• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Dinja
dinje
Dinje, Foto: Scott Bauer/Wikimedia

Dinja

Objavljeno: 23.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Vjeruje se kako je dinja (lat. Cucumis melo) došla iz tropskih i suptropskih dijelova zapadne Afrike, no postoje neke tvrdnje da dinja potječe iz Azije. Postoje dokazi sačuvani u Pompejima koji dokazuju kako su Rimljani poznavali dinju. Danas se dinja ili melon uzgaja diljem svijeta u suhim, ali i umjerenim područjima. Zemlje u kojima se najviše uzgaja su SAD i Meksiko.

Dinje dijelimo u tri skupine: kantalupe dinje koje potječu iz Izraela, mrežaste dinje kojima je karakteristična mrežasta kora, a najpoznatije su talijanske i američke, te zimske dinje koje su veće (mogu težiti do 3 kg), kora meso je zelenkastobijelo i manje aromatično od ostalih vrsta.

Dinja raste s vriježama, a plod joj je ovalnog oblika obično dug oko 20-ak cm. Kora je tvrda, a ovisno o sortama može biti glatka ili naborana s režnjevima. Meso dinje izuzetno je sočno, jarke narančaste boje sa prepoznatljivim intenzivnim mirisom. U sredini ploda nalaze se sjemenke koje nisu jestive i prilikom konzumacije se uklanjaju.

Obzirom na 95% vode koja se nalazi u plodu, dinja nema veliku nutritivnu vrijednost. Kako dozrijeva ljeti, idealan je obrog za vruće dane. Sadrži malo masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata, no bogata je vitaminom C i vitaminom A. Od minerala u dinji su prisutni kalij, fosfor, magnezij, kalcij, željezo, cink i bakar.

Dinju odlikuju i neka ljekovita svojstva posebno za zaštitu krvožilnog sustava i srca. Zbog velike količine vode dobra je za pravilan rad bubrega, a pomaže i pri smanjenju tjelesne težine. Preporuča se ljudima koji boluju od karcinoma jer velika količina vitamina A djeluje antikancerogeno.

U trgovinama dinju možete kupiti tijekom cijele godine, a najviše ih ima u ljetnim mjesecima. Kod nas su najzastupljenije dvije vrste, one sa zelenom i žutom rebrastom korom. Prilikom kupnje obratite pozornost na zrelost dinje. Ne preporučamo kupovinu nezrelih budući da dinja nakon branja ne postaje slađa. zreli se plodovi mogu prepoznati po intenzivnom mirisu i po kori koja pod pritiskom lagano popušta. Nakon kupnje dinju je najbolje čuvati u hladnjaku i iskoristiti ju prije isteka šestog dana.

Dinju je najbolje konzumirati svježu. Operite ju pod vodom, prerežite po pola i uklonite sjemenke iz unutrašnjosti. Potom ju narežite po želji. Poznata je i kao dodatak voćnim salatama i slasticama. U nas je popularno serviranje dinje uz pršut, a dobro ide i uz piletinu i plodove mora. U ostatku svijeta priprema se u umacima kojima se dodaju začini poput ljute papričice ili metvice.

Autor: M.T., Foto: Scott Bauer/Wikimedia

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

frape od jagode

Osvježavajući frape (smoothie) s jagodama

Kad se živa u termometru krene penjati sve više i više, vrijeme je da se rashladite ukusnim međuobrokom ili desertom. Znamo da što je toplije da nam se sve manje preko dana jede topla i masna hrana. Želimo nešto …

Monte kolač

Monte kolač – omiljeni mliječni desert

Prije 5, 6 godina nije prošla nedjelja da nismo jeli ovaj kolač. Poslije ručka, mama podijeli svakom po ogromni komad i svejedno nam nije dosta. Idemo u goste, čeka nas Monte. Dolaze gosti, pravi se Monte (pa čak i sami …

cokoladni mousse

Čokoladni mousse bez jaja i čipkasta čokoladna srca

MOUSSE AU CHOCOLAT je poznati francuski desert u čaši za čiju se pripremu osim čokolade koriste i svježa jaja koja se termički ne obrađuju , pa bez obzira koliko privlačno izgleda mnogi zaziru od njegove pripreme kod …

Prethodna objava: « Piletina kao glavno jelo ili temeljac za juhu
Sljedeća objava: Čili »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.