Kim (lat.Carum carvi), je jedan od najstarijih poznatih začina iz porodice Apiaceae. Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz 3000-te godine pr.n.e., a u pisanim spomenicima prvi ga spominje Karlo Veliki. Kim se najviše uzgaja u zemljama bivšeg SSSRa i u Evropi (Nizozemska i skandinavske zemlje). Porijeklom je iz Male Azije.
Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabljike koja naraste do 90 cm.
Ima perasto razdijeljene listove i bijele do ružičaste cvjetove koji tvore štitce. Plod je sitan, duguljast, rebrast i srpasto zavijen. Raste kao korov po planinskim i nizinskim livadama, no danas se uzgaja i na kultiviranim površinama.
Od kima se koristi osušeno sjeme, cijelo ili mljeveno koje je puno aromatičnije i jače po delovanju. Upotrebljava se za zelene salate, ciklu, meso, pečenja, grah, jela od mahunarki, jela od divljači, varivo od kelja, mljeven u gulašu, Szegedinskom gulašu, sarmi, kiselom kupusu.
Kim se stavlja u razne namaze i vrlo je cijenjen dodatak slanom pecivu.
Olakšava probavu hrane i smanjuje nadutost zbog čega se koristi kao začin u teškim jelima. Sa šećerom i drugim začinima pripravlja se liker od kima, kao i rakija (Aquavit). Kim sadrži eterična ulja, višemasne kiseline i vitamin C.
U medicinskom smislu kim pojačava apetit, olakšava probavu, smanjuje osjećaj nadutosti i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se za ublažavanje loše probave,glavobolje i migrene. Plod kima se koristi u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Još u davnoj prošlosti, Grci su ga dodavali svim lijekovima kako bi pospješili njihovo djelovanje.
Autor: M.T., Foto: Pixabay