Jednim od svakako zanimljivijih peciva smatra se kroasan, kojeg volimo skoro svi. Radi se o pecivu koje možemo jesti samo, sa maslacem ili punjeno marmeladom te pekmezom. Jednostavno se radi o zahvalnom pecivu koje možemo kombinirati uz više toga.
Smatra se kako je nastao u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine, kada su su pekari prvi dizali i kada su primjetili da Turci organiziraju napad, čime su uvelike pridonijeli spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga prema turskom simbolu koji je predstavljao polumjesec.
U Francuskoj je postao poznat zahvaljujući poznatoj carici Mariji Antoaneti, kćeri austrijske carice Marije Terezije. To su pecivo Francuzi preimenovali zbog njegova oblika u Croissant de lune, a koji poput brioša spada među klasične sastojke ne samo francuskog doručka nego i šire. Danas ga nalazimo u različitim varijacijama, ovisno kako tko voli jesti.
Kroasan je s vremenom postao simbolom doručka i gableca općenito, jer omogućava da se najedemo, a da pritom ne moramo puno vremena potrošiti. Vjerojatno danas ne postoji osoba koja ga nije probala barem jedanput i koja je imala priliku uživati u njegovom specifičnom okusu.
Prema drugoj legendi prvi je kroasan napravljen u Poljskoj kao spomen na poznatu bitku kod Poitiersa iz 723. godine u kojoj je Charles Martel zaustavio napredovanje arapske vojske sa Iberijskog poluotoka, preko Francuske, prema srcu Starog kontinenta.
Danas postoji velik broj recepata, a ako želite možete ga i vi pokušat napraviti kod kuće.
Korasan:
- pola kile brašna
- 5 jaja
- malo jogurta
- kvasac
- prašak za pecivo
Uzmete brašno, jaja, kvasac i jogurt te sve dobro izmješate prilikom čega postepeno dodajete brašno dok se tijesto ne počne odvajati od ruku. Od tijesta napravite par loptica, gdje treba uzeti jednu koju moramo razvući u krug i prerezati kao križić.
Tako ćete od jedne loptice dobiti 12 komada od kojih ćete svaki uviti u kiflicu. Napravljene kiflice stavljate u posudu za pečenje da odstoje dva sata nakon čega ih premažete s malo jaja i soli te stavite peči.