Jednom sam na blogu @domacica.sanja pročitala kako je ona od svoje mame stekla jednu lijepu naviku, a to je da kada ima najavljene goste, ukoliko ima vremena, ispeče kolač, a rado ga ponese i u goste. Isto to sam ja stekla od svoje mame. Osim svoje obitelji, volim razveseliti svoje prijatelje tortama za rođendan, a umjesto kutije keksa nosim torte i u goste. Za jednu takvu prigodu nastala je i ova torta.
U ormariću je stajala kutija jaffa keksa pa mi je na pamet došla ideja da bih mogla napraviti jaffa tortu. Ona je kombinacija mojih ideja i nekoliko recepata.
Rezultat je torta u 4 sloja: čokoladni biskvit s naribanom koricom naranče (biskvit je po receptu @mihaela_biteitquick za biskvit torte od čokolade i kokosa kojim sam bila oduševljena kad sam radila tu istu tortu pa sam ga morala ponoviti i kojem sam dodala samo koricu naranče) + žele od naranče + komadići jaffa keksa + čokoladni ganache.
Recept za biskvit:
(Ja sam radila u okruglom kalupu promjera 25 cm)
Sastojci:
- 2 jaja
- 300 g šećera
- 250 ml grčkog jogurta (ja sam koristila običan jogurt)
- 120 ml ulja
- 250 ml tople kave (može i pola kava, pola voda ili samo voda)
- 300 g glatkog brašna
- 120 g kakaa (ja sam imala samo 80 g i ispala je lijepo tamna)
- 2 žličice (ravne, ne u vrh) sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- naribana korica jedne naranče
- sok jedne naranče
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao
- Pjenasto izmiksajte jaja, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu naranče zatim dodajte ulje, jogurt pa kavu ili vodu
- Mikserom na sporoj brzini umiješajte suhe sastojke i miksajte sve dok se sve ne sjedini
- Pecite na 180 °C oko 30 – 40 minuta, obavezno testirajte čačkalicom (koja mokra mrvica biskvita je ok, samo ne smije biti tekuće smjese)
- Pečeni biskvit prelite sokom jedne naranče
Recept za žele od naranče:
Sastojci:
- 750 ml soka od naranče (iz tetrapaka)
- 2 pudinga od vanilije
- 7 žlica šećera
Priprema:
- Zagrijte 550 ml soka
- U posudi pomiješajte šećer, pudinge i 200 ml soka
- Kada sok zakipi dodajte mu puding i mješajte dok se smjesa ne zgusne
- Vruće izliti na biskvit
- U žele utisnuti komadiće jaffa keksa
Recept za čokoladni ganache:
Sastojci:
200 g čokolade
500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrijte vrhnje za šlag gotovo do vrenja
- Čokoladu narezanu na kockice prelijte vrhnjem za šlag
- Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu i prelite preko kolača
- Smjesa je rijetka, a stegnuti će se nakon par sati.
- Meni su se komadići jaffa keksa dignuli kada sam ulila ganache, ali sam ih vilicom samo utisnula natrag.
Nadam se da će vam se svidjeti koliko je i meni!
Ja sam Antoaneta Štefec. Bjelovarčanka sam koja trenutno studira na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme, između ostalog, volim kuhati i izrađivati slastice. Moji počeci kuhanja kreću već od malih nogu kada sam se mami gurala u kuhinju. Tako sam naučila i zavoljela kuhati te nastavila učiti kuhajući za svoju obitelj te isprobavajući recepte raznih food blogera. Jako volim fotografiju pa sam počela slikati svoje slastice u čijoj izradi najviše uživam. Na nagovor prijateljica od kraja studenog 2018. godine objavljujem svoje slastice na svojoj instagram stranici Šećerneta, za koji sam sama osmislila i nacrtala logo. Šećerneta je moj alter ego koji do izražaja dolazi u slobodno vrijeme i kada imam manje obaveza na faksu.