Šunka u kruhu

Polako se opet bliže dani Uskrsa, blagdana kada se opet svi okupljamo za stolom i uživamo u  vrhunski pripremljenim namirnicama. Naravno da se za Uskrs velik dio toga vrti oko rotkvica, mladog luka, šunke i naravno domaćeg kruha. No zasigurno ono što ne možemo izostaviti u svemu tome je šunka zapečena u kruhu.

Šunka u kruhu, Foto: Barone Firenze/Shutterstock

Radi se o jednom tradicionalnom i prije svega starom receptu koji su naše mame naučile spremati od svojih baka i potom nama proslijedile taj recept. Moramo priznati da se zaista radi o pravoj sočnoj delikatesi koja izaziva oduševljenje i kod najvećih skeptika.

Šunka u kruhu:

  • sol
  • 5 jaja
  • 1 kg pečene šunke
  • 1 žlica šećera
  • 1 žumanjak
  • 100 g maslaca
  • 400 g glatkog brašna
  • pola vrećice suhog kvasca
  • 1 dl mlijeka

Šunku dobro očistite, odnosno operite. Nakon toga krenut ćete s miješanjem tijesta od svih gore navedenih sastojaka koje ćete potom ostaviti na toplom mjestu da se digne. Tijesto ćete nakon toga razvaljat na debljinu od 2 cm, kada ćete u samu sredinu staviti šunku koju ćete premazati žumanjkom.

Tijesto je potrebno dobro pritisnuti uz šunku tako se meso ne vidi, nakon čega šunku položite u posudu za pečenje. Stavite na 180 stupnjeva na otprilike sat vremena. Kako tijesto nebi zagorilo pokrijemo ga folijom. Pečenu šunku pritom ostavimo u kruhu da se ohladi nakon čega ju poslužimo.

Ako imate vremena dajte si truda, jer vjerujemo da će ukućani biti oduševljeni.

Komentiraj