• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Kroasan
Kroasan, Foto: Irina Mozharova/Shutterstock

Kroasan

Objavljeno: 08.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Jednim od svakako zanimljivijih peciva smatra se kroasan, kojeg volimo skoro svi. Radi se o pecivu koje možemo jesti samo, sa maslacem ili punjeno marmeladom te pekmezom. Jednostavno se radi o zahvalnom pecivu koje možemo kombinirati uz više toga.

Kroasan, Foto: Irina Mozharova/Shutterstock

Smatra se kako je nastao u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine, kada su su pekari prvi dizali i kada su primjetili da Turci organiziraju napad, čime su uvelike pridonijeli spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga prema turskom simbolu koji je predstavljao polumjesec.

U Francuskoj je postao poznat zahvaljujući poznatoj carici Mariji Antoaneti, kćeri austrijske carice Marije Terezije. To su pecivo Francuzi preimenovali zbog njegova oblika u Croissant de lune, a koji poput brioša spada među klasične sastojke ne samo francuskog doručka nego i šire. Danas ga nalazimo u različitim varijacijama, ovisno kako tko voli jesti.

Kroasan je s vremenom postao simbolom doručka i gableca općenito, jer omogućava da se najedemo, a da pritom ne moramo puno vremena potrošiti. Vjerojatno danas ne postoji osoba koja ga nije probala barem jedanput i koja je imala priliku uživati u njegovom specifičnom okusu.

Prema drugoj legendi prvi je kroasan napravljen u Poljskoj kao spomen na poznatu bitku kod Poitiersa iz 723. godine u kojoj je Charles Martel zaustavio napredovanje arapske vojske sa Iberijskog poluotoka, preko Francuske, prema srcu Starog kontinenta.

Danas postoji velik broj recepata, a ako želite možete ga i vi pokušat napraviti kod kuće.

Korasan:

  • pola kile brašna
  • 5 jaja
  • malo jogurta
  • kvasac
  • prašak za pecivo

Uzmete brašno, jaja, kvasac i jogurt te sve dobro izmješate prilikom čega postepeno dodajete brašno dok se tijesto ne počne odvajati od ruku. Od tijesta napravite par loptica, gdje treba uzeti jednu koju moramo razvući u krug i prerezati kao križić.

Tako ćete od jedne loptice dobiti 12 komada od kojih ćete svaki uviti u kiflicu. Napravljene kiflice stavljate u posudu za pečenje da odstoje dva sata nakon čega ih premažete s malo jaja i soli te stavite peči.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Američki chocolate chip cookies

Vjerojatno ne postoji domaćica koja jednom u svom životu nije oduševila svoje ukućane s ovom ukusnom poslasticom. Radi se o pravom američkom desertu koji je zahvaljujući jednostavnosti pripreme doživio razne varijacije i …

snenokle

Recept za najbolje šnenokle

Šnenokle ili paradižet jedan je od tradicionalnih recepata koje su naše mame i bake mogle napraviti od samo nekoliko sastojka i koji bi se u trenu našao ohlađen u hladnjaku. Odlična ideja kada dolaze nenajavljeni gosti, …

Palačinke s orasima

Brze i ukusne palačinke s orasima

Postoji li netko tko ne voli palačinke? Sumnjamo! Najukusnije su one koje nas vraćaju u djetinjstvo i obuzimaju nas lijepim osjećajima topline i sreće. A jedne od takvih su vječno popularne palačinke s orasima. Mekane, …

Prethodna objava: « Kisela repa
Sljedeća objava: Pire krumpir »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.