• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Brancin, grabežljiva riba Jadrana
Brancin na tanjuru, Foto: lsantilli/Shutterstock

Brancin, grabežljiva riba Jadrana

Objavljeno: 13.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Brancin (lat. Dicentrarchus labrax) pripada porodici lubina ili Moronidae. U nas za tu ribu postoji više od tridesetak različitih imena kao što su lubin, agač, brancin, morski grgeč, dut, smudut i drugi.

Brancin na tanjuru, Foto: lsantilli/Shutterstock

Brancin naraste do duljine od 1 metra, i težine do 14 kg. Građa tijela mu je tipična za ribe grabežljivce. Čvrste je građe, robustan, ali istovremeno izduženih i elegantnih linija tijela. Pliva vrlo brzo.

Glava mu je srednje veličine, s velikim ustima na kojima je donja usna blago isturena. Brancin je poznat po tome što nema velike zube, ali su zato brojni i jako oštri. Na škržnom poklopcu ima nekoliko jakih bodlji.

Tijelo mu je pokriveno malim ljuskama, svijetle je olovnosive boje što postrance prelazi u sivosrebrnastu, a dolje u srebrnasto bijelu. Iznad škržnog poklopca ima crnkastu mrlju. Mladi, a iznimno i odrasli, su leđno i postrance crno istočkani.

Brancin živi duž čitave obale Jadrana, neovisno o vrsti dna. Vrlo često obitava oko ušća rijeka i uvala u boćatoj vodi. Živi u malim dubinama od 2 do 5 metara, iako ga se zna naći i u puno dubljim vodama.

To je izrazito grabežljiva i proždrljiva riba. Najviše se hrani kozicama, ciplama, jeguljicama i gavunima. U slučaju manjka ribe, hranit će se morskom algom. Najčešće živi u manjim grupama ili pojedinačno, osim u vrijeme mrijesta krajem jeseni i u zimu, kad se skuplja u jatu.

Brancin pliva niz morsku struju i to ispod same površine, kako bi se što bolje kamuflirao i imao bolji pregled na nadolazeće manje ribe koje su mu plijen. U nas su najpoznatija lovišta oko zapadne Istre, Novigradsko more, područje oko sjevernojadranskih otoka te područje oko Splita.

Najbolje ga je loviti ujutro ili predvečer, pogotovo u vrijeme plime, jer tad izlazi na površinu hraneći se planktonom. Zabranjen je izlov jedinki manjih od 23 cm. Zbog iznimno kvalitetnog i ukusnog mesa brancin se osobito cijeni te uzgaja u ribogojilištima. Priprema se pečenjem na žaru, poširanjem ili u ribljoj juhi.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

cobbler od nektarina

Cobbler s nektarinama

Ljeto traži jednostavne recepte, par sastojaka, sezonsko voće i malo pripreme. Zato vam pišem recept za ovaj jednostavni cobbler, malo drugačije pripreme od tradicionalnog. Ali ja koristim sve načine da ubrzam vrijeme …

Torta od jabuka

Jabuka je kao voćka izuzetno zdrava i prije svega korisna za naš organizam. Iako ne liječi niti jednu bolest, opće je poznato kako doprinosi boljoj zaštiti našeg organizma, odnosno doprinosi boljem imunitetu. Smatra se …

Kuglof od lješnjaka u novom ruhu

Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Recept za kuglof od lješnjaka Sastojci potrebni za …

Prethodna objava: « Flambirane jabuke s orasima
Sljedeća objava: Pržena grdobina na tanjuru »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.