• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Dinja
dinje
Dinje, Foto: Scott Bauer/Wikimedia

Dinja

Objavljeno: 23.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Vjeruje se kako je dinja (lat. Cucumis melo) došla iz tropskih i suptropskih dijelova zapadne Afrike, no postoje neke tvrdnje da dinja potječe iz Azije. Postoje dokazi sačuvani u Pompejima koji dokazuju kako su Rimljani poznavali dinju. Danas se dinja ili melon uzgaja diljem svijeta u suhim, ali i umjerenim područjima. Zemlje u kojima se najviše uzgaja su SAD i Meksiko.

Dinje dijelimo u tri skupine: kantalupe dinje koje potječu iz Izraela, mrežaste dinje kojima je karakteristična mrežasta kora, a najpoznatije su talijanske i američke, te zimske dinje koje su veće (mogu težiti do 3 kg), kora meso je zelenkastobijelo i manje aromatično od ostalih vrsta.

Dinja raste s vriježama, a plod joj je ovalnog oblika obično dug oko 20-ak cm. Kora je tvrda, a ovisno o sortama može biti glatka ili naborana s režnjevima. Meso dinje izuzetno je sočno, jarke narančaste boje sa prepoznatljivim intenzivnim mirisom. U sredini ploda nalaze se sjemenke koje nisu jestive i prilikom konzumacije se uklanjaju.

Obzirom na 95% vode koja se nalazi u plodu, dinja nema veliku nutritivnu vrijednost. Kako dozrijeva ljeti, idealan je obrog za vruće dane. Sadrži malo masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata, no bogata je vitaminom C i vitaminom A. Od minerala u dinji su prisutni kalij, fosfor, magnezij, kalcij, željezo, cink i bakar.

Dinju odlikuju i neka ljekovita svojstva posebno za zaštitu krvožilnog sustava i srca. Zbog velike količine vode dobra je za pravilan rad bubrega, a pomaže i pri smanjenju tjelesne težine. Preporuča se ljudima koji boluju od karcinoma jer velika količina vitamina A djeluje antikancerogeno.

U trgovinama dinju možete kupiti tijekom cijele godine, a najviše ih ima u ljetnim mjesecima. Kod nas su najzastupljenije dvije vrste, one sa zelenom i žutom rebrastom korom. Prilikom kupnje obratite pozornost na zrelost dinje. Ne preporučamo kupovinu nezrelih budući da dinja nakon branja ne postaje slađa. zreli se plodovi mogu prepoznati po intenzivnom mirisu i po kori koja pod pritiskom lagano popušta. Nakon kupnje dinju je najbolje čuvati u hladnjaku i iskoristiti ju prije isteka šestog dana.

Dinju je najbolje konzumirati svježu. Operite ju pod vodom, prerežite po pola i uklonite sjemenke iz unutrašnjosti. Potom ju narežite po želji. Poznata je i kao dodatak voćnim salatama i slasticama. U nas je popularno serviranje dinje uz pršut, a dobro ide i uz piletinu i plodove mora. U ostatku svijeta priprema se u umacima kojima se dodaju začini poput ljute papričice ili metvice.

Autor: M.T., Foto: Scott Bauer/Wikimedia

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka je sjajan fini desert koji vas je oduševio već nebrojeno puta u kuhinjama vaše bake ili mame. Vrlo je jednostavan i idealan za ovo godišnje doba dok vani rominja kiša a vi želite nešto slatko, voćno, …

kruh od pira s grozdicama i orasima

Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima

Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati… Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći …

domaća granola od banane

Domaća granola od banane

Donosim vam recept za domaću banana granolu, složenu sa grčkim jogurtom i svim mogućim voćem koje sam pobrstila sa Lidlovih polica i osječke tržnice. Ako volite banana bread, ovo će te voljeti još više! Recept za domaću …

Prethodna objava: « Piletina kao glavno jelo ili temeljac za juhu
Sljedeća objava: Čili »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.