• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Kroasan
Kroasan, Foto: Irina Mozharova/Shutterstock

Kroasan

Objavljeno: 08.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Jednim od svakako zanimljivijih peciva smatra se kroasan, kojeg volimo skoro svi. Radi se o pecivu koje možemo jesti samo, sa maslacem ili punjeno marmeladom te pekmezom. Jednostavno se radi o zahvalnom pecivu koje možemo kombinirati uz više toga.

Kroasan, Foto: Irina Mozharova/Shutterstock

Smatra se kako je nastao u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine, kada su su pekari prvi dizali i kada su primjetili da Turci organiziraju napad, čime su uvelike pridonijeli spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga prema turskom simbolu koji je predstavljao polumjesec.

U Francuskoj je postao poznat zahvaljujući poznatoj carici Mariji Antoaneti, kćeri austrijske carice Marije Terezije. To su pecivo Francuzi preimenovali zbog njegova oblika u Croissant de lune, a koji poput brioša spada među klasične sastojke ne samo francuskog doručka nego i šire. Danas ga nalazimo u različitim varijacijama, ovisno kako tko voli jesti.

Kroasan je s vremenom postao simbolom doručka i gableca općenito, jer omogućava da se najedemo, a da pritom ne moramo puno vremena potrošiti. Vjerojatno danas ne postoji osoba koja ga nije probala barem jedanput i koja je imala priliku uživati u njegovom specifičnom okusu.

Prema drugoj legendi prvi je kroasan napravljen u Poljskoj kao spomen na poznatu bitku kod Poitiersa iz 723. godine u kojoj je Charles Martel zaustavio napredovanje arapske vojske sa Iberijskog poluotoka, preko Francuske, prema srcu Starog kontinenta.

Danas postoji velik broj recepata, a ako želite možete ga i vi pokušat napraviti kod kuće.

Korasan:

  • pola kile brašna
  • 5 jaja
  • malo jogurta
  • kvasac
  • prašak za pecivo

Uzmete brašno, jaja, kvasac i jogurt te sve dobro izmješate prilikom čega postepeno dodajete brašno dok se tijesto ne počne odvajati od ruku. Od tijesta napravite par loptica, gdje treba uzeti jednu koju moramo razvući u krug i prerezati kao križić.

Tako ćete od jedne loptice dobiti 12 komada od kojih ćete svaki uviti u kiflicu. Napravljene kiflice stavljate u posudu za pečenje da odstoje dva sata nakon čega ih premažete s malo jaja i soli te stavite peči.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

kesten-pire

Recept za kesten pire

Kesten pire jedan je od simbola hladnih dana. Čim jesenski dani prijeđu u zimske i osjeti se svježina hladnoće na obrazima, a miris pečenog kestena počne se širiti ulicama, vrijeme je i za kesten pire. Ovo je jedna …

međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi …

kolač od lisnatog tijesta

Kolač od lisnatog tijesta

Ako danas nemate nikakve planove osim druženja s ostatkom obitelji, onda si stignete napraviti ovu slasticu. Lisnato, puding i ovogodišnji pekmez je sve što trebate. Listala sam one staaare kuharice, mislim da je ova …

Prethodna objava: « Kisela repa
Sljedeća objava: Pire krumpir »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.