Znate li za one grozne floskule o tome kako su žene lude i komplicirane? E, pa nisu žene lude i komplicirane, nego su ljudi ludi i komplicirani. A žene su samo ljudi. A ljudi postanu takvi ako nemaju ispušni ventil.
Dakle – pouka dana – nađite ispušni ventil (ako ga nemate). Po mogućnosti u kuhinji. Ovo sad isto zvuči kao floskula, ali kuhinja je zaista savršeni teren za ispucavanje svih vrsta – te nešto mijesiš, te gnječiš, tučeš, pališ vatre, te zagrijavaš i kuhaš, pa gledaš kako isparava… Samo treba pronaći pravu motivaciju 🙂
Kasnije još slijedi i zadovoljstvo degustacije, jer si upravo napravio nešto prema svom guštu… Pa kad se zalogaj nečeg finog počne topiti u ustima nestane sva frustracija 🙂
Dobra vijest je, da i ako niste baš “mali od kužine” u današnje vrijeme možete pronaći brojne jednostavne upute za kreaciju finih zalogajčića, koji će vas nahraniti, usrećiti i podići taj serotonin:)
Zašto toliki uvod?
Jer je ovo vrlo nekompliciran, ultra jednostavan recept od samo 3 sastojka, za sočne, ukusne pločice koje će vas nahraniti na svim poljima! Provjereno! Fizički, psihiči i energetski #boost, gotov u 5 minuta! Možete ih konzumirati kao zdravi doručak, prije fizičke aktivnosti, kao snack ili što god…a prefine su i vrlo, vrlo hranjive!
Recept za domaće energetske pločice
Sastojci:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1 šalica sušenih brusnica
- 1-3 mjerice (rižinog ili drugog) proteina od vanilije
Priprema:
- Namočite indijske oraščiće na 6-8 sati (najbolje preko noći).
- Isperite i ubacite u multipraktik, te miksajte najvećom brzinom.
- Ubacite sušene brusnice i miksajte dok smjesa ne postane homogena.
- Dodajte protein vanilije miješajući na manjoj brzini. Proteini će (osim što će Vam dati proteina:))) dodatno zgusnuti smjesu, aromatizirati ju i zasladiti. Sugeriram da to budu proteini sa stevijom ili prirodnim zaslađivačem.
- Stavite u kalup i dobro natisnite rukama. Ovo je onaj trenutak za spomenuto ispucavaje frustracija 🙂
Ako ovaj snack želite pretvoriti u desert, tj. ako vam padne razina čokolade u krvi, zalijte dok je u kalupu rastopljenom crnom čokoladom.
Kad se stisne režite toplim nožem (samo ga stavite pod vruću vodu i obrišite) na željene oblike i stavite na hladnije mjesto.
Dodatni hint – zapakirajte u male zalogajčiće koje možete uvijek imati uz sebe…
I uživajte u jednostavnosti!
Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati. Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂