Danas vam donosimo priču naše nove kolumnistice Anamarije Gulić, food blogerice koja piše i objavljuje svoje recepte na blogu pod nazivom Srce od čokolade.
Zašto obožava čokoladu, koji joj je najdraži recept i kako je osvojila nagradu Coolinarike za Cool Chefa 2014. pročitajte u nastavku.
Kako je započela vaša gastro priča?
Od ranog djetinjstva sam se voljela “motati“ po kuhinji i oko lonaca pa sam kolače i neka jednostavna jela počela kuhati već u 5. razredu osnovne škole.
Prikupljala sam recepte iz časopisa, zapisivala recepte koje sam dobivala u rokovnik, obožavala gledati kulinarske emisije i počela stvarati svoju zbirku kuharica i časopisa. Uvijek sam voljela isprobavati nešto novo i, u potrazi za novim receptima prije skoro 8 godina, zalutala sam na Coolinariku i ubrzo tamo otvorila svoj profil.
Već drugi dan tamo sam objavila i svoj prvi recept i tako do sada dogurala do 274 recepta (a sigurno još toliko, ako ne i više, recepata isprobala i fotografirala od drugih korisnika Coolinarike). Otkako sam pokrenula svoj blog na Coolinarici sam nešto rjeđe, tamo sam se lijepo družila sa mojim cool curkama i puno od njih naučila. Nadam se da su i one naučile nešto i od mene.
Od strane Uredništva odabrana sam i za Cool Chefa za mjesec prosinac 2014. godine. Mnoga virtualna prijateljstva tamo stvorena postala su i stvarna prijateljstva što me posebno raduje.
Osim što objavljujete svoje recepte na Coolinarici kada i kako ste se odlučili da je vrijeme da imate svoj gastro blog?
Već nekoliko godina razmišljala sam o tome ali nikako da krenem. Ali kako je veliki dio mojih cool cura zaplovio blogerskim vodama odlučila sam i ja, prije malo više od godinu dana, započeti moju gastro – blogersku avanturu pod imenom “ Srce od čokolade”.
Kako biste opisali svoj blog Srce od čokolade novim čitateljima?
“ Srce od čokolade” je, kao što sam već rekla, blog koji ima malo više od godine dana, a na njemu su zastupljeni recepti slastica (i to najviše onih u kojima je glavni sastojak čokolada), recepti za slana jela (tradicionalna jela istarske kuhinje, jela mediteranske kuhinje, a naći će se na njemu i recepti drugih svjetskih kuhinja ), ideje za zdravi doručak, eggless recepti, home made ideje – kako možete neku namirnicu napraviti kod kuće, tip & tricks savjeti, uglavnom od svega ponešto.
Iz čega crpite inspiraciju za recepte? Poznatih kuhara, neke knjige s receptima?
Od svuda pomalo. Iz kuharskih časopisa i knjiga s receptima do gastro blogova i fotografija sa interneta. Vidim nešto što mi služi kao osnovica pa onda osmislim nešto po svom, nešto dodam, nešto oduzmem. Naravno, inspiracija dolazi i trenutnim stanjem u hladnjaku ili smočnici, povrćem kupljenim tog dana na tržnici ili novom namirnicom koju želim isprobati.
Koji je vaš najveći neuspjeh u kuhinji? Postoji li nešto određeno što vam nikad ne uspijeva koliko god puta to pokušali napraviti?
Toliko je godina provedenih u kuhinji iza mene pa naravno da je uvijek bilo nekih neuspjeha, ali većinom neke sitnice koje se brzo zaborave, ali pamtim neuspjele eklere spremane po receptu izrezanog iz nekog časopisa tamo negdje u srednjoj školi (eklerima od onda više nisam dala šansu), a u novije vrijeme puslice bez jaja od aquafabe koje su se malo raširile po plehu i ličile na sve samo ne na puslice (njih definitivno mislim opet isprobati).
Koja je najbolja i najgora stvar u tome da budete food bloger?
Uživam u kuhanju i fotografiranju hrane i jako me veseli moje recepte podijeliti putem bloga. Nastojim biti što detaljnija u pisanju recepata kako bi pomogla i čitateljima koji su početnici u kuhanju.
Raduje me kad dobijem pozitivan feedback i pohvale od svojih pratioca i to mi onda samo daje vjetar u leđa da tako nastavim i dalje.
Kad biste morali birati tri (3) sastojka koja biste mogli ponijeli na pusti otok sa sobom, koji bi to sastojci bili?
Definitivno čokolada (jer kod mene sve počinje i završava čokoladom) zatim riža i zobene pahuljice.
Koja su to tri (3) sastojka koja svjesno izbjegavate ili eliminirate čak i kada se u receptu traži da se doda?
Iznutrice bilo koje vrste a posebno tripice (njih ne bi mogla ni kuhati), zatim majoneza (u receptu ću je izostaviti ili zamjeniti vrhnjem) te hren.
Ako biste mogli zabraniti/izbrisati bilo koju vrstu hrane/jela, sa zemlje, što bi to bilo?
Ne bi ništa zabranila jer ono što ja ne volim ili ne bi jela netko obožava i obrnuto. Ali ono što ja ne bi ni pod kojim uslovima jela su neka egzotična jela u kojima su glavni sastojci razni kukci ili gmazovi.
Preferirate li neku određenu vrstu kuhinje?
Obožavam tradicionalna jela istarske kuhinje na kojima sam odrasla ali volim i mediteransku kuhinju, a posebice talijansku kuhinju.
Ako biste mogli imati četiri (4) osobe (bilo tko na svijetu) na večeri, tko bi oni bili?
A teško mi se odlučiti za samo 4 osobe ali ako već moram birati to bi bili Lidia Bastianich, David Rocco, Jamie Oliver i naša Petra Jelenić koja je po meni naša najbolja pastry chefica.
Pratite li i ostale food blogere? Koji su vam najdraži?
Naravno da pratim i to najviše blogove mojih dragih cool cura te talijansku blogersku scenu i, naravno, naše blogere koje sam intenzivnije počela pratiti tek kad sam pokrenula svoj blog i otvorila svoj Instagram profil. Teško mi se odlučiti koji mi je food bloger najdraži, ali me jako veseli činjenica da Hrvatska ima jaku blogersku scenu. Kvalitetnu scenu od koje se da puno naučiti i koja može biti inspiracija kako kolegama blogerima tako i njihovim pratiteljima.
Koji je vaš omiljeni recept s vašeg bloga?
Kao da pitate majku koje joj je dijete najdraže, sve ih podjednako volim, ali posebno bi istaknula moj prvi recept koji sam objavila na blogu “Mini srcolini“, recept za mini tortice u obliku srca za koji sam sama osmislila recept i ime.
Zahvaljujemo Anamariji na vremenu i veselimo se njezinim receptima koje, osim na njezinom blogu i na Instagram i Facebook profilima, od danas, možete pratiti i na Gastronomija.hr.

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.