• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Špinat
Špinat, Foto: Krish Dulal/Wikimedia

Špinat

Objavljeno: 28.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Špinat (lat. Spinacia oleracea) je jednogodišnja biljka koja potječe iz središnje Azije. Listovi joj narastu do 30 cm, mogu biti raznih oblika i vrsta. U Europu je špinat stigao u srednjem vijeku, a misli se kako su ga prvi donijeli Arapi u Španjolsku, neki zapisi svjedoče kako je špinat donijet već u 9. stoljeću na Siciliju. Postoji zanimljiva priča o Katarini Medici koja je neko vrijeme u 16. stoljeću bila kraljica Francuske. Kako je jako voljela špinat, naredila je da joj se špinat mora servirati svakoga dana.

Špinat, Foto: Krish Dulal/Wikimedia

Razlikujemo nekoliko sorti špinata koje se osnovno razlikuju po vremenu branja. Tako postoje proljetni i ljetni špinat, ali i onaj koji raste zimi. Obzirom da se špinat prodaje u obliku listova, potrebno ga je ručno brati. Od svjetskih sorta poznati su zimski špinat koji ima tvrde listove valovitog oblika, novozelandski špinat koji je tijekom povijesti bio dobra zamjena špinatu ili loboda vrlo raširena sorta u Europi.

Bogat je mineralima bjelančevinama, smatra se kako 100 g šoinata ima oko 23 kalorije zbog čega se preporuča osobama koje žele regulirati tjelesnu težinu. U špinatu nalazimo veliku količinu vitamina A, C, E i K, dok su od minerala prisutni magnezij, mangan, željezo i ostali. Prema nekim istraživanjima provedenim u SAD-u, uzmemo li jednaku gramažu špinata i hamburgera, špinat će davati skoro četvrtinu više željeza od hamburgera.

U trgovinama špinat uglavnom možemo pronaći svežeg ili zamrznutog. Zanimljivo je kako zamrznuti špinat gubi veliku količinu hranjivih tvari odmah po zamrzavanju, dok svježi špinat može sačuvati dobra svojstva i do osam dana ukoliko se dobro uskladišti. U bilo kojem obliku da ga kupite obavezno ga prije konzumiranja dobro operite, Prema nekim istraživanjima špinat je jedna od kultura koja se najviše tretira pesticidima.

U raznim kuhinjama špinat se priprema na mnoge načine. Najčešće se kuha ili se radi na salatu. Dobro služi i kao nadjev balanširan sa dodatkom sira i začina.

Autor: M.T.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Domaće rum pločice

Ukusne domaće rum pločice

Ovo je jedan od recepata koji je jako dugo zapisan u mojim knjižicama recepata. Kako obožavam deserte obogaćene rumom, ovaj mi je jedan od dražih. Brzo gotov, još brže nestane. Recept za domaće rum …

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

salenjaci

Salenjaci

Salenjaci su tradicionalni hrvatski kolači znani iz kuharica naših baka i prabaka. Neki ih još nazivaju i hrvatskim kroasanima jer se pripremaju slično kao originalni kroasani. Riječ je malenim kolačićima s tisuću …

Prethodna objava: « Grah
Sljedeća objava: Jastog »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.