• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Kako očistiti šipak
kako očistiti šipak

Kako očistiti šipak

Objavljeno: 21.11.2017. Autor: Sanja Štetić

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža. Radi se o plodu divlje ruže obogaćenom provitaminom A te B1, B2, B3 i D vitaminom. Koliko god bio zdrav mnogi ga nemaju na svom jelovniku zbog složenog načina čišćenja. Saznajte kako očistiti šipak.

kako očistiti šipak

Ono što ga izdvaja od drugih zdravih namirnica što ima visoku koncentraciju vitamina C. U mesnatim plodovima šipka nalaze se veće količine minerala poput selena, željeza, silicija, sumpora, natrija, kalija, magnezija i fosfora.

Važan je za bolje zdravlje budući da pomaže kod rada probave, sprječava bubrežne i mokraćne kamence te djeluje kao prirodni diuretik koji pomaže očistiti organizam. Pomaže ojačati imunitet te olakšati oporavak nakon bolesti.

Zbog protuupalnih svojstava smatra se jednim od saveznika za liječenje reume, gihta i artritisa. Učinkovit je u reguliranju hormona, a pomaže ublažiti i menstrualne bolove.

Kako očistiti šipak

Postoji nekoliko načina kako ga možete očistiti. Prvo što možete učiniti je da uronite šipak u vodu s tim da ga prije toga narežete i očistite pomoću noža. Dobivene komadiće uronite u posudu s vodom i krenete odvajati zrnca.

Ljuske će se uskoro pojaviti na površini, a zrna ćete potom procijediti kroz cjediljku. Iako pomoću navedene metode nema puno špricanja, nedostatak je što će se u postupku izgubiti dio okusa i soka.

Kod druge metode potrebno je narezati šipak i podijeliti na 4 dijela, a nakon toga uzimate jednu po jednu četvrtinu te stavljate iznad posude i udarate čvrstim predmetom. To može biti kuhača ili žlica.

Udarate po kori dok je strana gdje se nalazi zrnje iznad posude. Udaranjem će zrna ispadati u posudu bez nepotrebnog curenja soka. Pomoći može i posudica za čišćenje koju možete nabaviti u svakom bolje opremljenom dućanu. Radi se o plastičnoj zdjeli koja ima mrežasto dno.

Posudu treba okrenuti naopako i staviti na tanjur, zatim na mrežasto dno postaviti narezane četvrtine i udarati po strani kore. Zrna će potom ispasti kroz otvore, a bočne strane će spriječiti špricanje. Postoji i posuda s gumenim poklopcem koja će zaštititi od eventualnog špricanja.

Treća metoda podrazumijeva rezanje pomoću kuhinjskog noža. Prvo se odreže vrh, a zatim i baza. Potom se naprave još 4 reza pazeći da nije dublje od 1 do 2 milimetra. Nakon što ste ga podijelili na 4 dijela potrebno je izvaditi zrna laganim potiskivanjem. Bilo bi dobro izbjegavati rezanje na dvije polovice kako ne bi izgubili puno soka.

Bez obzira na pomalo složen način čišćenja, jasno je kako se radi o ljekovitoj biljci koja bi trebala biti sastavni dio zdrave prehrane.

Autor: S.Š., Foto: böhringer friedrich/Wikimedia

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

torta od kokosa i čokolade

Torta od kokosa i čokolade

Kokos ili možda čokolada? Nevjerojatno je koliko se dobro slažu okusi koje pružaju ove dvije namirnice ujedno i najzastupljenije u pripremi raznih slastica. Neka torta od kolača bude vaša sljedeća avantura kojom ćete …

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

kruh od pira s grozdicama i orasima

Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima

Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati… Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći …

Prethodna objava: «čišćenje kuhinje Kako se riješiti mirisa u kuhinji
Sljedeća objava: Cheesecake torta od sira klasična cheesecake sa sirom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.