• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Kim

Kim

Objavljeno: 16.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Kim (lat.Carum carvi), je jedan od najstarijih poznatih začina iz porodice Apiaceae. Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz 3000-te godine pr.n.e., a u pisanim spomenicima prvi ga spominje Karlo Veliki. Kim se najviše uzgaja u zemljama bivšeg SSSRa i u Evropi (Nizozemska i skandinavske zemlje). Porijeklom je iz Male Azije.

Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabljike koja naraste do 90 cm.

Ima perasto razdijeljene listove i bijele do ružičaste cvjetove koji tvore štitce. Plod je sitan, duguljast, rebrast i srpasto zavijen. Raste kao korov po planinskim i nizinskim livadama, no danas se uzgaja i na kultiviranim površinama.

Od kima se koristi osušeno sjeme, cijelo ili mljeveno koje je puno aromatičnije i jače po delovanju. Upotrebljava se za zelene salate, ciklu, meso, pečenja, grah, jela od mahunarki, jela od divljači, varivo od kelja, mljeven u gulašu, Szegedinskom gulašu, sarmi, kiselom kupusu.

Kim se stavlja u razne namaze i vrlo je cijenjen dodatak slanom pecivu.
Olakšava probavu hrane i smanjuje nadutost zbog čega se koristi kao začin u teškim jelima.  Sa šećerom i drugim začinima pripravlja se liker od kima, kao i rakija (Aquavit). Kim sadrži eterična ulja, višemasne kiseline i vitamin C.

U medicinskom smislu kim pojačava apetit, olakšava probavu, smanjuje osjećaj nadutosti i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se za ublažavanje loše probave,glavobolje i migrene. Plod kima se koristi u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Još u davnoj prošlosti, Grci su ga dodavali svim lijekovima kako bi pospješili njihovo djelovanje.

Autor: M.T., Foto: Pixabay

 

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

domace kocke

Domaće kocke

Domaće kocke su pravi kolač kojim možete iznenaditi svoje ukućane. Ovaj jednostavan i brzinski kolač jedan je od onih, za svaki dan. Izgledom nije nimalo spektakularan ali okusom i aromom, mamit će vaša nepca. …

kakao torta

Kakao torta

Malo koja hrana je toliko zamamna kao čokolada, zato ne iznenađuje činjenica da se od davnina čokolada smatra afrodizijakom. Ako ste vi i vaši ukućani ljubitelji čokolade iskušajte ovaj bajkoviti spoj čokolade i kakaa i …

Okruglice od šljiva

Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama - okruglice od …

Prethodna objava: « Feta sir
Sljedeća objava: Jabuka zelene jabuke»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.