• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Pržena grdobina na tanjuru
Grdobina na tanjuru, Foto: Bailey Image/Shutterstock

Pržena grdobina na tanjuru

Objavljeno: 14.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Grdobina žutulja (lat. Lophius budegassa) je riba iz porodice grdobina. Ime je dobila zbog svog izrazito ružnog izgleda. Ova velika riba izvrsno je prilagođena životu na morskom dnu gdje je gotovo neprimjetna.

Grdobina na tanjuru, Foto: Bailey Image/Shutterstock

Tijelo joj je spljošteno, žučkastosmeđe boje, bez ljuski, prekriveno mnoštvom izbočina i nastavaka, te se savršeno uklapa u muljevito morsko dno, u koje se grdobina ukopa donjom stranom tijela.

Ima vrlo veliku glavu i usta, a leđna joj je peraja produljena u mesnati mamac koji visi ispred usta. Na vrhu glave ima nekoliko lovki, kojima se koristi pri lovu na manje ribe. Vrstan je grabežljivac, živi na dubinama do 1.000 m, a naraste do 100 cm duljine i oko 10 kg težine, a doživi i preko 20 godina.

Čim neka riba dopliva u njenu neposrednu blizinu, grdobina naglo otvara usta i hvata je. Zubi spriječavaju da plijen pobjegne kroz usta. Po morskom se dnu pomiče pomoću osobitih prsnih peraja. Mrijesti se u proljeće i ljeto, a pritom ženka odlaže velik broj jajašaća u zajedničkoj sluzavoj vrpci ili plahti gdje je svako jajašce smješteno u svoju, zasebnu udubinu.

Rasprostranjena je u Atlantiku, na područje od Engleske pa sve do Senegala, kao i u Mediteranu. Ima vrlo ukusno meso, malo kostiju, te je zbog toga vrlo pogodna za prehranu djece. Priprema se na razne načine, kao juha, pržena, brudet, a kao posebna poslastica smatra se pohana grdobina.

Jedan od recepata svakako je grdobina sa krumpirima.Pržena grdobina na tanjuru Od sastojaka vam je potrebno:

  • 80 dkg grdobine
  • 25 dkg krumpira
  • 3 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • malo soli

Prvo je potrebno oguliti krumpir i dobro ga oprati te narezati na malo veće komade. U međuvremenu usitnite češnjak i poredajte po grdobini koju je potrebno staviti na vruće maslinovo ulje i popržiti. Skuhajte krumpir, malo posolite i poslužite uz grdobinu.

Dobar tek!

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

čokoladni kolač s tikvicama

Brzi čokoladni kolač s tikvicama

Danas vam donosim recept za najsočniji kolač na planeti. Stvarno je fin, brzo se priprema i preukusan je. Sigurna sam da većinu namirnica već imate u kuhinji pa nemate izgovor da ga ne napravite. Ako volite ovakve suhe …

Topli lava cake od bijele čokolade

Dan je savršen za ovakav desert - topli lava cake od bijele čokolade. Dugo sam radila na tome da mi bijeli lava cake uspije. I konačno se to dogodilo! Super je to što si ga možete ranije pripremiti, zamrzava se i može …

prhki keksici od limuna s ocaklinom

Slatki, mirisni, prhki kolutići od limuna

Dolaze nam blagdani i sada je pravo vrijeme da uvježbamo raditi slatke, mirišljave i prhke keksiće. Svi ih, većinom, volimo, a nema stola kojeg oni ne krase. Već sam bila prije spomenula na svom Instagram profilu da …

Prethodna objava: « Brancin, grabežljiva riba Jadrana
Sljedeća objava: Grgeč, poznata riba Europe i Azije »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.