• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Bijela čokolada

Bijela čokolada

Objavljeno: 21.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Jeste li ikada jeli bijelu čokoladu i pitali se kako se proizvodi i je li bijela čokolada uopće čokolada ili bismo je trebali skinuti s ovog kakao trona na kojem se nalazi tamna ili pak mliječna čokolada? Zanimljivo, ali baš suprotno. Bijela čokolada je sama esencija čokolade jer nastaje na način da se od smeđe supstance odvaja kakao maslac i to je onaj dio kakaova zrna koji će se naći u bijeloj čokoladi.

Uz kakao maslac bazični sastoci su još šećer, mlijeko u prahu i trag soli. Po prvi puta ju na tržište lansirala tvrtka Nestle 1930.

U posebnom procesu se kakao maslac odvaja od tamnijih komponenti, ali dok se u tamnoj čokoladi oni vraćaju natrag, kod bijele čokolade to nije slučaj. I na taj način dobivamo čokoladu bez pigmenta. To znači da joj ujedno fale i antioksidativna svojstva elementa poput tiamina, riboflavina i feniltilamina. Ujedno kako nema krutih tvari iz kakaova zrna sadrže malo ili nimalo stimulansa poput kofeina ili teobromina.

Postoje i različite varijacije koje se proizvode od različitih hidrogeniziranih biljnih i životinjskih masti, ali to nije prava bijela čokolada. Prava bijela čokolada nikako nije bijela već ima žućkaste primjese ili one boje slonovače. Zakonski je određeno što se može prodavati kao prva bijela čokolada.

Mora sadržavati barem jednu petinu kakao maslaca, minimalno 14% suhe tvari iz mlijeka, 3.5% mliječne masti i ne više od 55% šećera ili nekog umjetnog zaslađivača. Europska unija slijedi ove iste regulacije, s iznimkom toga da nema ograničenja na količinu šećera. Koja god vam bila draža, dobar tek, čokolada je jedan od razloga zbog kojih se možemo nasmiješiti u ovome svijetu i na najtmurniji dan, a sada crna ili bijela, nije bitno. Volimo ih sve.

 Autor: L.K., Foto: Elli/Pexels

 

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

torta od naranci

Torta od naranči

Nećete pogriješiti ako iskombinirate voće i desert. Slatko obogaćeno voćem je pravi dobitak, pa tako pokušajte s pripremom torte od naranči. Ova ukusna slatka torta klasik je na proslavama rođendana, godišnjica, blagdana …

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i …

limun ploske

Limun ploške

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa od jaja, šećera, rastopljenoga maslaca, ribane korice limuna i mlijeka umijesite tijesto. Podijelite ga na 4 dijela i razvaljajte svaki na cca pola centimetra …

Prethodna objava: «štrudla od jabuka Štrudla od jabuka
Sljedeća objava: Bakalar na bijelo bakalar na bijelo»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.