• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Kako očistiti šipak
kako očistiti šipak

Kako očistiti šipak

Objavljeno: 21.11.2017. Autor: Sanja Štetić

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža. Radi se o plodu divlje ruže obogaćenom provitaminom A te B1, B2, B3 i D vitaminom. Koliko god bio zdrav mnogi ga nemaju na svom jelovniku zbog složenog načina čišćenja. Saznajte kako očistiti šipak.

kako očistiti šipak

Ono što ga izdvaja od drugih zdravih namirnica što ima visoku koncentraciju vitamina C. U mesnatim plodovima šipka nalaze se veće količine minerala poput selena, željeza, silicija, sumpora, natrija, kalija, magnezija i fosfora.

Važan je za bolje zdravlje budući da pomaže kod rada probave, sprječava bubrežne i mokraćne kamence te djeluje kao prirodni diuretik koji pomaže očistiti organizam. Pomaže ojačati imunitet te olakšati oporavak nakon bolesti.

Zbog protuupalnih svojstava smatra se jednim od saveznika za liječenje reume, gihta i artritisa. Učinkovit je u reguliranju hormona, a pomaže ublažiti i menstrualne bolove.

Kako očistiti šipak

Postoji nekoliko načina kako ga možete očistiti. Prvo što možete učiniti je da uronite šipak u vodu s tim da ga prije toga narežete i očistite pomoću noža. Dobivene komadiće uronite u posudu s vodom i krenete odvajati zrnca.

Ljuske će se uskoro pojaviti na površini, a zrna ćete potom procijediti kroz cjediljku. Iako pomoću navedene metode nema puno špricanja, nedostatak je što će se u postupku izgubiti dio okusa i soka.

Kod druge metode potrebno je narezati šipak i podijeliti na 4 dijela, a nakon toga uzimate jednu po jednu četvrtinu te stavljate iznad posude i udarate čvrstim predmetom. To može biti kuhača ili žlica.

Udarate po kori dok je strana gdje se nalazi zrnje iznad posude. Udaranjem će zrna ispadati u posudu bez nepotrebnog curenja soka. Pomoći može i posudica za čišćenje koju možete nabaviti u svakom bolje opremljenom dućanu. Radi se o plastičnoj zdjeli koja ima mrežasto dno.

Posudu treba okrenuti naopako i staviti na tanjur, zatim na mrežasto dno postaviti narezane četvrtine i udarati po strani kore. Zrna će potom ispasti kroz otvore, a bočne strane će spriječiti špricanje. Postoji i posuda s gumenim poklopcem koja će zaštititi od eventualnog špricanja.

Treća metoda podrazumijeva rezanje pomoću kuhinjskog noža. Prvo se odreže vrh, a zatim i baza. Potom se naprave još 4 reza pazeći da nije dublje od 1 do 2 milimetra. Nakon što ste ga podijelili na 4 dijela potrebno je izvaditi zrna laganim potiskivanjem. Bilo bi dobro izbjegavati rezanje na dvije polovice kako ne bi izgubili puno soka.

Bez obzira na pomalo složen način čišćenja, jasno je kako se radi o ljekovitoj biljci koja bi trebala biti sastavni dio zdrave prehrane.

Autor: S.Š., Foto: böhringer friedrich/Wikimedia

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

Puslice

Okus djetinjstva: Puslice

Ima li išta slađe nego kada u usta stavimo slatku puslicu, oku privlačnu, hrskavu i zamamnu slasticu koja se u dodiru s nepcem topi, očara nam okusne pupoljke i nestane u sekundi, kao da je iz mašte pobjegla. Priprema …

kolač od naranče

Kolač od naranče

Kolač od naranče sjajan je odabir za ove vruće ljetne dane. To višenamjensko citrusno voće, koje toliko volimo jesti samo ili ga ujutro cijedimo za osvježavajući napitak koji budi organizam, kao stvoreno je za lagani …

Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na …

Prethodna objava: «čišćenje kuhinje Kako se riješiti mirisa u kuhinji
Sljedeća objava: Cheesecake torta od sira klasična cheesecake sa sirom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.