• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Ružičaste krafne s ljubičastim batatom
Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Objavljeno: 07.03.2019. Autor: Darko Debić

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako ukusno!

Recept za krafne s ljubičastim batatom

Sastojci:

  • 20 dkg pirea od ljubičastog batata
  • 30 dkg glatkog brašna
  • 15 dkg oštrog brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 3 jušne žlice šećera
  • malo soli
  • vanilin šećer
  • malo ribane korice naranče
  • na vrh noža kurkume
  • 2 žlice ruma
  • 30 g maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Za pire od batata skuhajte kockice oguljenog batata na pari, 12 minuta će biti dovoljno. Vrući batat prebacite u zdjelu i usitnite vilicom u pire, malo ohladite.
  2. U manjem lončiću otopiti maslac, maknuti s vatre dodati mlijeko i šećer. Mlijeko će se lagano ugrijati od topline lončića.
  3. Dodajte kvasac, pomiješajte i pustite oko 5 minuta da kvasac “proradi”. Nakon toga dodati jaje i žumanjak.
  4. Ostale namirnice staviti u zdjelu za miksanje, dodati pripremljenu smjesu s kvascem, pire od batata i mikserom (ili ručno) umijesiti tijesto. Ako radite s mikserom nakon pet do sedam minuta prebacite tijesto na dasku, pa umijesite u kuglu uz minimalno dodavanje brašna.
  5. Stavite kuglu u nauljenu zdjelu i pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom. Stavite na toplo mjesto ili na lonac u koji stavite toplu vodu.
  6. Kada se kugla udvostruči, premijesite je u zdjeli i ponovite dizanje.
  7. Nakon drugog dizanja tijesto lagano, pazeći da previše ne ispušete mjehuriće zraka iz tijesta, prebacite na pobrašnjenu dasku.
  8. Razvaljajte na približno 2-3 cm, režite krafne, stavite na papir za pečenje, prekrijte laganom kuhinjskom krpom, držite na toplom.
  9. Kad gotovo dvostruko narastu pržite u dubokoj masnoći.

To je to! U slast…

Darko Debić
Darko Debić

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Zobeni kolačići

Zobeni kolačići – zdravi snack za plažu

Pripremamo se za godišnji odmor i naš plan je zasigurno izležavanje na plaži i upijanje pozitivne energije sunca i mora. Pazite da pijete dovoljno tekućine i da sa sobom uvijek imate nešto za prigristi. Službeno mogu …

Čokoladni kuglof

Kuglof je s vremenom postao kolač u kojem smo naučili svi uživati. Radi se o kolaču koji je polako postao simbolom nečeg veselog i blagdanskog, kada se svi okupljamo za stolom i uživamo u svečanim danima. Kuglof …

pohane banane

Pohane banane

Vrijeme da kušate nešto novo i egzotično. Pohane banane možda nekima nisu novost, ali puno je onih koji još uvijek nisu imali priliku kušati ovu poslasticu. Pohane banane su desert čarobnog okusa koji se najviše …

Prethodna objava: «međimurska gibanica Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač
Sljedeća objava: Američke palačinke s medenom kremom od aronije američke palačinke s medenom kremom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.