• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Voćni deserti / Flambirane jabuke s orasima
Flambirane jabuke, Foto: Timolina/Shutterstock

Flambirane jabuke s orasima

Objavljeno: 10.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Jabuka je jedno od voća koje se može kombinirati u svim vrstama jela. Najbolja je u raznim slatkim i slanim salatama. Jedna varijanta voćne salate u kojoj jabuka dolazi do najboljeg izražaja je i salata pripremljena od flambiranih jabuka i oraha.

Flambirane jabuke, Foto: Timolina/Shutterstock

Orasi se često kombiniraju sa jabukama, tako su obje namirnice prisutne u Waldorfskoj salati, ali i u piti od jabuke u kojoj se ribanoj jabuci dodaje sitno nasjeckani orah kako bi dao dodatnu aromu i vrijednost kolaču.

Za četiri osobe potrebno vam je:

  • 8 jabuka, poželjne su one koje su kiselkaste
  • malo limunovog soka
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • malo grožđica
  • jedna vanilija u kori
  • 50g oraha
  • 2 žličice kiselog vrhnja
  • 50 ml calvadosa

Za pripremanje ovog jela potrebno vam je oko 30 min. Jabuke razrežite, očistite unutrašnjost i ogulite koru. Stavite ih u manju posudu i dodajte bijelo vino, limunov sok, šećer i grožđice.

Iz vanilije izvadite srž, a mahunu dodajte jabukama. Sve pirjajte nekoliko minuta (do 5 min). Pazite da se jabuke ne raspadnu. Nakon što je gotovo, odmaknite s vatre i izvadite mahunu vanilije. Jabuke ocijedite, a sok sačuvajte. Sok pomješajte sa vrhnjem i koristite kao podlogu za serviranje.

Calvadosu je brandy koji potječe iz Normandije. Lagano ga zagrijte u posudi i zapalite. Tekućinu brzo dodajte jabukama i orasima koje ste servirali na vrhnju i soku. Odmah poslužite! Dobar tek!

Autor: S.Š.

Kategorija: Voćni deserti

Želite se zasladiti?

Toffifee keksi

Zabavni i ukusni Toffifee keksi

Ako ovog Božića želite napraviti nešto malo drugačije keksiće, a koji će posebno oduševiti najmanje onda imam nešto cool za vas. Koliko god volimo klasike poput vanilin kiflica, linzera i medenjaka ponekad je baš fora …

američke palačinke na slici

Američke palačinke

Palačinke su najpopularnija slastica raznih dobnih skupina. Ne samo što su ukusne nego su i jednostavne za pripremu. Međutim što je sa američkim palačinkama? One možda i nisu uobičajene za naše krajeve, ali unatoč tome …

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

Prethodna objava: « Hlap, morski rak kao specijalitet
Sljedeća objava: Brancin, grabežljiva riba Jadrana »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.