Kraljica blagdanskog stola ali i jedno od omiljenih zimskih jela definitivno je sarma. Vjerujem da svaka kuhinja, obitelj i svaka domaćica ima neki svoj provjereni recept. Sistem motanja, slaganja, omjer mesa, riže i začina. Kada je fino napravljena za mene je sarma jelo koje grije i trbuščić i dušu i najljepše je kada se cijela obitelj okupi oko stola pa komentiramo sarmu i hvalimo kuharicu da joj je ovaj puta baš baš savršeno ispala. 🙂
Po meni je zajamčeni recept za dobru sarmu imati što više domaćih namirnica. Tako mi je sarma od prije par dana ispala za prste polizati. Tata je donio domaće mljeveno meso (taman sa svinjokolje) i nekoliko suhih kostiju od rebara, komadić domaće dimljene slanine i 1 glavicu kiselog kupusa koji je taman gotov za korištenje. Pošiljka iz Vinkovaca bila je spremna da se ovi divni sastojci smotaju u najsmotaniji i najfiniji zamotuljak na planeti – sarmu!
TRADICIONALNA KUHINJA često je osuđena kao loša, masna i previše kalorična što ponekada i jest točno, no mislim da je sarma krivo završila na ovome popisu. Realno, sarma je najmanje zlo od svih blagdanskih, kaloričnih tradicionalnih jela. No, ako baš želimo izbjeći ugljikohidrate, uz klasični recept za sarmu bez greške, otkrivam vam i recept za ultra turbo zdravu sarmu koja je gotovo bez ugljikohidrata a to je sarma gdje umjesto riže stavljamo “rižu od cvjetače” te ju umjesto pire krumpira služimo sa divnim pireom od cvjetače. Za one koji kombiniraju prehranu bez ugljikohidrata uz nešto više masnoće ovo će biti savršena blagdanska poslastica bez imalo grižnje savjesti iako smatram i da s klasičnim receptom za sarmu nema greške.
Sastojci za klasičnu verziju sarme
- 1 glavica kiselog domaćeg kupusa,
- 800 g mljevenog mesa (500 g junetina, 300 g svinjetina),
- 110 g riže,
- 1 velika glavica crvenog luka,
- 4 češnja češnjaka,
- list peršina,
- crvena dimljena
- paprika,
- papar,
- sol,
- 1 komadić suhih rebara,
- 1 komadić kože od domaće dimljene slanine,
- 2 žličice senfa,
- 1,5 dcl umaka od rajčice,
- 3 lista lovora,
- 2 velike žlice brašna
- (čili u prahu opcionalno ovisno koliko začinjeno volite)
Za LOW CARB opciju zdrave sarme s cvjetačom
- Uzmemo oko 600-700 g cvjetače te u blenderu usitnimo kako bismo dobili “rižu”.
- Cvjetaču ocijedimo u kuhinjskoj krpi i dodamo u osnovni recept za sarmu umjesto riže.
Priprema
- Glavici kupusa odvojimo listove te isperemo malo pod vodom.
- U mljeveno meso dodajemo , sitno sjeckani crveni luk, naribani češnjak, crvenu papriku, peršin, sol, papar i senf.
- Sve izmiješamo da se sjedini ali ne gnječimo previše.
- Dodamo i par žlica vode, pa rižu i sjedinimo smjesu.
- Suha rebra prvo prokuhamo 5 minuta u vodi pa ocijedimo.
- Na dno sredine posude u kojoj ćemo kuhati sarmu stavimo komad kože koji nam je ostao od suhe slanine. Ovo sprječava i potencijalno da se sarma zalijepi i zagori.
- U svaki list kupusa stavljamo kuglicu mesa s rižom i motamo. Sarme slažemo u krug, prvo na dno stavljam veće pa dalje na vrh manje sarmice.
- U lonac nalijemo vodu da pokrije sarmu, dodamo i 1,5 dcl sosa od rajčice (ja stavljam domaći kuhani), ubacimo lovor, nekoliko cijelih zrna papra i list lovora.
- Na vrh sarmu pritisnemo suhim kostima.
Ovo je količina dovoljna za 15- 18 sarmi ovisno o veličini. Ja sarmu kuham u AMC ili Delimano (ekspress) loncu oko 22 minute. Kada je gotova izvadim lovor i zgusnem cijelu tekućinu tako što razmutim malo brašna u vodi pa dodam u umak od sarme.
Ne radim zapršku, jer mi tada sarma bude prežestoka, osim toga ovako je lakša i manje masna za jesti. Zapravo jedina masnoća koju ova sarma sadrži je ona iz mesa i suhih kostiju.
Prilog – pire od cvjetače
Sastojci
- 600 g cvjetače,
- 1 žlica maslaca,
- 1 žličica kiselog vrhnja,
- sol,
- papar,
- šaka ribanog parmezana,
- suhi vlasac,
- po potrebi par žlica mlijeka
Priprema
- Cvjetaču skuhamo, ocijedimo pa dodamo maslac i ostale sastojke te izblendamo ili izradimo ručno.
- Posipamo vlascem ili peršinom.

Ja sam Andrea Krivak/Geeketa, veliki sam zaljubljenik u kulinarstvo, dobru hranu i certificirani nutricionist. Za sebe volim reći da sam gastro geek jer sam entuzijast oko pripreme hrane, kupovine namirnica, istraživanja i planiranja obroka, istraživanja porijekla i kvalitete hrane. Posebice me zanimaju namirnice iz nutricionističke perspektive, te zalazim “dublje” u analizu i utjecaj na organizam, um i tijelo. Hrani pristupam pomalo “geek-ovski”, zanimaju me njen sastav, tekstura, ponašanje prilikom određenih načina obrade i na koncu jednako bitan okus. U kuhinji jednako volim i dio kada me kuhanje opušta, ali jednako volim i stres i adrenalin koji je u kuhinji često prisutan. Moja filozofija je da se uvijek može jesi pravilno, jednostavno i ukusno te osjećati odlično, a hrana zaslužuje znanje i ljubav. Način na koji se hranimo definira zapravo i kako živimo i odnos prema njoj postaje dio našeg lifestylea a u kombinaciji sa aktivnošću put je ka zadovoljstvu. Ključ je u balansu, no nikada ne želim da pristup hrani bude isključiv i strog u nijednom pogledu što pokazuju raznoliki recepti na mome blogu. Volim pričati o hrani, komentirati hranu, pisati gastro recenzije, fotografirati hranu, dekorirati tanjure, putovati i kušati lokalnu hranu mjesta koje posjetim i ovdje ću vam pisati o svojim gastronomskim avanturama.