• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Marakuja, biljka tropskih krajeva

Marakuja, biljka tropskih krajeva

Objavljeno: 17.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Marakuja (lat. Passiflora ssp.) je biljna vrsta iz porodice Passifloraceae. Dolaze iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike (Paragvaj, Brazil, Argentina). Rod Passiflore obuhvaća više od 400 vrsta, od kojih je najpoznatija Passiflora edulis.

Imena za ovu vočku nisu jedinstvena, te ovise o podneblju u kojem se uzgaja. Komercijalno, marakuja se uzgaja zbog svog ploda. Danas se najviše uzgaja u krajevima koji nikad nemaju mraza, kao što su Indija, Šri Lanka, Novi Zeland, Karibi, Kolumbija, Brazil, Južna Afrika.

Oblik marakujina ploda je okrugao ili ovalan. Kod nas je najpoznatija tzv. crvena granadilja čija se boja kore mijenja zrenjem; od zelenosmeđe do crvenoljubičaste. Meso, koje je izrazito osvježavajuće, jede se žlicom iz kore.

Od njega se mogu raditi salate, voćni umaci, kreme, napitci i sladoled. Da plod bude jestiv i što ukusniji, preporuča ga se ostavit nekoliko dana da mu se poveča količina sečera. S obzirom na površinu ploda, razlikuju se 2 osnovna oblika marakuje.

Svijetložuta marakuja je poznata kao zlatna marakuja. Može narasti do veličine grejpa. Kora joj je glatka i sjajna. Tamnoljubičasta marakuja je manja od limuna, manja je od žute marakuje, ali je puno slađa i ukusnija.

Kod marakuje treba znati kako je važno odstraniti koru ljubičaste marakuje jer sadrži toksične tvari, tzv. cijanogenične glikozide. Jedna od najukusnijih poslastica dobivena od ove voćke jest umak od marakuje. Poslužuje se kao desertni umak uz kreme ili sladoled.

Autor: S.Š., Foto: mama_mia/Shutterstock

 

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

Pavlova torta – hrskavi desert s jagodama

Kada jednom probate pavlovu tortu, osvojit će vas s raskoši okusa i tekstura. Istovremeno je slatka i kisela, zasitna i osvježavajuća, mekana i hrskava. Pavlova se zato čini kompliciranom tortom, a zapravo je jedna od …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, ali bogati su okusom. Njihova kremasta struktura, optočena čokoladom, kakaom ili mljevenim orašastim plodovima zagarantirano …

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

Prethodna objava: « Cimet
Sljedeća objava: Pikantni umak od jabuka »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.