• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Kus kus
kus kus
Kus kus, Foto: margouillat photo/Shutterstock

Kus kus

Objavljeno: 16.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Kus kus je zanimljivo jelo koje se premalo koristi u našoj kuhinji. Radi se o granulama načinjenim od durum pšenice. Jedno je od bazičnih jela gastronomskih prostranstava mnogih zemalja a posebice područja Libije, Tunisa, Alžira i Maroka.

kus kus
Kus kus, Foto: margouillat photo/Shutterstock

Obično ga se poslužuje sa umakom od mesa ili povrća, ali ipak u temperamentnoj Italiji ga možemo naći posluženog i sa ribom. Po prvi puta se spominje u kuharici iz 13.stoljeća i od tada se smatra nacionalnim jelom Sjeverne Afrike. Na područje Turske se proširio u 16.st.

Kus kus koji nalazimo kod nas instant je kus kus koji je već unaprijed poparen i zatim posušen kako bi se ubrzala njegova priprema. Obično mu se mora dodati nešto vode i zatim čvrsto poklopiti na nekoliko minuta. Ovo višestruko ubrzava kuhanje in čini kus kus prihvatljivim jelom za zaposlenog zapadnjaka.

Na područjima Alžira, Maroka i Tunisa kus kus se konzumira preliven umacima od povrća i mesa. Ujedno je zanimljivo kako se ovo višenamjensko i prilagodljivo jelo može poslužiti i kao desert. U tom slučaju ga se pari nekoliko puta i zatim ga se posipa sušenim voćem, karameliziranim bademima i začinima poput cimeta ili pak šećera. U Libiji se ovaj desert priprema uporabom datulja, sezama i meda. Postoji i Egipatska varijacija koja uključuje maslac, šećer, cimet, vrhnje grožđice…

U francusku kuhinju uveli su ga Europljani koji su neko vrijeme proveli u Alžiru i uskoro je postao vrlo omiljeno jelo. Jedako ga vole i u Španjolskoj, Portugalu, Italiji i Grčkoj gdje također postje mnogostruke varijacije u restoranima, ali je i dostupan kao već polugotovo jelo u supermarketima. Ako još niste iskušali kus kus, pronađite jedan dan među policama u trgovini i priredite svojim ukućanima nešto novo i neobično. Uopće ne sumnajmo da ćete ga zavoljeti.

Autor: L.K.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka je sjajan fini desert koji vas je oduševio već nebrojeno puta u kuhinjama vaše bake ili mame. Vrlo je jednostavan i idealan za ovo godišnje doba dok vani rominja kiša a vi želite nešto slatko, voćno, …

Husarski ustipci - naslovna

Savršeno prhki Husarski uštipci

Nešto vam miriši? Da, to su ovi kolačići zvani Huskarski uštipci. Na što vas prvo asociraju kad ih ugledate? Ili vam pogled bježi na marmeladu? Preukusni su i ovo je, po meni, idealan spoj okusa. Pripremite na …

Slasne rafaelo kocke

Ljubitelj ste kokosa? Sigurno onda volite i rafaelo kocke. Ova je poslastica popularizirana u drugoj polovici 20. stoljeća industrijskom proizvodnjom prefinih Rafaelo okruglica koje možete kupiti u svakom …

Prethodna objava: «zimnica Zimnica, pripremite se za zimu
Sljedeća objava: Cordon bleu cordon bleu»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.