenuti kako Njemačka proizvodi skoro pola količine europskih jabuka, no i dalje je jedan od najvećih uvoznika. Na tržištu se može naći oko dvadesetak sorti jabuka među kojima su najpopularnije Gala, Jonagold i Elstar.

Vrijeme skladištenja i berbe su različiti, ali postoji pravilo ako neka sorta mora biti duže skladištena, ranije se bere. Okus jabuke ovisi o omjeru kiselina i šećera, za konzumaciju su dobri oni plodovi u kojima je škrob skoro razgrađen, a odnos između arome, kiseline i šećera postaje optimalan. Danas je dobro razvijen sustav skladištenja u kojima jabuke mogu stajati trostruko dulje vremena nego inače.

Jabuka sadrži više od 80% vode, vrlo malo masti i bjelančevina, stoga je izvrsna namisrnica za reguliranje i održavanje tjelesne težine. Sadrži mnogo dijetalnih vlakana pa postoje mnoge dijete u kojima je glavna namirnica jabuka. Kako biste zadržali što više hranjivih i zdravih sastojaka jedite jabuku sa kožom jer se u njoj i ispod nje nalaze mnoge bitne tvari.

Plodovi jabuka se koriste na razne načine, a najčešće se jedu sirove same ili kao dodatak nekim slatkim i ostalim salatama. U svim svjetskim kuhinjama jabuka se prerađuje na mnogo načina, koristi se za pripremu kolača, nabujaka, kompota ili soka. Termičkom obradom jabuke gubi se velika količina vitamina C, a morate pripaziti i kod dodavanja šećera jer su neke vrste bogate njime bez obzira što su kiselog okusa.

Svakako isprobajte Waldorfsku salatu koja se priprema u kombinaciji sa celerom, orasima i majonezom, jabuke pečene u pečnici ili čips od jabuke.

Recepti:

Waldorfska salata

https://www.gastronomija.hr/pekmez-od-jabuka/

Engleska pita od jabuka

Štrudla od jabuka

Kompot od jabuka

Čips od jabuke

Sok od jabuke

Karamelizirane jabuke

Pohane jabuke

Flambirane jabuke s orasima

Pikantni umak od jabuka

Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

Torta od jabuka

 

Autor: M.T., Foto: Fievet/Wikimedia

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

madarica

Mađarica – jedini recept koji ćete ikada trebati

Kraljica kolača. Zapravo, usudila bih se reći još jedan bezvremenski kolač. Obožavam vrijeme koje nam dolazi. Već sada, u zraku se osjeti onaj božićni duh koji nam govori da je došlo vrijeme bezuvjetne ljubavi i …

čokoladna torta s višnjama

Čokoladna torta s višnjama

Čokolada i višnja je jedna od omiljenih kombinacija, a tako je i kod mene. U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu …

Praline

Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s …

Prethodna objava: « Kim
Sljedeća objava: Kamenice »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.