• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Pržena grdobina na tanjuru
Grdobina na tanjuru, Foto: Bailey Image/Shutterstock

Pržena grdobina na tanjuru

Objavljeno: 14.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Grdobina žutulja (lat. Lophius budegassa) je riba iz porodice grdobina. Ime je dobila zbog svog izrazito ružnog izgleda. Ova velika riba izvrsno je prilagođena životu na morskom dnu gdje je gotovo neprimjetna.

Grdobina na tanjuru, Foto: Bailey Image/Shutterstock

Tijelo joj je spljošteno, žučkastosmeđe boje, bez ljuski, prekriveno mnoštvom izbočina i nastavaka, te se savršeno uklapa u muljevito morsko dno, u koje se grdobina ukopa donjom stranom tijela.

Ima vrlo veliku glavu i usta, a leđna joj je peraja produljena u mesnati mamac koji visi ispred usta. Na vrhu glave ima nekoliko lovki, kojima se koristi pri lovu na manje ribe. Vrstan je grabežljivac, živi na dubinama do 1.000 m, a naraste do 100 cm duljine i oko 10 kg težine, a doživi i preko 20 godina.

Čim neka riba dopliva u njenu neposrednu blizinu, grdobina naglo otvara usta i hvata je. Zubi spriječavaju da plijen pobjegne kroz usta. Po morskom se dnu pomiče pomoću osobitih prsnih peraja. Mrijesti se u proljeće i ljeto, a pritom ženka odlaže velik broj jajašaća u zajedničkoj sluzavoj vrpci ili plahti gdje je svako jajašce smješteno u svoju, zasebnu udubinu.

Rasprostranjena je u Atlantiku, na područje od Engleske pa sve do Senegala, kao i u Mediteranu. Ima vrlo ukusno meso, malo kostiju, te je zbog toga vrlo pogodna za prehranu djece. Priprema se na razne načine, kao juha, pržena, brudet, a kao posebna poslastica smatra se pohana grdobina.

Jedan od recepata svakako je grdobina sa krumpirima.Pržena grdobina na tanjuru Od sastojaka vam je potrebno:

  • 80 dkg grdobine
  • 25 dkg krumpira
  • 3 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • malo soli

Prvo je potrebno oguliti krumpir i dobro ga oprati te narezati na malo veće komade. U međuvremenu usitnite češnjak i poredajte po grdobini koju je potrebno staviti na vruće maslinovo ulje i popržiti. Skuhajte krumpir, malo posolite i poslužite uz grdobinu.

Dobar tek!

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Parfe od marelica

Pod nazivom parfe mislimo na kremu od tučenog vrhnja sa zaslađenim jajima kojoj se može dodavati razno voće, orašasti plodovi, začini i čokolada. Obzirom da su napravljeni od kremastih materijala, parfe kocke se …

cheesecake

Cheesecake

Iako vam se možda ideja stavljanja sira u slatki kolač čini apsurdnom, to nikako nije tako. Kolač od sira jedan je od najomiljenijih na svijetu i upravo poigravanje zanimljivim okusima kiselkastog sira i slatkoće …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Prethodna objava: « Brancin, grabežljiva riba Jadrana
Sljedeća objava: Grgeč, poznata riba Europe i Azije »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.