• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Istarska maneštra
istarska maneštra

Istarska maneštra

Objavljeno: 19.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Istarska maneštra je tradicionalno jelo koje se u Istri poslužuje u svim godišnjim dobima, samo se mijenja ponešto kombinacija povrća koja će se u njoj naći. Povrće i meso svakako možete varirati i mijenjati prema svome ukusu, a mi ćemo vam danas predstaviti jednu tradicionalnu maneštru koju slobodno nadogradite pri pripremi za svoje ukućane ili prijatelje.

Kako se ovo jelo dugo kuha pogodno je napraviti veću količinu pa se može jesti nekoliko dana, baš poput graha (koji se također nalazi u maneštri) ili pak sarme, koju svi toliko volimo sljedeći dan. Odaberite najveći lonac koji imate i počnite. U ovoj maneštri naći će se grah, kukuruz, ječam, mrkva, rajčica i krumpir, špinat, luk i češnjak uz naravno dodatak mesa.

Želite li maništru prilagoditi vegetarijanskom načinu prehrane bit će jednako ukusna ako izbacite meso i umjesto toga pri serviranju u nju naribate neki tvrdi masni sir. Sada uzmite svoj lonac, počinjemo. U lonac stavite kost od pršuta ili vrlo suh i slan komad pršuta zajedno sa grahom, prelijte vodom i pustite neka zakuha nakon čega na laganoj vatri nastavljate kuhanje daljnjih pola sata. Nemate li pršut možete ga zamijeniti dobrim komadom suhe slanine.

Nakon pola sata krčkanja u lonac ubacite kukuruz. Po isteku 30 minuta vrijeme je za dodavanje ostalih sastojaka. Dakle u lonac sada idu nasjeckani krumpir, rajčica, mrkva, luk, češnjak i ječam. Upiknite krumpir i mrkvu vilicom i ako su mekani jelo je pri kraju. Sada dodajte sitno nasjeckani peršin i špinat i skinite sa vatre za nekoliko minuta.

Iako je posipavanje maneštre sirom odličan izbor za vegetarijace, nije na odmet posipati malo i po vrhu ove mesne maneštre. Kruh nije obvezan iako neki vole umakati koricu u bogati sok, pa odaberite po želji. Želimo vam dobar tek!

Sastojci:

  • kost od pršuta ili 200-250 g slanine
  • 250 g sirovog graha (dake ne iz konzerve, iako možete varati ako vam se jako žuri)
  • vezica peršina
  • 2 mrkve
  • 2 luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 šalica ječma
  • 400 g kukuruza
  • 4 krumpira
  • 1 rajčica
  • šaka špinata
  • sol i papar

Autor: L.K., Foto: Sea Wave/Shutterstock

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Božićni kuglof

Kuglof je s vremenom postao jedan od onih kolača koji predstavljaju nezaobilazni desert na stolu tijekom blagdana. Možemo slobodno reći kako je postao simbolom raznih svečanosti kada smo htjeli ostaviti dojam koliko na …

coko banana bread

Čoko banana bread

Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban "gušt". I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno. Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu …

Rolada od bijele čokolade i likera od kave

Rolada od bijele čokolade i likera od kave

Rolada je jedan od kolača koji je svaka mama pa čak i baka napravila barem pet puta u životu. Doduše one su ih radile većinom s pekmezom, ali zna se, s domaćim! Mekani biskvit i nježno punjenje savršena je kombinacija …

Prethodna objava: «dalmatinska rožata Dalmatinska rožata
Sljedeća objava: Čokoladni mousse čokoladni mousse»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.