• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Marakuja, biljka tropskih krajeva

Marakuja, biljka tropskih krajeva

Objavljeno: 17.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Marakuja (lat. Passiflora ssp.) je biljna vrsta iz porodice Passifloraceae. Dolaze iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike (Paragvaj, Brazil, Argentina). Rod Passiflore obuhvaća više od 400 vrsta, od kojih je najpoznatija Passiflora edulis.

Imena za ovu vočku nisu jedinstvena, te ovise o podneblju u kojem se uzgaja. Komercijalno, marakuja se uzgaja zbog svog ploda. Danas se najviše uzgaja u krajevima koji nikad nemaju mraza, kao što su Indija, Šri Lanka, Novi Zeland, Karibi, Kolumbija, Brazil, Južna Afrika.

Oblik marakujina ploda je okrugao ili ovalan. Kod nas je najpoznatija tzv. crvena granadilja čija se boja kore mijenja zrenjem; od zelenosmeđe do crvenoljubičaste. Meso, koje je izrazito osvježavajuće, jede se žlicom iz kore.

Od njega se mogu raditi salate, voćni umaci, kreme, napitci i sladoled. Da plod bude jestiv i što ukusniji, preporuča ga se ostavit nekoliko dana da mu se poveča količina sečera. S obzirom na površinu ploda, razlikuju se 2 osnovna oblika marakuje.

Svijetložuta marakuja je poznata kao zlatna marakuja. Može narasti do veličine grejpa. Kora joj je glatka i sjajna. Tamnoljubičasta marakuja je manja od limuna, manja je od žute marakuje, ali je puno slađa i ukusnija.

Kod marakuje treba znati kako je važno odstraniti koru ljubičaste marakuje jer sadrži toksične tvari, tzv. cijanogenične glikozide. Jedna od najukusnijih poslastica dobivena od ove voćke jest umak od marakuje. Poslužuje se kao desertni umak uz kreme ili sladoled.

Autor: S.Š., Foto: mama_mia/Shutterstock

 

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

torta od mrkve

Torta od mrkve i krem sira koju ćete obožavati

Mrkva u torti? Zašto ne! Mrkva se u slasticama koristila još u doba Robina Hooda pa ako niste nikada do sada isprobali mrkvu u slasticama, sada je pravo vrijeme da to ispravite. 70-ih godina 20. stoljeća mrkva se u …

coko banana bread

Čoko banana bread

Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban "gušt". I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno. Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu …

krostule

Kroštule – tradicionalna slastica koju ćete obožavati

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih …

Prethodna objava: « Cimet
Sljedeća objava: Pikantni umak od jabuka »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.