Vjerojatno druga stvar koja najviše veseli u vrijeme Božića zasigurno su tradicionalni kolači, pa i samo njihovo spremanje. Vjerojatno vam se trenutno po glavi mota slika vas s pregačom, u pozadini svira božićna pjesma, a ispred vas recept s omiljenim slasticama. Božićni kolači postali su sinonim blagdana i svega onog što razveseljava.
Važno je spomenuti kako u ovom slučaju nema pravila, odnosno želimo reći da se radi o kolačima svih oblika. Naravno, prvo smo spomenuli kekse koji su zasigurno najzahvalniji, budući da se mogu raditi u različitim oblicima i bojati prigodnim bojama. Najpopularniji oblici su zvijezda i božićno drvce, a zar nije doživljaj kada možete pojesti keks koji vas podsjeća na sam bit Božića.
Božićni keksi
- 15 dag brašna (glatkog)
- 30 dag margarina
- 10 dag šećera
- 1 jaje
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Prvo morate umješati brašno zajedno s margarinom, tako da se margarin ravnomjerno rastopi i upije u samo brašno. Nakon toga dodajete šećer, pola praška za pecivo i jedno jaje, koje ste prije toga istukli. Kada dobro oblikujete smjesu, ostavite je da stoji neko vrijeme (barem pola sata) te krenite s oblikovanjem.
Naš je savjet da uzmete papir za pečenje i stavite ga u tepsiju, na koju ćete slagati kekse. Tako izbjegavate nepotrebno prljanje same tepsije. Kekse stavite u pećnicu na 180°C, na otprilike 20 minuta, s tim da savjetujemo dežuranje kako vam keksi ne bi zagorjeli. Kad su pečeni, pospete ih vanillin šećerom i poslužite.
Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock