• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Kikiriki kakao torta
kikiriki kakao torta

Kikiriki kakao torta

Objavljeno: 31.12.2019. Autor: Anamarija Gulić

Čokolada i kikiriki maslac su baš dobitna kombinacija, još kad su spojeni u jednu finu tortu dobijete pravu eksploziju okusa. Kakao biskvit za ovu tortu, iako je bez jaja, jako je sočan i pun okusa. Krema je na bazi kikiriki maslaca, jedna laganija varijanta sa puno manje šećera i običnog maslaca koje inače nalazimo u takvim receptima za tortu u velikim količinama. Torta se lako sprema i nije zahtjevna, a jako efektno izgleda i nadasve je ukusna pa može biti vaš as iz rukava za bilo koju obiteljsku gozbu. S njom ćete sigurno svakog zadiviti.

Recept za kikiriki kakao tortu

kakao kikiriki torta

Sastojci za biskvit

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 420 g šećera
  • 45 g gorkog kakaa
  • 175 g otopljenog maslaca
  • 500 ml vruće vode
  • 2 žličice soda bikarbone
  • 1/ 2 žličice soli
  • 2 žlice bijelog octa
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za kikiriki kremu

  • 255 g maslaca od kikirikija
  • 50 g običnog maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 250 g mascarpone sira

Sastojci za ganache preljev

  • 100 g tamne čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja

Priprema biskvita

  1. Kalup za tortu promjera 26 cm obložite pek papirom, a pećnicu zagrijte na 180ºC
  2. U zdjelu dodajte prosijano brašno i gorki kakao, sodu bikarbonu, sol, šećer i vanilin šećer i sve zajedno promiješajte
  3. U drugoj zdjeli promiješajte vruću vodu, otopljeni maslac i ocat. Sve sjedinite
  4. Mokre sastojke ulijte u suhe sastojke i sve pomiješajte špatulom dok ne dobijete glatku smjesu
  5. Smjesu izlijte u u kalup za tortu i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 20 minuta, a onda temperaturu pećnice smanjite na 160ºC i pecite još 35 – 40 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li je biskvit pečen
  6. Biskvit ostavite u kalupu da se potpuno ohladi

Tijekom pečenja, biskvit se malo napuhne na vrhu. Kad se biskvit ohladi poravnajte ga nožem i preokrenite ga na servisni tanjur tako da vam dno biskvita bude na vrhu torte. Biskvit prerežite dugačkim nožem tako da dobijete dvije kore.

Dok se biskvit hladi pripremite kremu.

Priprema kreme

  1. Umutite slatko vrhnje u šlag i vratite u hladnjak
  2. Mikserom izmiksajte maslac od kikirikija i običan maslac a zatim mu dodajte šećer u prahu i vanilin šećer i lagano umiješajte
  3. Nastavite sa miksanjem i malo po malo dodajte sir mascarpone i sve povežite u homogenu smjesu
  4. Na kraju lagano umješajte tučeno slatko vrhnje i sve sjedinite

Polovicom pripremljene kreme namažite prvu koru biskvita a zatim poklopite sa drugom korom. Oko torte možete staviti obruč i vratiti u hladnjak da se malo stegne.

Zatim tortu premažite ostatkom kreme (ostavite dio kreme za dekoraciju). Vratite tortu u hladnjak a za to vrijeme pripremite čokoladni ganache za preljev.

Priprema čokoladnog ganachea

  1. Čokoladu nasjeckajte i prelijte ju sa zagrijanim slatkim vrhnjem i sve dobro promiješajte da se sjedini.
  2. Malo prohladite ganache kako bi vam se malo zgusnuo, ali da ostane tekući i prelijte ga ravnomjerno po torti

Poravnajte tako da vam po rubovima kaplje čokolada po stranicama torte. Ostavite da se čokoladna glazura stegne i ohladi, a zatim završite s dekoracijom torte.

Ostatak kreme još malo razradite i stavite je u slastičarsku vrećicu. Dekorirajte sa kremom za tortu po želji. Za dekoraciju možete koristiti i čokoladne dražeje i čokoladne mrvice (ja sam koristila šećerne kristaliće ).

torta od kikirikija i kakaa

U slast!

Anamarija Gulić
Anamarija Gulić

Ja sam Anamarija, autorica gastro bloga “Srce od čokolade”. Dolazim iz Istre. Mami sam se počela “motati” oko lonaca od malih nogu. A kolače i jednostavna slana jela počela sam pripremati još u osnovnoj školi. Naučila sam puno od moje mame Zore koja je radila u restoranu cijeli život i bila vrsna kuharica. Puno sam naučila i od moje babe Rože i nonne Eufemije (od njih sam puno naučila o istarskoj tradicionalnoj kuhinji i o talijanskoj kuhinji). Moja kuhinja je moje malo carstvo, mjesto za opuštanje i uživanje u pripremi dobre klopice koju rado pripremam za mog supruga, našu obitelj ali i drage prijatelje. Najviše volim pripremati razne slastice a posebno one kojima je glavna namirnica čokolada jer kod mene oduvijek sve započinje i završava čokoladom. Uvijek volim isprobavati nešto novo i otkrivati nove namirnice. Osim na mom blogu već dugi niz godina objavljujem svoje recepte i na gastro portalu Coolinarika. Sa radošću ću moje recepte dijeliti sa vama i nadam se da ćete među njima naći nešto za sebe.

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

torta od malina i čokolade

Torta od malina i čokolade

Danas za vas imam ukusan i osvježavajuć desert inspiriran toplim i sunčanim danom! Kremasti sloj čokolade i ukusne maline čine okus ove sočne torte gotovo savršenim. Recept za tortu od malina i čokolade Sastojci za …

Kolač od maka

Možemo reći kako danas postoji velik broj kolača u kojima možemo uživati. Međutim među tim kolačima postoje i oni koji možda nemaju toliki broj obožavatelja, ali zato prednjače svojim specifičnim i prije svega …

krafne s cokoladom

Klasični recept za krafne koje ćete obožavati

U ovo doba godine, pred korizmu, nas ljubitelje slastica, stavlja se na iskušenje izrade još jednog klasika, a to su fine, mirisne i neodoljive krafne. Obzirom da ih tada izrađujemo u ogromnim količinama, teško je …

Prethodna objava: «paradajz juha Juha od rajčice (paradajza)
Sljedeća objava: Pileća juha – klasik koji svi volimo domaća pileća juha»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.