• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Lignje punjene s mljevenim mesom
punjene lignje

Lignje punjene s mljevenim mesom

Objavljeno: 24.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Lignje su danas jedan od najcjenjenijih morskih delikatesa koje se poslužuju u velikom broju restorana i, naravno, domova i to na velik broj načina. Lignja je inače rod morskih životinja koja spada u razred glavonožaca iz porodice Loliginiade. Obitava diljem Sredozemlja te u vodama istočnog Atlantika od Sjevernog mora do Gvinejskog zaljeva.

Česta je i u Jadranu gdje se nalazi na dubini od čak 400 metara. Njihova prosječna dubina na kojoj obitavaju je između 50 i 100 metara. No, da ne duljimo, lignje se, osim u Hrvatskoj, smatraju vrhunskim jelom u kojem znaju uživatu istinski ljubitelji morskih plodova.

Na samom smo početku spomenuli kako postoji velik broj načina kako se spremaju lignje, no među popularnije zasigurno spadaju punjene lignje. Ako se odlučite na spremanje ovog specijaliteta tada trebate imati na umu kako ih punite s onim za što vi mislite da će biti ukusno, no ako nemate ideja, evo savjet.

Recept za lignje punjene mesom

Sastojci

  • 1 kg očišćenih lignji
  • 1 luk
  • 200 g mljevene junetine
  • 1 poriluk
  • 1 dl bijelog vina
  • 200 g krumpira

Priprema

  1. Luk dobro usitnite te ga stavite pirjati dok ne poprimi staklenasti oblik.
  2. Dodajete poriluk, junetinu, malo bijelog vina i nastavite pirjati.
  3. Kada je smjesa gotova lignje, koje ste prethodno očistili, napunite smjesom te stavite peći.
  4. U međuvremenu uzmite krmupir ogulite ga i narežite na kockice te stavite kuhati.
  5. Kada su lignje gotove, poslužite ih uz kuhani krumpir koji ste prethodno malo začinili sa začinskim biljem.

Ako ih želite pripremiti na najjednostavniji mogući način, preporučujemo da pogledate kako pripremiti jednostavne pečene lignje ili, popularne u mnogim restoranima, pržene lignje. Ako ste raspoloženi za kominaciju s rižom onda svakako pogledajte recept za rižoto od liganja.

Dobar tek!

Foto: Fotografiche/Shutterstock

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Istarske fritule

Osim dalmatinskih fritula koje nam mame uzdahe svaki put kad ih probamo, tu su i čuvene istarske fritule koje poput dalamtinskih predstavljaju pravo slatko otkriće svaki put kad ih probamo. Fritule su danas poznate kao …

torta od naranci

Torta od naranči

Nećete pogriješiti ako iskombinirate voće i desert. Slatko obogaćeno voćem je pravi dobitak, pa tako pokušajte s pripremom torte od naranči. Ova ukusna slatka torta klasik je na proslavama rođendana, godišnjica, blagdana …

Prethodna objava: « Žuti čaj
Sljedeća objava: Njoki bez krumpira njoki bez krumpira»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.