Odlučila sam s vama podijeliti recept za domaće kekse koje možete izraditi sami i uz sve to jako su ukusni i zdravi.
Osmislila sam samo za vas kombinaciju sastojaka koji će vam pružiti u jednom keksu sve one dobre nutritivne vrijednosti. Tu su bademi koji su hranjivi i prepuni vitamina. Med je svakako bolja varijanta od šećera i ovaj od lavande što koristim u zadnje vrijeme je prava mala ljekovita delicija.
Suhe smokve sam ljetos sušila, a za mene su prave male energetske bombice. Prepune su vitamina E.
Volim orašaste plodove, pa sam sastojcima pridružila i lješnjak koji je jako dobar izvor minerala i magnezija.
Izostavila sam i masnoće u recepturi, već sam sastojke sjedinila tek sa malo našeg domaćeg maslinovog ulja.
Sastojci:
- 200 g raženog brašna
- 2 jaja
- 2 žlice meda od lavande
- 10 g suhih smokava
- 10 g lješnjaka
- 10 g badema
- 3 žlice maslinovog ulja
- pola praška za pecivo
- rum šećer
- korica limuna
- korica naranče
Priprema:
- U posudu za miješanje ubacite brašno, dodajte mu prašak za pecivo, rum šećer i jaja. Promiješajte sastojke.
- Na sitno nasjeckajte lješnjake, bademe i suhe smokve.
- Dodajte to prethodnim sastojcima, dodajte maslinovo ulje i med te naribajte korice limuna i naranče.
- Zamijesite tijesto.
- Stavite u hladnjak na pola sata.
- Nakon toga, razvaljajte tijesto i kalupom izrežite željene oblike.
- Na papir za pečenje ih poslažite i stavite peći na 180 °c oko 15 tak minuta.
- Gotovi su kad postignu zlatnu boju.
U slast!!
Ja sam Nina Stojanov. Volim kuhati, spremati slastice i dijeliti recepte s prijateljima. Strast za kulinarstvom sam nasljedila od majke, a ljubavnu strast sam otkrila udavši se za Dalmatinca. Spojivši to dvoje, otkrila sam strast prema dalmatinskoj kuhinji. Tu sam da vam pokažem kako lako možemo spremiti divna jela i kolače koji ne oduzimaju previše vremena i pomažu nam nositi se s današnjim ubrzanim stilom života.