Još jedan recept koji odiše jednostavnošću, savršen za druženja jer je dovoljno pripremiti neki lagan i brz umak ili tek narezati ono najbolje “pod 45” 😂.
Pereci kao zalogajčići
Sastojci za tijesto:
- 300g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 7g suhog kvasca
- 200 – 230ml mlake vode
Sastojci za premaz:
- 230ml vrele vode
- 20g side bikarbone
- Krupna morska sol
- 80g otopljenog maslaca
Priprema:
- Prvo napravite tijesto tako da ćete sjediniti sve sastojke. Dodajte prvo 200ml vode pa po potrebi ulijete još malo, jer tijesto i treba biti mekano.
- Mijesite ga bar 5 minuta dok ne postane glatko i mekano.
- Tijesto pobrašnite, stavite u posudu, prekrijete krpom i stavite na toplo mjesto da se diže pola sata.
Za to vrijeme napravite premaz.
- Vodu stavite da proključa, pa ubacite sodu bikarbonu i miješajte da se soda otopi.
- Ostavite sa strane. Sad upalite pećnicu na 200 stupnjeva i obložite tepsiju papirom za pečenje. Vratite se na tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na 4 dijela. Rukama formirajte uže od jedne kuglice tijesta, cca 30-40cm dugačko.
- Nožem režite komadiće tijesta i ubacujte u posudu sa vodom i sodom.
- Kad ste sve izrezali, ostavite tijesto da stoji minuticu u smjesi.
- Tijesto vadite iz tekućine i slažite na pripremljenu tepsiju. Pospite malo sa krupnom soli (sezamom, kimom ili čim već volite).
- Pecite 12-15 minuta.
Kad su zalogajčići pečeni, premažite ih otopljenim maslacem (u koji možete staviti sitno sjeckanog češnjaka i peršina).
Dobar tek!
Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.