Cordon bleu prevedeno sa francuskog značilo bi plava vrpca, ali bez obzira na ime ovo jelo svoje podrijetlo vuče u Švicarskoj. Relativno je novo i smatra se kako je nastalo oko 1940. Radi se o jelu koje se može načiniti od teletine, svinjetine ili piletine i u ovo meso zamatamo sir. Zatim sve zajedno pohamo u dubokom ulju ili pak na tavi. Postoje varijacije u kojima se u cordon bleu stavlja i šunka.
Danas vam predlažemo teleći cordon bleu. Odreske malo istucite batićem za meso kako bi omekšali i zatim ih natrljajte solju i paprom. Položite na njih narezanu šunku i sir, ali imajte na umu da ne slažete ove sastojke skroz do ruba jer će se sir otopiti, pa ostavite mjesta da se ima gdje proširiti.
Sada možete dodati neke začine po želji i zamotati meso u čvrstu roladu. Ove roladice ispohajte na klasičan način valjajući ih prvo u brašno, zatim u jaja i naposlijetku u mrvice. Nakon što je odstajalo ovako 5 minuta ponovite postupak s jajem i mrvicama. Potopite ih u vruće ulje na 8 minuta i kada poprime lijepu boju gotovi su. Poslužite s prilogom po želji. Sjajno pristaje uz krimpir, a od salata bismo preporučili zelenu salatu ili radič. Želimo vam dobar tek!
Sastojci:
- krušne mrvice
- brašno
- 2 jaja
- 6 šnita šunke
- 12 šnita sira
- 6 telećih odrezaka
- sol i papar
- začini po želji
Autor: L.K.