• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Domaći rezanci
domaći rezanci
Domaći rezanci, Foto: Abacucu/Shutterstock

Domaći rezanci

Objavljeno: 26.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Osjećate li u nosnicama već miris fine domaće juhe? Sjećate li se osjećaja sigurnosti i mira koji ste osjećali kada ste se budili u subotnja jutra kao dijete a juha se već krčkala za obiteljski ručak? Prava fina i bogata juha ponos je svake domaćice. Bitna komponenta unutar juhe su dodaci poput rezananca ili knedlica. Danas ćemo naučiti kako možete kod kuće napraviti vlastite rezance za juhu. Imate li mamin ili bakin recept to je sjajno, ali ako nemate, pa ste se bacili u potragu, na pravom ste mjestu.

domaći rezanci
Domaći rezanci, Foto: Abacucu/Shutterstock

Prosijte čitav kilogram brašna kako bi bilo rastresito i glatko i dodajte u njega žlicu soli. Sada u sredini brašna načinite rupu i razbijte u nju sva jaja. Dobro umijesite. Tijesto bi trebalo biti relativno kompaktno i odvajati se od posude. Lijepi li se ili je premekano dodajte po malo još brašna dok ne postignete željenu teksturu. Izvadite ga iz posude i oblikujte u loptu.

Za ovo će vam biti potreban čitav stol. Preko njega rasprostite čist bijeli stoljnjak (najbolje da odaberete jedan koji će od sada pa nadalje služiti isključivo za izradu tjestenine). Razvaljajte loptu na debljinu od oko 3-4 centimetra i zatim je razrežite na trake debljine 1-2 centimetra i ne duže od oko 7 centimetara. Morate računanati na to da će se trake značajno produljiti kako ćete ih stanjivati.

Provucite ih kroz mašinicu nekoliko puta. Prvo na debljini 4 pa zatim svaki puta povećajte okretaj za jednu veličinu dok ne dođete do 7 (najtanje tijesto). Stanjene trake stavljajte na stoljnjak. Ako je vrlo vruće prebrzo će se sušiti stoga ih pokrijte rubom stoljnjaka kako se nebi presušile, jer će pucati pri rezanju na tanje trakice. Provucite ih kroz nastavak za rezanje i izrežite na širinu koja vam odgovara. Kada su svi izrezani pažljivo ih rastresite po stoljnjaku i ostavite neka se posuše 24 sata i zatim je spremite u platnenu ili papirnatu vrećicu. Vaša domaća tjestenina je spremna. Dobar tek!

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • žlica soli
  • 10 jaja

Autor: L.K.

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi …

Cheesecake s malinama

Cheesecake s malinama koji se topi u ustima

Cheesecake je jedan od meni najdražih kolača što zbog okusa što zbog jednostavne pripreme. Također ostavlja puno prostora mašti i kombiniranju s raznim voćem. Ovog puta recept za obični cheesecake nadogradila sam tako …

palacinke od razenog brasna

Recept za ukusne palačinke od raženog brašna

Mekane, elastične, ukusne i mirišljave palačinke od raženog brašna osvojit će vas isti tren kad ih probate. Malo promjene od kolača nikome ne škodi, zar ne? Recept za palačinke od raženog brašna: Sastojci: 50 g …

Prethodna objava: «croissant Croissant
Sljedeća objava: Goveđa juha sa graškom, mrkvom i repom goveđa juha»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.