• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Špinat
Špinat, Foto: Krish Dulal/Wikimedia

Špinat

Objavljeno: 28.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Špinat (lat. Spinacia oleracea) je jednogodišnja biljka koja potječe iz središnje Azije. Listovi joj narastu do 30 cm, mogu biti raznih oblika i vrsta. U Europu je špinat stigao u srednjem vijeku, a misli se kako su ga prvi donijeli Arapi u Španjolsku, neki zapisi svjedoče kako je špinat donijet već u 9. stoljeću na Siciliju. Postoji zanimljiva priča o Katarini Medici koja je neko vrijeme u 16. stoljeću bila kraljica Francuske. Kako je jako voljela špinat, naredila je da joj se špinat mora servirati svakoga dana.

Špinat, Foto: Krish Dulal/Wikimedia

Razlikujemo nekoliko sorti špinata koje se osnovno razlikuju po vremenu branja. Tako postoje proljetni i ljetni špinat, ali i onaj koji raste zimi. Obzirom da se špinat prodaje u obliku listova, potrebno ga je ručno brati. Od svjetskih sorta poznati su zimski špinat koji ima tvrde listove valovitog oblika, novozelandski špinat koji je tijekom povijesti bio dobra zamjena špinatu ili loboda vrlo raširena sorta u Europi.

Bogat je mineralima bjelančevinama, smatra se kako 100 g šoinata ima oko 23 kalorije zbog čega se preporuča osobama koje žele regulirati tjelesnu težinu. U špinatu nalazimo veliku količinu vitamina A, C, E i K, dok su od minerala prisutni magnezij, mangan, željezo i ostali. Prema nekim istraživanjima provedenim u SAD-u, uzmemo li jednaku gramažu špinata i hamburgera, špinat će davati skoro četvrtinu više željeza od hamburgera.

U trgovinama špinat uglavnom možemo pronaći svežeg ili zamrznutog. Zanimljivo je kako zamrznuti špinat gubi veliku količinu hranjivih tvari odmah po zamrzavanju, dok svježi špinat može sačuvati dobra svojstva i do osam dana ukoliko se dobro uskladišti. U bilo kojem obliku da ga kupite obavezno ga prije konzumiranja dobro operite, Prema nekim istraživanjima špinat je jedna od kultura koja se najviše tretira pesticidima.

U raznim kuhinjama špinat se priprema na mnoge načine. Najčešće se kuha ili se radi na salatu. Dobro služi i kao nadjev balanširan sa dodatkom sira i začina.

Autor: M.T.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Panna cotta recepti

Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi …

krempsnita

Recept za kremšnite

Svi smo ponekad poželjeli pripremiti kod kuće kremšnite kao iz slastičarne. Iako za njihovu pripremu treba malo duže vremena, okus je nenadmašiv i priprema se svakako ispati. No, u moru recepata treba izabrati najbolji. …

čokoladni kolač s tikvicama

Brzi čokoladni kolač s tikvicama

Danas vam donosim recept za najsočniji kolač na planeti. Stvarno je fin, brzo se priprema i preukusan je. Sigurna sam da većinu namirnica već imate u kuhinji pa nemate izgovor da ga ne napravite. Ako volite ovakve suhe …

Prethodna objava: « Grah
Sljedeća objava: Jastog »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.