Iako se jabuke standardno koriste u primpremanju slatkih jela, postoje i načini u kojima ona predstavlja idealnu kombinaciju sa slanim namirnicama. Jedan od tih načina je i pikantni umak od jabuke. Ovakav umak najbolje odgovara uz meso divljači.
Kao u mnogim jelima s jabukama i u ovom joj društvo prave grožđice. Slatkoća grožđica savršeno se upotpunjuje sa kiselkastim jabukama. Isprobajte ovaj recept kako bi se uvjerili da ova dva sastojka, uz odgovarajuću pripremu odgovaraju sa svim namirnicama.
Za pikantni umak od jabuka potrebno vam je:
- 3 jabuke, izaberite one koje su kiselije
- 3 ljutike
- 2 dg maslaca
- 1 malu žlicu vinjaka
- 1 dl kokošjeg temeljca
- crni papar
- žličice octa
Jabuke operite, očistite koru i nasjeckajte je na kockice. Dodajte maslac u posudu i lagano ga zagrijte. Nakon što se maslac otopi dodajte nasjeckane jabuke i ljutiku. Nakon nekoliko minuta pirjanja dodajte grožđice, vinjak i temeljac od kokoši.
Kuhajte sve dok jabuke ne omekšaju. Nakon što je umak gotov, servirajte ga u posudu za umake. Dodajte ga pečenom mesu ili nekoj vrsti mesne salate. Dobar tek!
Autor: S.Š.