Jabuka je jedno od voća koje se može kombinirati u svim vrstama jela. Najbolja je u raznim slatkim i slanim salatama. Jedna varijanta voćne salate u kojoj jabuka dolazi do najboljeg izražaja je i salata pripremljena od flambiranih jabuka i oraha.
Orasi se često kombiniraju sa jabukama, tako su obje namirnice prisutne u Waldorfskoj salati, ali i u piti od jabuke u kojoj se ribanoj jabuci dodaje sitno nasjeckani orah kako bi dao dodatnu aromu i vrijednost kolaču.
Za četiri osobe potrebno vam je:
- 8 jabuka, poželjne su one koje su kiselkaste
- malo limunovog soka
- 1 dl bijelog vina
- 1 žličica smeđeg šećera
- malo grožđica
- jedna vanilija u kori
- 50g oraha
- 2 žličice kiselog vrhnja
- 50 ml calvadosa
Za pripremanje ovog jela potrebno vam je oko 30 min. Jabuke razrežite, očistite unutrašnjost i ogulite koru. Stavite ih u manju posudu i dodajte bijelo vino, limunov sok, šećer i grožđice.
Iz vanilije izvadite srž, a mahunu dodajte jabukama. Sve pirjajte nekoliko minuta (do 5 min). Pazite da se jabuke ne raspadnu. Nakon što je gotovo, odmaknite s vatre i izvadite mahunu vanilije. Jabuke ocijedite, a sok sačuvajte. Sok pomješajte sa vrhnjem i koristite kao podlogu za serviranje.
Calvadosu je brandy koji potječe iz Normandije. Lagano ga zagrijte u posudi i zapalite. Tekućinu brzo dodajte jabukama i orasima koje ste servirali na vrhnju i soku. Odmah poslužite! Dobar tek!
Autor: S.Š.