Grdobina žutulja (lat. Lophius budegassa) je riba iz porodice grdobina. Ime je dobila zbog svog izrazito ružnog izgleda. Ova velika riba izvrsno je prilagođena životu na morskom dnu gdje je gotovo neprimjetna.

Tijelo joj je spljošteno, žučkastosmeđe boje, bez ljuski, prekriveno mnoštvom izbočina i nastavaka, te se savršeno uklapa u muljevito morsko dno, u koje se grdobina ukopa donjom stranom tijela.
Ima vrlo veliku glavu i usta, a leđna joj je peraja produljena u mesnati mamac koji visi ispred usta. Na vrhu glave ima nekoliko lovki, kojima se koristi pri lovu na manje ribe. Vrstan je grabežljivac, živi na dubinama do 1.000 m, a naraste do 100 cm duljine i oko 10 kg težine, a doživi i preko 20 godina.
Čim neka riba dopliva u njenu neposrednu blizinu, grdobina naglo otvara usta i hvata je. Zubi spriječavaju da plijen pobjegne kroz usta. Po morskom se dnu pomiče pomoću osobitih prsnih peraja. Mrijesti se u proljeće i ljeto, a pritom ženka odlaže velik broj jajašaća u zajedničkoj sluzavoj vrpci ili plahti gdje je svako jajašce smješteno u svoju, zasebnu udubinu.
Rasprostranjena je u Atlantiku, na područje od Engleske pa sve do Senegala, kao i u Mediteranu. Ima vrlo ukusno meso, malo kostiju, te je zbog toga vrlo pogodna za prehranu djece. Priprema se na razne načine, kao juha, pržena, brudet, a kao posebna poslastica smatra se pohana grdobina.
Jedan od recepata svakako je grdobina sa krumpirima.Pržena grdobina na tanjuru Od sastojaka vam je potrebno:
- 80 dkg grdobine
- 25 dkg krumpira
- 3 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- malo soli
Prvo je potrebno oguliti krumpir i dobro ga oprati te narezati na malo veće komade. U međuvremenu usitnite češnjak i poredajte po grdobini koju je potrebno staviti na vruće maslinovo ulje i popržiti. Skuhajte krumpir, malo posolite i poslužite uz grdobinu.
Dobar tek!
Autor: S.Š.