• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Pića / Topli napici / Žuti čaj
Žuti čaj, Foto: Nastya22/Shutterstock

Žuti čaj

Objavljeno: 24.02.2012. Autor: Sanja Štetić

U zadnje vrijeme sve se više priča o zdravijem načinu života, što naravno podrazumijeva konzumiranje različitih čajeva koji su prije svega dobri za detoksikaciju organizma i sve druge pojave koje dobro utječu na naš organizam. Među te čajeve svakako možemo uvrstiti i žuti čaj koji je u zadnje vrijeme itekako postao tražen.

Žuti čaj, Foto: Nastya22/Shutterstock

Naime žuti čaj produkt je biljke Camellia sinesis od koje se proizvode i ostale vrste čaja kao što je crni, bijeli, zeleni i oolong. Postupak dobivanja ljekovite tekućine kod žutog čaja ide tako da se lišće bere dok je mlado. Tada se pristupa procesu parcijalne fermentacije.

Najveća prednost žutog čaja leži u tome što prije svega pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, koji imaju snažno antikancerogeno, antioksidativno te protuupalno djelovanje. Tu posebno treba istaknuti polifenole, prije svega epigalokatehin kojeg organizam u tijelo unosi pomoću čaja.

Upravo epigalokatehin pomaže u smanjenju absorpcije lipida, zbog čega dolazi do smanjenja akumulacije masti u tkivima. To je jedan od glavnih razloga zbog čega se savjetuje pijenje žutog čaja prilikom dijeta, a uz to je jako dobar kao pripomoć prilikom rehidracije organizma.

Dakle kao što možemo zaključiti žuti čaj je itekako dobar za naše zdravlje. Pored detoksikacije ima značajan utjecaj na poboljšanje cirkulacije krvi, ubrzavanje metabolizma i apsorpciju kisika u organizmu. Isto tako ima veliku ulogu prilikom rada mozga, pojačavanja otpornosti organizma. Pomaže u prevenciji ispadanja zubi kao i njihovu krvarenju. Isto tako pomaže prilikom pročišćavanja mokraće, pomaže probavi te ublažava smetnje u zglobovima.

Žuti čaj je veliki saveznik našeg zdravlja i ako ikako možete bilo bi dobro uvesti ga kao naviku ispijanja, bilo tijekom jutarnjeg dijela dana, ili malo kasnije. Bitno je uspostaviti režim kojeg biste se strogo pridržavali, a on bi se sastojao od konzumacije žutog čaja na svakodnevnoj osnovi.

Kategorija: Topli napici

Želite se zasladiti?

Ruby medenjaci s ekstraktom pandan listova ili matcha zelenim čajem

Svaki dan je Valentinovo!!! Pandan ili zeleni čaj možete izostaviti i u tijesto dodati začine za medenjake. Ruby čokoladu možete zamijeniti tamnom ili bijelom čokoladom. Recept za medenjake s ekstraktom pandan listova …

Nabujak od kestena i tjestenine

Vjerujemo kako je svatko od vas isprobao najpoznatiji oblik kestena u kuhinji - kesten pire, no jeste li ikada išli dalje sa eksperimentiranjem? Kesten, kao i ostalo orašasto voće savršeno pristaje raznim tjesteninama. U …

Zdrava domaća čokolada u muffins košaricama

Kao dio poziva našim čitateljima da podijele s nama svoje muffine, za oko nam je zapala ova super čokolada u muffin košaricama, a vlasnica recepta je naša čitateljica Melita Rukavina. Čokolada, muffin košarice, nama …

Prethodna objava: « Restoran Kvatrić
Sljedeća objava: Lignje punjene s mljevenim mesom punjene lignje»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.