Kada bi krenuli nabrajati zdrave namirnice tada bi artičoke zasigurno zauzele mjesto pri samom vrhu. Ako niste znali radi se o biljci koja dolazi iz porodice glavočika. Njezina primjena je zaista velika, a koliko se koristi u hrani isto tako ju koriste i u zdravstvene svrhe.

Svi koji su imali priliku probati ovu poslasticu tvrde kako se radi o namirnici koju bi trebali uvrstiti na svoj svakodenvni meni, a ako ništa drugo tada barem jednom tjedno. Želite li probati nešto drugačije savjetujemo vam da pokušate napraviti artičoke s pinjolima.
Za ovo jelo potrebno vam je:
- 1 paradajz
- malo soli
- malo papra
- malo origana
- 2 artičoke
- 15 ml maslinovog ulja
- 35 g pinjola
- 1 luk
Prvo što ćete napraviti je oprati i očistiti artičoke te ih narezati na manje komadiće. Zatim ih stavite da se kuhaju barem pet minuta nakon čega ih morate ocijediti. Uzmite ulje i luk koji je potrebno pržiti dok ne požuti.
Zatim dodajte paradajz i miješajte dolijevajući vodu. Nakon deset minuta dodajte artičoke i začinsko bilje te nastavite pirjati još par minuta. Posolite prema ukusu i poslužite.
Dobar tek!
Autor: S.Š.