• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Gusta juha od vrganja
gusta juha od vrganja
Gusta juha od vrganja, Foto: marco mayer/Shutterstock

Gusta juha od vrganja

Objavljeno: 21.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Gljive su doista podcjenjena namirnica u našoj kuhinji i osim na pizzi i tu i tamo u kojem umaku, većina nas ih vrlo rijetko koristi. Zašto ne biste ovoga ljeta iskoristili divne vrganje kako biste napravili ukusnu, zasitnu i hranjivu gustu juhu?

gusta juha od vrganja
Gusta juha od vrganja, Foto: marco mayer/Shutterstock

Prvo će biti potrebno dobro očistiti vrganje od svih ostataka zemlje koji bi se na njima mogli naći, posebice prtipazite na područje ispod klobučića. Zatim ih posušite i narežite na tanke ploške. Peršin, luk i češnjak također očistite i nasjeckajte što sitnije možete. Narežite aromatično bilje i bacite ga da se pirja na tavicu u kojoj ste rastopili i zagrijali maslac.

Kada se malo popirjalo vrijeme je da ubacite narezane gljive, pasiranu rajčicu i vrući temeljac mesne juhe. Dobro promiješajte i pustite da se kuha 30 minuta. Sada posložite na 4 tanjura kriške kruha koji ste prethodno popržili. U odvojenoj posudi istucite jaja, polovicu sira, sol i papar. Dodajte jednu žlicu juhe i dobro zamiješajte pjenjačom.

Ovu smjesu izlijte u posudu u kojo se nalaze gljive i pustite sve neka malo odstoji. Sada možete raspodijeliti smjesu na tanjure i preliti je preko kruščića. Stavite ostatak sira kao prilog na stol kako bi si svatko mogao po vrhu posipati još sira po želji. Dobar tek!

Sastojci:

  •         400g svježih vrganja
  •         400 g rajčica
  •         svežanj peršina
  •         30 g maslaca
  •         2 jaja
  •         češanj češnjaka
  •         1 l mesne juhe
  •         1 veliki luk
  •         3 žlice ribanog punomasnog sira
  •         sol i papar
  •        4 šnite prepečenog kruha (najbolje bi bilo da bude domaći no nije nužno)

Autor: L.K.

 

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

palacinke u vinskoj pjenici wine chateau

Palačinke u vinskoj pjenici – Wine Chateau

Kod nas doma palačinke se peku gotovo pa svaki vikend. Brzo su i jednostavno rješenje kada stignu nenajavljeni gosti ili kada u kući netko postavi pitanje: „Jel' ima nešto slatko?“ Ovog puta donosim recept za obične …

Nabujak od kestena i tjestenine

Vjerujemo kako je svatko od vas isprobao najpoznatiji oblik kestena u kuhinji - kesten pire, no jeste li ikada išli dalje sa eksperimentiranjem? Kesten, kao i ostalo orašasto voće savršeno pristaje raznim tjesteninama. U …

Husarski ustipci - naslovna

Savršeno prhki Husarski uštipci

Nešto vam miriši? Da, to su ovi kolačići zvani Huskarski uštipci. Na što vas prvo asociraju kad ih ugledate? Ili vam pogled bježi na marmeladu? Preukusni su i ovo je, po meni, idealan spoj okusa. Pripremite na …

Prethodna objava: «čokoladni mousse Čokoladni mousse
Sljedeća objava: Domaći kruh domaći kruh»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.