Božićni keksi

Vjerojatno druga stvar koja najviše veseli u vrijeme Božića zasigurno su kolači, pa i samo njihovo spremanje. Vjerojatno vam se trenutno po glavi mota slika vas s pregačom, u pozadini svira božićna pjesma, a ispred vas recept s omiljenim slasticama. Božićni kolači postali su sinonim blagdana i svega onog što razveseljava.

Božićni keksi , Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock

Bitno je spomenuti kako u ovom slučaju nema pravila, odnosno želimo reći da se radi o kolačima svih oblika. Naravno prvo smo spomenuli kekse koji su zasigurno najzahvalniji, budući da se mogu raditi u različitim oblicima i bojati prigodnim bojama. Najpopularniji oblici su zvijezda i božićno drvce, a zar nije doživljaj kada možete pojesti keks koji vas podsjeća na sam bit Božića.

Božićni keksi:

  • 15 dkg brašna (glatkog)
  • 30 dkg margarina
  • 10 dkg šećera
  • 1 jaje
  • ½ praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Prvo morate umješati brašno zajedno s maragrinom, tako da se margarin ravnomjerno rastopi i upije u samo brašno. Nakon toga dodajete šećero, pola praška za pecivo i jedno jaje, koje ste prije toga istukli. Kada dobro oblikujete smjesu, ostavite je da stoji neko vrijeme (barem pola sata) te krenite s oblikovanjem.

Naš je savjet da uzmete papir za pečenje i stavite ga u tepsiju, na koju ćete slagati kekse. Tako izbjegavate nepotrebno prljanje same tepsije. Kekse stavite u pećnicu na 180 stupnjeva, na otprilike 20 minuta, s tim da savjetujemo dežuranje kako vam keksi nebi zagorili. Kad su pečeni, pospete ih vanillin šećerom i poslužite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *