Bakalar na bijelo je iznimno ukusno jelo i odličan i zanimljiv način na koji možemo konzumirati bakalar pomalo drugačije. U ovom receptu bakalar ćete izmiksati i kako on ima intenzivan okus razblažit ćemo ga malo krumpirom. Možda vaši ukućani ne vole ribu jer im se neda čistiti je. Onda je ovo odličan odabir jer je riba u potpunosti već očišćena kada stigne na tanjur.
Bakalar je potrebno namočiti u vodu na nekoliko sati. Ako planirate načiniti ovo jelo za ručak namočite ga kad se probudite. Zatim napunite lonac hladnom vodom i stavite u njega bakalar da se kuha. Krumpir skuhajte u komadu i potom ga ogulite i narežite na ploške.
Skuhani bakalar očistite od kože i kostiju i natrgajte meso na komadiće. Na maslinovom ulju popržite češnjak i zatim na njega bacite komadiće bakalara. Prelijte vodom u kojoj se kuhao bakalar i dodajte bijelo vino, pojačajte plamen i neka se kuha tri minute kako bi sav alkohol iz vina ispario.
Ovu smjesu iz tave sada prebacite u mikser i dodajte i krumpire, peršin i još malo soli i papra. Možete ubaciti još neki začin ako imate najdraži, kao recimo malo lovora dok se riba kuha ili možda grančicu ružmarina kada se već nađe u tavici. I lovor i ružmarin izvadite prije stavljanja smjese u mikser.
Bakalar na ovaj način možete poslužiti na običnom kruhu ili pak na kruhu koji ste prepekli na maslinovom ulju i češnjaku. Najbolje je poslužiti hladno. Želimo vam dobar tek!
Sastojci:
- 500 g bakalara
- 2 dcl maslinova ulja
- sol i papar
- peršin
- 6 češnjeva krumpira
- 3-4 srednje velika krumpira
- 1 dcl bijelog vina
Autor: L.K.