Đumbir… Tu biljku sam odlučila svrstati u mojih top 5 namirnica ove zime.
Njega također smatraju jednom vrstom afrodizijaka, ali i jako dobrim izvorom vitamina i čuvara zdravlja.
Kad jednom skuhate šalicu čaja od đumbira poželjet ćete ga još više. Štoviše, ja sam ga poželjela ovaj put u kolačima.
Probajte moje malene, sočne i ukusne savitke od đumbira.
Sastojci za otprilike 12 savitaka:
Krema:
- Po 15 dag maslaca i šećera
- 3 žumanjka
- Korica od 3 limuna, njihov sok
- 1 đumbir.
Biskvit:
- 4 žumanjka
- 5 dag šećera
- 3 bjelanjka
- 6 dag brašna
- Naribana korica limuna
- Naribani komad đumbira.
Priprema
Najprije ćemo napraviti kremu:
- U posudu stavite žumanjke i šećer i miješajte dok se ne otopi smjesa.
- Dodajte naribane korice od limuna i đumbira i ocijeđeni sok od limuna.
- Miješajte dok ne zakuha.
- Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
Priprema biskvita:
- Za biskvit najprije izradite žumanjke i šećer pa dodajte izrađeni šlag od bjelanjaka i brašno.
- Na kraju umiješajte naribani limun i đumbir.
- Na lim stavite papir za pečenje i premažite ga smjesom.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °c oko 8-10 min samo da poprimi žutu boju.
- Izvadite, iskrenite biskvit i pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite da odstoji.
- Kad se ohladi, odstranite papir za pečenje.
- Biskivit premažite kremom i zarolajte.
- Režite na malene savitke.
- Pospite ih šećerom u prahu.
U slast!
Ja sam Nina Stojanov. Volim kuhati, spremati slastice i dijeliti recepte s prijateljima. Strast za kulinarstvom sam nasljedila od majke, a ljubavnu strast sam otkrila udavši se za Dalmatinca. Spojivši to dvoje, otkrila sam strast prema dalmatinskoj kuhinji. Tu sam da vam pokažem kako lako možemo spremiti divna jela i kolače koji ne oduzimaju previše vremena i pomažu nam nositi se s današnjim ubrzanim stilom života.