Lignje su danas jedan od najcjenjenijih morskih delikatesa koje se poslužuju u velikom broju restorana i, naravno, domova i to na velik broj načina. Lignja je inače rod morskih životinja koja spada u razred glavonožaca iz porodice Loliginiade. Obitava diljem Sredozemlja te u vodama istočnog Atlantika od Sjevernog mora do Gvinejskog zaljeva.
Česta je i u Jadranu gdje se nalazi na dubini od čak 400 metara. Njihova prosječna dubina na kojoj obitavaju je između 50 i 100 metara. No, da ne duljimo, lignje se, osim u Hrvatskoj, smatraju vrhunskim jelom u kojem znaju uživatu istinski ljubitelji morskih plodova.
Na samom smo početku spomenuli kako postoji velik broj načina kako se spremaju lignje, no među popularnije zasigurno spadaju punjene lignje. Ako se odlučite na spremanje ovog specijaliteta tada trebate imati na umu kako ih punite s onim za što vi mislite da će biti ukusno, no ako nemate ideja, evo savjet.
Recept za lignje punjene mesom
Sastojci
- 1 kg očišćenih lignji
- 1 luk
- 200 g mljevene junetine
- 1 poriluk
- 1 dl bijelog vina
- 200 g krumpira
Priprema
- Luk dobro usitnite te ga stavite pirjati dok ne poprimi staklenasti oblik.
- Dodajete poriluk, junetinu, malo bijelog vina i nastavite pirjati.
- Kada je smjesa gotova lignje, koje ste prethodno očistili, napunite smjesom te stavite peći.
- U međuvremenu uzmite krmupir ogulite ga i narežite na kockice te stavite kuhati.
- Kada su lignje gotove, poslužite ih uz kuhani krumpir koji ste prethodno malo začinili sa začinskim biljem.
Ako ih želite pripremiti na najjednostavniji mogući način, preporučujemo da pogledate kako pripremiti jednostavne pečene lignje ili, popularne u mnogim restoranima, pržene lignje. Ako ste raspoloženi za kominaciju s rižom onda svakako pogledajte recept za rižoto od liganja.
Dobar tek!
Foto: Fotografiche/Shutterstock