Rolada je jedan od kolača koji je svaka mama pa čak i baka napravila barem pet puta u životu. Doduše one su ih radile većinom s pekmezom, ali zna se, s domaćim!
Mekani biskvit i nježno punjenje savršena je kombinacija svake rolade. Pri tome morate pripaziti da se biskvit ne peče predugo, maksimalno 10 minuta. Ako se prepeče nećete ga moći zarolati i popucati će. Ako napravite više kreme znajte da će vam ona prilikom rolanja izaći van, što isto nije dobro, stoga treba biti u oprezu i s količinom kreme.
Ova rolada sadrži čokoladni mekani biskvit s nježnom kremom od bijele čokolade i likera od kave.
Recept za roladu od bijele čokolade i likera od kave
Sastojci za tijesto:
- 6 jaja
- 20 dag šećera
- 12 dag glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 40 grama kakaa u prahu
Priprema:
- Bjelanjke izradite u čvrst snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, te dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Smjesa će vam biti jako gusta i malo tvrđa ali to je sasvim normalno.
- Zatim u smjesu dodajte 5 žlica snijega od bjelanjaka te dobro izmiksajte.
- Ostatak snijega umiješajte s pjenjačom.
- U lim 30×20 stavite papir za pečenje te izlijte smjesu.
- Pecite ju u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 9 minuta.
- Kada je biskvit pečen, još vruć zarolajte zajedno s papirom za pečenje, ili možete kuhinjsku krpu posuti šećerom u prahu pa maknuti papir i zarolati tijesto zajedno s krpom.
- Pustite da se ohladi.
Sastojci za kremu:
- 12 dag bijele čokolade
- 5 žlica mlijeka
- 4 žlice likera od kave
- 12 dag šećera u prahu
- 18 dag maslaca
Priprema:
- Čokoladu zajedno s mlijekom na srednje jakoj vatri otopite.
- Pustite da se malo prohladi pa dodajte liker od kave.
- Zatim šećer u prahu izmiksajte s omekšalim maslacem te dodajte u bijelu čokoladu.
- Ponovo sve dobro izmiksajte da dobijete lijepu gustu kremu.
- Biskvit odmotajte i premažite s 1/3 kreme.
- Ponovo zarolajte te ostatkom kreme premažite biskvit izvana.
- Možete ga posuti kakaom u prahu.
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.