• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Marakuja, biljka tropskih krajeva

Marakuja, biljka tropskih krajeva

Objavljeno: 17.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Marakuja (lat. Passiflora ssp.) je biljna vrsta iz porodice Passifloraceae. Dolaze iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike (Paragvaj, Brazil, Argentina). Rod Passiflore obuhvaća više od 400 vrsta, od kojih je najpoznatija Passiflora edulis.

Imena za ovu vočku nisu jedinstvena, te ovise o podneblju u kojem se uzgaja. Komercijalno, marakuja se uzgaja zbog svog ploda. Danas se najviše uzgaja u krajevima koji nikad nemaju mraza, kao što su Indija, Šri Lanka, Novi Zeland, Karibi, Kolumbija, Brazil, Južna Afrika.

Oblik marakujina ploda je okrugao ili ovalan. Kod nas je najpoznatija tzv. crvena granadilja čija se boja kore mijenja zrenjem; od zelenosmeđe do crvenoljubičaste. Meso, koje je izrazito osvježavajuće, jede se žlicom iz kore.

Od njega se mogu raditi salate, voćni umaci, kreme, napitci i sladoled. Da plod bude jestiv i što ukusniji, preporuča ga se ostavit nekoliko dana da mu se poveča količina sečera. S obzirom na površinu ploda, razlikuju se 2 osnovna oblika marakuje.

Svijetložuta marakuja je poznata kao zlatna marakuja. Može narasti do veličine grejpa. Kora joj je glatka i sjajna. Tamnoljubičasta marakuja je manja od limuna, manja je od žute marakuje, ali je puno slađa i ukusnija.

Kod marakuje treba znati kako je važno odstraniti koru ljubičaste marakuje jer sadrži toksične tvari, tzv. cijanogenične glikozide. Jedna od najukusnijih poslastica dobivena od ove voćke jest umak od marakuje. Poslužuje se kao desertni umak uz kreme ili sladoled.

Autor: S.Š., Foto: mama_mia/Shutterstock

 

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

Palačinke s mesom

Palačinke su danas postale nezaobilazna slastica na brojnim događanjima. Međutim iako smo ih upoznali kao poznatu slasticu punjenu čokoladom ili marmeladom, poznato je kako danas palačinke možemo jesti i u slanoj …

kolac s visnjama

Kolač s višnjama

Kolač s višnjama odličan je desert po receptu naših baka. Radi se o još jednom kolaču koji morate probati. Ukusna krema i sočne višnje jamstvo su odličnog deserta i zato će nestati s tanjura jako brzo. Umijesite prhko …

knedle sa šljivama

Knedle od šljiva

Knedle od šljiva su zasigurno ukusan desert koji vam je znala poslužiti i vaša baka i bude lijepa sjećanja. Ako ih do sada nikada niste radili donosimo recept u koji ćete se zaljubiti i nećete ga se moći zasititi. Knedle …

Prethodna objava: « Cimet
Sljedeća objava: Pikantni umak od jabuka »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.