Krumpir je danas postao neizostavna namirnica kada planirano ručak za svoje najmilije, a kako i nebi kad se radi o prilogu kojeg možemo kombinirati uz velik broj jela. Krumpir je inače biljka iz porodice Solanaceae porjeklom sa južnoameričkih Anda, gdje je dobio naziv papa.
Radi se o povrću koje se može pripremati na velik broj načina, pa ga tako možete kuhati, pržiti ili peći. Naime on se isto tako može konzumirati na način da se samo nareže i posoli, ili se može poslužiti kao restani krumpir, pire krumpir ili kao salata. Prženi se naravno najčešće priprema kao pomfrit ili kao mladi krumpir, dok se pečeni priprema kao krumpir ispod peke ili u pećnici. Ovisno s čim raspolažete u svom domaćinstvu.
Kao što možemo primjetiti radi se o zaista raznim načinima pripreme krumpira, pa samim time i različitim receptima, a kad već pričamo o primjeni ovog popularnog priloga, tada treba izdvojiti kako je jedan od načina posluživanja i čuveni pekarski krumpir.
Recept za pekarski krumpir
Sastojci:
- krumpir (mladi)
- malo crvenog luka
- paradajz (svježi)
- maslinovo ulje
- panceta
- vegeta
- začinsko bilje (po želji)
- kiselo vrhnje
- jaje
- sol
Priprema:
- Uzmete krumpir dobro ga operete i pripremite za peći
- Pritom je bitno posuti malo vegete, začinskog bilja te ulje i sve dobro izmješati te ostaviti da odstoji barem 20 minuta
- Nakon toga uzmete drugu posudu i u nju stavite prethodno narezani špek na trakice, sol, isjeckani paradajz te luk
- Sve dobro izmješate s malo maslinovog ulja
- U vatrostalnu ili neku drugu posudu stavite krumpir pomiješan sa smjesom luka i svega ostalog što ste pripremali te stavite na 180°C
- Nakon 20 minuta provjerite kako se krumpir peče, a kada primjetite da je pri kraju polijte ga smjesom vrhnja i jaja
Foto: Nordling/Shutterstock