Više smo se puta mogli uveriti kako su njoki zaista idealna kombinacija uz velik broj jela, kao što je gluaš, brojni umaci i mnogi drugi specijaliteti. Dosada smo imali priliku kušati njoke spremljene na velik broj načina, domaće i one kupovne. Naravno da nakon ne znam koliko kušanja smo shvatili kako su one domaće ipak najfinije.
Način njihove izrade nije upoće kompliciran, jedino što morate imati kao i kod svega ostalog u životu, vrijeme i volju, odnosno želju da isprobate nešto novo. Kada ste se napokon odlučili na taj veliki korak, morate samo izabrati hoćete li njoke sa ili bez krumpira. Naravno ako niste znali njoki se mogu napraviti na više načina, a jedan od njih je da se krumpir uopće ne stavlja.
Dakle njoke možete napraviti i od kruha. To je još jedan od načina kako se mogu spremati njoke, koje se smatraju idealnim prilogom iz još jednog razloga, a to je da osiguravaju dulje vrijeme sitosti, zbog škroba kojeg sadrže, a koji se duže razgrađuje u samom organizmu.
Uzmete kruh i narežete ga na šnite. Potom svaku šnitu narežite na sitne kockice. Nakon što ste kruh usitnili, uzmite jaje i dobro ga istucite te polijte u smjesu gdje se nalazi kruh. Dodajte brašno, mlijeko i sol te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zapravo dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati bez da se ljepi. Isto tako kad napravite oblike stavite ih zamrzavati, tako da ih možete upotrijebiti za vaš idući ručak.
Njoke od kruha:
- kruh (stari)
- brašno (glatko)
- jaje
- sol
- mlijeko
Foto: O.Bellini/Shutterstock