Kisela repa postalo je tradicionalno domaće jelo kontinentalonog dijela Hrvatske. Radi se o jelu koje se uglavnom sprema zimi kada naše tijelo traži dodatni izvor energije, a koje će pružiti potreban izvor vitamina. Kiselu repu možete naći na tržnicama ili vakumiranu u brojnim većim dućanima.
Poznato je kako se kisela repa rjeđe priprema na salatu, sirova, a uglavnom se kuha kao varivo gdje se najboljom kombinacijom smatra sa zeljem i malo suhoga, bilo bunceka ili špeka. Repa se puno rjeđe kiseli zbog toga što sadržava mnogo vode i zbog toga što je pokvarljivija, a ako se kojim slučajem pokvari zna jako smrditi kada postane mekana.
Kisela repa:
- sol
- papar
- crvena paprika
- 400 g ukiseljene repe
- 400 g kuhanog graha
- 2 režnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 50 g sušene janjetine
Uzmete janjetinu narežete je na malo manje komadiće te prodinstate zajedno sa lukom i češnjakom. Pomalo dodajete repu i vodu, a pri kraju kuhanja dodajete kuhani grah koji još malo posolite i poparite nakon čega dodajete crvenu papriku.