Osjećate li u nosnicama već miris fine domaće juhe? Sjećate li se osjećaja sigurnosti i mira koji ste osjećali kada ste se budili u subotnja jutra kao dijete a juha se već krčkala za obiteljski ručak? Prava fina i bogata juha ponos je svake domaćice. Bitna komponenta unutar juhe su dodaci poput rezananca ili knedlica. Danas ćemo naučiti kako možete kod kuće napraviti vlastite rezance za juhu. Imate li mamin ili bakin recept to je sjajno, ali ako nemate, pa ste se bacili u potragu, na pravom ste mjestu.
Prosijte čitav kilogram brašna kako bi bilo rastresito i glatko i dodajte u njega žlicu soli. Sada u sredini brašna načinite rupu i razbijte u nju sva jaja. Dobro umijesite. Tijesto bi trebalo biti relativno kompaktno i odvajati se od posude. Lijepi li se ili je premekano dodajte po malo još brašna dok ne postignete željenu teksturu. Izvadite ga iz posude i oblikujte u loptu.
Za ovo će vam biti potreban čitav stol. Preko njega rasprostite čist bijeli stoljnjak (najbolje da odaberete jedan koji će od sada pa nadalje služiti isključivo za izradu tjestenine). Razvaljajte loptu na debljinu od oko 3-4 centimetra i zatim je razrežite na trake debljine 1-2 centimetra i ne duže od oko 7 centimetara. Morate računanati na to da će se trake značajno produljiti kako ćete ih stanjivati.
Provucite ih kroz mašinicu nekoliko puta. Prvo na debljini 4 pa zatim svaki puta povećajte okretaj za jednu veličinu dok ne dođete do 7 (najtanje tijesto). Stanjene trake stavljajte na stoljnjak. Ako je vrlo vruće prebrzo će se sušiti stoga ih pokrijte rubom stoljnjaka kako se nebi presušile, jer će pucati pri rezanju na tanje trakice. Provucite ih kroz nastavak za rezanje i izrežite na širinu koja vam odgovara. Kada su svi izrezani pažljivo ih rastresite po stoljnjaku i ostavite neka se posuše 24 sata i zatim je spremite u platnenu ili papirnatu vrećicu. Vaša domaća tjestenina je spremna. Dobar tek!
Sastojci:
- 1 kg brašna
- žlica soli
- 10 jaja
Autor: L.K.