Istarska maneštra je tradicionalno jelo koje se u Istri poslužuje u svim godišnjim dobima, samo se mijenja ponešto kombinacija povrća koja će se u njoj naći. Povrće i meso svakako možete varirati i mijenjati prema svome ukusu, a mi ćemo vam danas predstaviti jednu tradicionalnu maneštru koju slobodno nadogradite pri pripremi za svoje ukućane ili prijatelje.
Kako se ovo jelo dugo kuha pogodno je napraviti veću količinu pa se može jesti nekoliko dana, baš poput graha (koji se također nalazi u maneštri) ili pak sarme, koju svi toliko volimo sljedeći dan. Odaberite najveći lonac koji imate i počnite. U ovoj maneštri naći će se grah, kukuruz, ječam, mrkva, rajčica i krumpir, špinat, luk i češnjak uz naravno dodatak mesa.
Želite li maništru prilagoditi vegetarijanskom načinu prehrane bit će jednako ukusna ako izbacite meso i umjesto toga pri serviranju u nju naribate neki tvrdi masni sir. Sada uzmite svoj lonac, počinjemo. U lonac stavite kost od pršuta ili vrlo suh i slan komad pršuta zajedno sa grahom, prelijte vodom i pustite neka zakuha nakon čega na laganoj vatri nastavljate kuhanje daljnjih pola sata. Nemate li pršut možete ga zamijeniti dobrim komadom suhe slanine.
Nakon pola sata krčkanja u lonac ubacite kukuruz. Po isteku 30 minuta vrijeme je za dodavanje ostalih sastojaka. Dakle u lonac sada idu nasjeckani krumpir, rajčica, mrkva, luk, češnjak i ječam. Upiknite krumpir i mrkvu vilicom i ako su mekani jelo je pri kraju. Sada dodajte sitno nasjeckani peršin i špinat i skinite sa vatre za nekoliko minuta.
Iako je posipavanje maneštre sirom odličan izbor za vegetarijace, nije na odmet posipati malo i po vrhu ove mesne maneštre. Kruh nije obvezan iako neki vole umakati koricu u bogati sok, pa odaberite po želji. Želimo vam dobar tek!
Sastojci:
- kost od pršuta ili 200-250 g slanine
- 250 g sirovog graha (dake ne iz konzerve, iako možete varati ako vam se jako žuri)
- vezica peršina
- 2 mrkve
- 2 luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 šalica ječma
- 400 g kukuruza
- 4 krumpira
- 1 rajčica
- šaka špinata
- sol i papar
Autor: L.K., Foto: Sea Wave/Shutterstock