Gljive su doista podcjenjena namirnica u našoj kuhinji i osim na pizzi i tu i tamo u kojem umaku, većina nas ih vrlo rijetko koristi. Zašto ne biste ovoga ljeta iskoristili divne vrganje kako biste napravili ukusnu, zasitnu i hranjivu gustu juhu?
Prvo će biti potrebno dobro očistiti vrganje od svih ostataka zemlje koji bi se na njima mogli naći, posebice prtipazite na područje ispod klobučića. Zatim ih posušite i narežite na tanke ploške. Peršin, luk i češnjak također očistite i nasjeckajte što sitnije možete. Narežite aromatično bilje i bacite ga da se pirja na tavicu u kojoj ste rastopili i zagrijali maslac.
Kada se malo popirjalo vrijeme je da ubacite narezane gljive, pasiranu rajčicu i vrući temeljac mesne juhe. Dobro promiješajte i pustite da se kuha 30 minuta. Sada posložite na 4 tanjura kriške kruha koji ste prethodno popržili. U odvojenoj posudi istucite jaja, polovicu sira, sol i papar. Dodajte jednu žlicu juhe i dobro zamiješajte pjenjačom.
Ovu smjesu izlijte u posudu u kojo se nalaze gljive i pustite sve neka malo odstoji. Sada možete raspodijeliti smjesu na tanjure i preliti je preko kruščića. Stavite ostatak sira kao prilog na stol kako bi si svatko mogao po vrhu posipati još sira po želji. Dobar tek!
Sastojci:
- 400g svježih vrganja
- 400 g rajčica
- svežanj peršina
- 30 g maslaca
- 2 jaja
- češanj češnjaka
- 1 l mesne juhe
- 1 veliki luk
- 3 žlice ribanog punomasnog sira
- sol i papar
- 4 šnite prepečenog kruha (najbolje bi bilo da bude domaći no nije nužno)
Autor: L.K.