• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Bijela čokolada

Bijela čokolada

Objavljeno: 21.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Jeste li ikada jeli bijelu čokoladu i pitali se kako se proizvodi i je li bijela čokolada uopće čokolada ili bismo je trebali skinuti s ovog kakao trona na kojem se nalazi tamna ili pak mliječna čokolada? Zanimljivo, ali baš suprotno. Bijela čokolada je sama esencija čokolade jer nastaje na način da se od smeđe supstance odvaja kakao maslac i to je onaj dio kakaova zrna koji će se naći u bijeloj čokoladi.

Uz kakao maslac bazični sastoci su još šećer, mlijeko u prahu i trag soli. Po prvi puta ju na tržište lansirala tvrtka Nestle 1930.

U posebnom procesu se kakao maslac odvaja od tamnijih komponenti, ali dok se u tamnoj čokoladi oni vraćaju natrag, kod bijele čokolade to nije slučaj. I na taj način dobivamo čokoladu bez pigmenta. To znači da joj ujedno fale i antioksidativna svojstva elementa poput tiamina, riboflavina i feniltilamina. Ujedno kako nema krutih tvari iz kakaova zrna sadrže malo ili nimalo stimulansa poput kofeina ili teobromina.

Postoje i različite varijacije koje se proizvode od različitih hidrogeniziranih biljnih i životinjskih masti, ali to nije prava bijela čokolada. Prava bijela čokolada nikako nije bijela već ima žućkaste primjese ili one boje slonovače. Zakonski je određeno što se može prodavati kao prva bijela čokolada.

Mora sadržavati barem jednu petinu kakao maslaca, minimalno 14% suhe tvari iz mlijeka, 3.5% mliječne masti i ne više od 55% šećera ili nekog umjetnog zaslađivača. Europska unija slijedi ove iste regulacije, s iznimkom toga da nema ograničenja na količinu šećera. Koja god vam bila draža, dobar tek, čokolada je jedan od razloga zbog kojih se možemo nasmiješiti u ovome svijetu i na najtmurniji dan, a sada crna ili bijela, nije bitno. Volimo ih sve.

 Autor: L.K., Foto: Elli/Pexels

 

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

torta od jagoda

Torta od jagoda

Postoji li osoba koja bi mogla odoljeti ovako ukusnoj torti od jagoda? Mi je ne znamo jer ovo ukusno voće oduševljava jednako i mlade i stare. Ovaj atraktivan recept jednostavan je za pripremu i zahtjeva vrlo malo …

Kuglof od lješnjaka u novom ruhu

Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Recept za kuglof od lješnjaka Sastojci potrebni za …

Semifreddo sa šumskim voćem i Nutellom

Upijam sunce, odmaram mozak od svih problema, odmaram želudac od silnih ćevapa i pljeskavica koje sam pojela za 1.maj. I živim na ovom semifreddu. Toliko je savršen da će kod nas vjerojatno biti cijelo ljeto na meniju. …

Prethodna objava: «štrudla od jabuka Štrudla od jabuka
Sljedeća objava: Bakalar na bijelo bakalar na bijelo»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.