Piletina je jedna od namirnica koju zaista vrijedi imati u svom frižideru. Kad kažemo piletina, pritom najviše mislimo na pileća prsa. Osim što se s pilećim prsima može napraviti velik broj jela, piletina se smatra dijelom zdrave prehrane bez obzira što je meso, odnosno ulazi u kategoriju s ostalim zdravim sastojcima kao što su riba, jaja, mahunarke i orašasti plodovi.
Pileće meso smatra se lako probavljivim, visoke je biološke vrijednosti i dijetetske namjene. Sadrži bjelančevine, te u skladu s tim osigurava našem organizmu gotovo pola dnevnih potreba. Pileća prsa imaju najniži sadržaj masti, a slijede ih batak, zabatak i pileća krilca s većim sadržajem masti. No da ne duljimo o dobrim karakteristikama piletine, preporučit ćemo vam neka jela koja se mogu pripremiti, a koja su fina.
Vjerujemo da ste svi čuli za piletinu na bijelo s njokima…
Piletina na bijelo s njokima
- pileća prsa
- mozzarella (po vlastitoj procjeni)
- maslac (po vlastitoj procjeni)
- vrhnje za kuhanje (150 ml)
- njoke (po vlastitoj procjeni, ali barem kilu)
- crvena paprika (u prahu)
- vegeta
- limun (iscjediti)
Bitno je prvo izrezati pileća prsa na kockice i malo ih začiniti sa vegetom, crvenom paprikom i limunom. Nakon toga, maslac treba staviti u tavu da se otopi i na njemu ispeći pileća prsa. Kada je meso gotovo, dodajete vrhnje za kuhanje i mozzarellu. Sve to još miješate neko vrijeme, a kada je gotovo pomiješate s njokama koje ste prethodno skuhali.
Piletina sa sezamom još je jedan od recepata koje obavezno morate probati…
Piletina sa sezamom
- vegeta (1 žlica)
- pileća prsa (barem 800 g ako radite za šest osoba)
- soja (2 žlice)
- brašno
- papar
- sol
- 3 jaja
- 300 g sezama
- krušne mrvice (2 žlice)
Piletinu je potrebno narezati na trakice i pokapati ih limunovim sokom, sojom i vegetom. Pustiti da malo odstoji. Nakon toga trebate ih uvaljati u brašno, jaja te u mješavinu sezama i krušnih mrvica. Potrebno ih je pržiti u vrućem ulje, na umjerenoj temperaturi dok ne poprime zlatno žutu boju.