• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Istarska maneštra
istarska maneštra

Istarska maneštra

Objavljeno: 19.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Istarska maneštra je tradicionalno jelo koje se u Istri poslužuje u svim godišnjim dobima, samo se mijenja ponešto kombinacija povrća koja će se u njoj naći. Povrće i meso svakako možete varirati i mijenjati prema svome ukusu, a mi ćemo vam danas predstaviti jednu tradicionalnu maneštru koju slobodno nadogradite pri pripremi za svoje ukućane ili prijatelje.

Kako se ovo jelo dugo kuha pogodno je napraviti veću količinu pa se može jesti nekoliko dana, baš poput graha (koji se također nalazi u maneštri) ili pak sarme, koju svi toliko volimo sljedeći dan. Odaberite najveći lonac koji imate i počnite. U ovoj maneštri naći će se grah, kukuruz, ječam, mrkva, rajčica i krumpir, špinat, luk i češnjak uz naravno dodatak mesa.

Želite li maništru prilagoditi vegetarijanskom načinu prehrane bit će jednako ukusna ako izbacite meso i umjesto toga pri serviranju u nju naribate neki tvrdi masni sir. Sada uzmite svoj lonac, počinjemo. U lonac stavite kost od pršuta ili vrlo suh i slan komad pršuta zajedno sa grahom, prelijte vodom i pustite neka zakuha nakon čega na laganoj vatri nastavljate kuhanje daljnjih pola sata. Nemate li pršut možete ga zamijeniti dobrim komadom suhe slanine.

Nakon pola sata krčkanja u lonac ubacite kukuruz. Po isteku 30 minuta vrijeme je za dodavanje ostalih sastojaka. Dakle u lonac sada idu nasjeckani krumpir, rajčica, mrkva, luk, češnjak i ječam. Upiknite krumpir i mrkvu vilicom i ako su mekani jelo je pri kraju. Sada dodajte sitno nasjeckani peršin i špinat i skinite sa vatre za nekoliko minuta.

Iako je posipavanje maneštre sirom odličan izbor za vegetarijace, nije na odmet posipati malo i po vrhu ove mesne maneštre. Kruh nije obvezan iako neki vole umakati koricu u bogati sok, pa odaberite po želji. Želimo vam dobar tek!

Sastojci:

  • kost od pršuta ili 200-250 g slanine
  • 250 g sirovog graha (dake ne iz konzerve, iako možete varati ako vam se jako žuri)
  • vezica peršina
  • 2 mrkve
  • 2 luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 šalica ječma
  • 400 g kukuruza
  • 4 krumpira
  • 1 rajčica
  • šaka špinata
  • sol i papar

Autor: L.K., Foto: Sea Wave/Shutterstock

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Čoko-orange muffins

Navučeni na čokoladne muffine s čokoladom, a nakon eksplozije okusa muffina s malinama, nastavljamo u istom tonu s malom promjenom u okusima - dodatku soka od naranče. Recept za ove ukusne ljepotice naše čitateljice …

Punjene palačinke

Palačinke su danas postale nezaobilazan dio na svakom stolu u skoro svakom kućanstvu, a pritom mislimo podjednako na restorane i naravno na privatne domove. Radi se o slastici koja već neko vrijeme mami uzdahe …

sedmo nebo

Sedmo nebo

Vrijeme je da osjetite pravi užitak i razveselite svoje nepce popularnim kolačem. Ovaj jednostavan kolač već na prvu će vas vinut u "sedmo nebo".  Kremast i izdašan, idealan je za blagdane, slavlja i druženja no ima …

Prethodna objava: «dalmatinska rožata Dalmatinska rožata
Sljedeća objava: Čokoladni mousse čokoladni mousse»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.