Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako ukusno!
Recept za krafne s ljubičastim batatom
Sastojci:
- 20 dkg pirea od ljubičastog batata
- 30 dkg glatkog brašna
- 15 dkg oštrog brašna
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- 3 jušne žlice šećera
- malo soli
- vanilin šećer
- malo ribane korice naranče
- na vrh noža kurkume
- 2 žlice ruma
- 30 g maslaca
- 2 dcl mlijeka
- 1 vrećica instant kvasca
- ulje za prženje
Priprema:
- Za pire od batata skuhajte kockice oguljenog batata na pari, 12 minuta će biti dovoljno. Vrući batat prebacite u zdjelu i usitnite vilicom u pire, malo ohladite.
- U manjem lončiću otopiti maslac, maknuti s vatre dodati mlijeko i šećer. Mlijeko će se lagano ugrijati od topline lončića.
- Dodajte kvasac, pomiješajte i pustite oko 5 minuta da kvasac “proradi”. Nakon toga dodati jaje i žumanjak.
- Ostale namirnice staviti u zdjelu za miksanje, dodati pripremljenu smjesu s kvascem, pire od batata i mikserom (ili ručno) umijesiti tijesto. Ako radite s mikserom nakon pet do sedam minuta prebacite tijesto na dasku, pa umijesite u kuglu uz minimalno dodavanje brašna.
- Stavite kuglu u nauljenu zdjelu i pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom. Stavite na toplo mjesto ili na lonac u koji stavite toplu vodu.
- Kada se kugla udvostruči, premijesite je u zdjeli i ponovite dizanje.
- Nakon drugog dizanja tijesto lagano, pazeći da previše ne ispušete mjehuriće zraka iz tijesta, prebacite na pobrašnjenu dasku.
- Razvaljajte na približno 2-3 cm, režite krafne, stavite na papir za pečenje, prekrijte laganom kuhinjskom krpom, držite na toplom.
- Kad gotovo dvostruko narastu pržite u dubokoj masnoći.
To je to! U slast…
Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.