• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Piletina kao glavno jelo ili temeljac za juhu
Piletina, Foto: Sakurai Midori/Wikimedia

Piletina kao glavno jelo ili temeljac za juhu

Objavljeno: 23.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Domaća je kokoš (lat. Gallus gallus) rasprostranjena po cijelom svijetu a smatra se kako je stigla iz zemalja jugoistočne Azije, Malezije i Indonezije. Ubrzo nakon širenja može se pronaći u svih svjetskim kuhinjama zbog svog lakoprobavljivog mesa i jaja koje nose. Kada govorimo o piletini mislimo na mlade utovljene kokoši koje mogu biti oba spola, češće ih nazivamo pilićima.

Piletina, Foto: Sakurai Midori/Wikimedia

Piletina je vrsta mesa koja je popularna u cijelom svijetu, stoga se i uzgoj pilića popeo na vrlo visoke nivoe. Danas se koriste posebne prostorije za tov u kojima moraju vladati posebni uvjeti, te se s pilićima mora na propisan način postupati. Prilikom hvatanja životinja za klanje, one se ne smiju izlagati prevelikom stresu jer to utječe na kvalitetu mesa. Nakon klanja mora se brzo očistiti od perja, izvaditi iznutrice, izmjeriti i pripremiti za daljnju preradu.

Tovljenje pilića traje oko 12 tjedana a onda su spremne za klanje. U trgovinama danas nalazimo na piliće prosječne težine od 0,7-1,2 kg. Ovisno o sorti razlikujemo piliće po količini mesa, tako su oni uzgojeni u Francuskoj na glasu kao najmesnatiji. Osim kao meso, u prehrani se upotrebljavaju i iznutrice te se rade kokošje juhe napravljene od kokoši nesilica.

Piletina se preporuča pri dijetalnim prehranama jer je meso lako probavljivo, sadrži malu količinu zasićenih masnih kiselina, a dobar je izvor nekih vitamina i minerala. Obzirom da se bogata proteinima studije su pokazale kako je piletina dobra namirnicama starijim osobama koje imaju smanjen unos proteina.

Cijelo pile ili komadi piletine se mogu kupiti svježi, smrznuti ili već gotovi. Ukoliko je kupite svježu piletinu u hladnjaku držite najdulje nekoliko dana. Za sve dulje periode piletinu zamrznite. Kada ju odleđujete činite to u hladnjaku, ne na sobnoj temperaturi, kako se na mesu ne bi stvarale bakterije. Primemite piletinu na razne načine, napravite paštetu, razne salate, juhe, kuhajte piletinu ili je pecite na bilo koji način.

Temeljac za juhe od piletine se priprema ne samo za jela s piletinom već i kao dodatak ostalim mesima i povrću. Postoji nekoliko oblika temeljca, među jače ubrajamo i bouillon koji se priprema u Francuskoj. Može se pripraviti i hladetina od piletine koja se dobije dugim kuhanjem. Koristi se kao dodatak ostalim jelima jer piletina ima neutralan okus.

Autor: M.T.

Kategorija: Glavna jela, Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Pavlova torta – hrskavi desert s jagodama

Kada jednom probate pavlovu tortu, osvojit će vas s raskoši okusa i tekstura. Istovremeno je slatka i kisela, zasitna i osvježavajuća, mekana i hrskava. Pavlova se zato čini kompliciranom tortom, a zapravo je jedna od …

Panna cotta recepti

Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi …

krafne s cokoladom

Klasični recept za krafne koje ćete obožavati

U ovo doba godine, pred korizmu, nas ljubitelje slastica, stavlja se na iskušenje izrade još jednog klasika, a to su fine, mirisne i neodoljive krafne. Obzirom da ih tada izrađujemo u ogromnim količinama, teško je …

Prethodna objava: « Dunja
Sljedeća objava: Dinja dinje»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.