• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Ružičaste krafne s ljubičastim batatom
Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Objavljeno: 07.03.2019. Autor: Darko Debić

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako ukusno!

Recept za krafne s ljubičastim batatom

Sastojci:

  • 20 dkg pirea od ljubičastog batata
  • 30 dkg glatkog brašna
  • 15 dkg oštrog brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 3 jušne žlice šećera
  • malo soli
  • vanilin šećer
  • malo ribane korice naranče
  • na vrh noža kurkume
  • 2 žlice ruma
  • 30 g maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Za pire od batata skuhajte kockice oguljenog batata na pari, 12 minuta će biti dovoljno. Vrući batat prebacite u zdjelu i usitnite vilicom u pire, malo ohladite.
  2. U manjem lončiću otopiti maslac, maknuti s vatre dodati mlijeko i šećer. Mlijeko će se lagano ugrijati od topline lončića.
  3. Dodajte kvasac, pomiješajte i pustite oko 5 minuta da kvasac “proradi”. Nakon toga dodati jaje i žumanjak.
  4. Ostale namirnice staviti u zdjelu za miksanje, dodati pripremljenu smjesu s kvascem, pire od batata i mikserom (ili ručno) umijesiti tijesto. Ako radite s mikserom nakon pet do sedam minuta prebacite tijesto na dasku, pa umijesite u kuglu uz minimalno dodavanje brašna.
  5. Stavite kuglu u nauljenu zdjelu i pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom. Stavite na toplo mjesto ili na lonac u koji stavite toplu vodu.
  6. Kada se kugla udvostruči, premijesite je u zdjeli i ponovite dizanje.
  7. Nakon drugog dizanja tijesto lagano, pazeći da previše ne ispušete mjehuriće zraka iz tijesta, prebacite na pobrašnjenu dasku.
  8. Razvaljajte na približno 2-3 cm, režite krafne, stavite na papir za pečenje, prekrijte laganom kuhinjskom krpom, držite na toplom.
  9. Kad gotovo dvostruko narastu pržite u dubokoj masnoći.

To je to! U slast…

Darko Debić
Darko Debić

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Pita od sira

Kad spominjemo slastice i brojne kolače te torte, dobro bi bilo spomenuti i one kolače čiji su ljubitelji oduvijek više bile naše mame i bake, nego mi sami. Pritom mislimo na razne kolače od dizanih tijesta, a pod kojim …

rolada od kestena

Rolada od kestena s čokoladom

Kesten je jesenji plod, od kojeg se prave izvrsni kolači. Bogat vitaminom C, malim postotkom masti te vlaknima trebao bi svakodnevno biti na našem meniju. Vrlo je popularan u bezglutenskoj prehrani jer ne sadrži gluten. …

Neodoljivo sočna čokoladna torta s jagodama

Torta za po doma... Nije lijepa, nema presjek koji dah oduzima, ali okusom je savršena... Kad ti treba nešto da se počastiš, ovo je idealna torta. Recept za običnu čokoladnu tortu Sastojci za biskvit 25 g …

Prethodna objava: «međimurska gibanica Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač
Sljedeća objava: Američke palačinke s medenom kremom od aronije američke palačinke s medenom kremom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.